De beste bosmaaiers: onze top 3!

Ben je van plan om een bosmaaier aan te schaffen win dan vooraf informatie in over de verschillende soorten en hun toepassingen. Bekijk de verschillen in aandrijving, bediening en vermogen om zo de beste bosmaaiers te vinden. Omdat veel mensen het verschil niet weten tussen een trimmer en een bosmaaier leggen we dit eerst uit. Een trimmer (grastrimmer) is met name bedoeld om de kanten en randen van het gazon af te werken. Een grastrimmer is meestal alleen verkrijgbaar met een draad. Een bosmaaier wordt gebruikt voor het grovere werk zoals slootranden, hoog gras of hellingen.

Beste keuze
Bosch
Toon prijs
Premium keuze
Stiga
Toon prijs
Beste prijs-kwaliteit
Powerplus
Toon prijs

Een bosmaaier is vaak voorzien van messen en een draad. Daarnaast kun je bij een bosmaaier soms ook een onkruidborstel kopen. Deze accessoires verwissel je door middel van een draadkop. Bij bosmaaiers is de bediening afhankelijk van het handvat. Bosmaaiers kun je aanschaffen met een zogeheten Bullhorn handvat of een D-beugel handvat. De zwaardere machines en de beste bosmaaiers zijn makkelijker hanteerbaar met een bullhorn handgreep omdat je deze met twee handen bedient. De D-beugel handgreep is handig voor lichtere machines. Zolang de machine niet te zwaar is kun je met een D-beugel handgreep ook prima sturen.

Bosmaaiers zijn verkrijgbaar met drie soorten aandrijving; accu-, elektrisch- of benzine, net zoals grasmaaiers. Het vermogen van de bosmaaier is sterk afhankelijk van de aandrijving en de prijsklasse. Het vermogen van een benzine bosmaaier wordt uitgedrukt in cc’s, die van elektrisch aangedreven bosmaaiers in Watt en van accu bosmaaiers in Volt. Het voordeel van een accu bosmaaier is natuurlijk het snoerloos maaien en het feit dat je geen benzine hoeft te gebruiken en zo het milieu minder belast. Het nadeel van een accu maaier is het vermogen. Wil je een accu bosmaaier met hetzelfde vermogen als dat van een benzine bosmaaier dan ben je zeker duurder uit. Je kunt de prestatie van een benzine aangedreven bosmaaier alleen evenaren met elektrisch aangedreven bosmaaiers of bosmaaiers voorzien van een accu uit een veel hoger segment.

Type 1: Accu aangedreven bosmaaier

 • geen gedoe met verlengsnoer en draden
 • geen extra kosten voor benzine
 • milieubewust
 • altijd een volle accu nodig
 • minder vermogen dan een elektrische of benzine aangedreven bosmaaier

Type 2: Elektrisch aangedreven bosmaaier

 • hoger vermogen dan accu bosmaaier
 • geen extra kosten voor benzine
 • milieubewust
 • afhankelijk van verlengsnoer en stopcontact

Type 3: Benzine aangedreven bosmaaier

 • zeer krachtig
 • niet afhankelijk van verlengsnoer en stopcontact
 • benzine kosten
 • vergt meer onderhoud
 • meer lawaai

Je ziet dat vergelijking vooraf noodzakelijk is. Daarom hebben wij een testteam gevraagd om meerdere bosmaaiers van verschillende bekende merken met elkaar te vergelijken. Zij hebben daaruit een top 3 samengesteld.

Bosch AFS 23-37

— voorzien van een ergonomisch handvat en een draagriem

AFS 23-37 met mes en draad

Toon prijs
De Bosch AFS 23-37 bosmaaier is een krachtige 1000 Watt bosmaaier met uitstekende snijprestaties.Waar is het artikel voor geschikt?De bosmaaier is geschikt voor allerlei soorten trimklussen, van gewoon gras tot en met wilde begroeiing...

Volgens het testteam is de Bosch AFS 23-37 een goed bedienbare én draagbare bosmaaier. Niet alleen vanwege zijn gewicht van maar 5,3 kg maar ook vanwege de ergonomische D-beugel en de draagriem. De bosmaaier van Bosch AFS 23-37 heeft een motor capaciteit van 950 Watt en een vermogen van 1,3 PK en is daarmee geschikt voor het maaien van het grovere maaiwerk in tuinen. De Bosch AFS 23-37 bosmaaier is voorzien van een verstelbare schouderriem en een D-beugel handvat. Hierdoor is de bosmaaier eenvoudig te dragen en goed te bedienen. Bij de Bosch AFS 23-37 bosmaaier kun je ervoor kiezen om te maaien door middel van een draad of messen. Graskanten kun je maaien met de draad die een maai bereik heeft van 37 cm. Moet je riet of stug onkruid maaien dan doe je dat met de messen die een maai bereik hebben van 23 cm.

De elektrische Bosch AFS 23-37 bosmaaier is een ideale machine voor het maaien van gras, onkruid en wildgroei. De bosmaaier kan worden voorzien van draad of een drietandig mesblad zodat je altijd een optimaal resultaat boekt. De Bosch AFS 23-37 is voorzien van een krachtige 950 Watt motor, een ergonomisch D-beugel handvat en een verstelbare draagriem. Je kunt bij de Bosch AFS 23-37 bosmaaier eenvoudig wisselen tussen de draadspoel of het mes. Het extra draad berg je eenvoudig op in de veiligheidsvoorziening.

Het grote voordeel van de Bosch AFS 23-37 is de eenvoudigheid waarmee je de bosmaaier kunt bedienen. De bosmaaier is geschikt voor het maaien van de kanten van het gras, hoog onkruid en wilde begroeiing. De Bosch AFS 23-37 wordt geleverd met een 3 extra sterk draden van 37 cm, een drietandig bosmaaiers mes en een draagriem.


Stiga SBC 232 D

— is voorzien van een krachtige motor en wordt geleverd met een zogeheten harnas

Stiga SBC 635 KD Bosmaaier

Toon prijs
Bosmaaier met betrouwbare 34,4 cc Kawasaki 2-takt motor, compact en zeer goed in balans.Uitgerust met ergonomische stuurboom.Eenvoudig te verstellen, voor gemakkelijk opbergen of vervoeren.Softgrip handvat, met volledige...

De Stiga SBC 232 D bosmaaier hoort volgens het testteam tot de top 3 vanwege zijn sterke motor. Omdat je de bosmaaier ook is voorzien van een zogeheten harnas hoef je niet het gehele gewicht met je handen te tillen. Ook dat is volgens het testteam een groot voordeel. De Stiga SBC 232 D bosmaaier is voorzien van een 2-tact benzine motor met een vermogen van 1,3 Pk. De Stiga SBC 232 D wordt geleverd inclusief een dubbele schoudergordel, het zogeheten harnas. De bosmaaier is voorzien van een zogeheten fietsstuur handgreep en in combinatie met het harnas kun je probleemloos langere tijd met deze bosmaaier werken. De Stiga SBC 232 D bosmaaier kan worden gebruikt met draad en is daarvoor uitgerust met de Tap&Go Tecomec draadbol met 2,4 mm draad. Je kunt de bosmaaier ook gebruiken met het 3-tands 255 millimeter maaimes.

De Stiga SBC 232 D is zeer geschikt voor het maaien van de zijkanten van grote tot zeer grote gazons, wildgroei en hoog gras. Deze bosmaaier is wat zwaarder, 8,4 kg maar door de dubbele schoudergordel en het dubbele handvat dat in de vorm van een fietsstuur loopt, kun je de maaier goed hanteren. De Stiga SBC 232 D werkt op 2-takt benzine en de tank heeft een inhoud van 0,8 liter. De bosmaaier wordt aangedreven door een 32,6 cc 0,9 kW motor. De nylon kop van de bosmaaier zorgt voor ‘stil’ maaiwerk. De Easy Start van de Stiga SBC 232 D zorgt ervoor dat je hem zeer gemakkelijk start.

Het grote voordeel is, volgens het testteam, het hoge vermogen van de motor. Hoewel de Stiga SBC 232 D niet echt zwaar weegt, 8,4 kg, is deze toch voorzien van een dubbele schoudergordel die je draagt als een harnas. De snelle start is ideaal en de bosmaaier maait makkelijk en snel en doet dit ook bij het grovere werk. De Stiga SBC 232 D wordt geleverd met een draadspoel, een 3-tands maaimes van 255 mm en een harnas.


Powerplus POWXG50200

— heeft draadkop met een zeer groot bereik tot 45 centimeter

POWERPLUS BOSMAAIER 31cc 4 takt - 2 in 1

Toon prijs
De benzine POWXG50200 van Powerplus is een 2-in-1 toestel: de 4-takt bosmaaier maakt komaf met wilde grassen en struiken, maar zorgt even goed voor mooi afgewerkte gazonranden.Waarvoor is de bosmaaier geschikt?Je beschikt niet alleen...

Het grote maai bereik van de draad van 45 centimeter is volgens het testteam één van de grote voordelen van de Powerplus POWXG50200, net als het feit dat de Powerplus POWXG50200 werkt op 4-tact benzine. Een nadeel vindt het testteam het geluidsniveau van 113dB. De Powerplus POWXG50200 is voorzien van een 4-takt motor met een cilinderinhoud van 31 cc en een motorvermogen van 0,8 kW. Voor de veiligheid is de Powerplus POWXG50200 voorzien van een beschermkap. Je kunt met de Powerplus POWXG50200 bosmaaier eenvoudig de kanten van grote gazons maaien maar hij draait zijn hand ook niet om voor het maaien van struiken en hoge grassen of riet. De draadkop van de Powerplus POWXG50200 heeft een grote maaicirkel van 45 centimeter. De snijdraad is dubbel en heeft een tap & Go bediening. De snijdraad heeft een diameter van 2,5 mm en een lengte van 5 meter. Wanneer je met de snijdraad de grond raakt wordt de draad automatisch verlengd.

De Powerplus POWXG50200 heeft een gewicht van 5,93 kg en is voorzien van een draagriem. Deze zorgt voor meer veiligheid en voor meer comfort wanneer je werkt met de bosmaaier. Ook de handgrepen in de vorm van een fietsstuur zorgen voor een prettige en stabiele werkhouding. Wanneer de bosmaaier met het mes maait komt het geluidsniveau uit op 113 dB. Dankzij de aansturen op 4- tact benzine is de levensduur van de Powerplus POWXG50200 langer dan bosmaaiers op 2-tact benzine. De Powerplus POWXG50200 is voorzien van een tank met een inhoud van 0,28 liter en een olietank met een inhoud van 0,06 liter. Het maaibereik van de draadkop is 45 centimeter en van de messen bedraagt het maaibereik 25,5 centimeter. De Powerplus POWXG50200 wordt standaard geleverd met een snijkop, een bougiesleutel met schroevendraaier, een maatbeker, een beschermkap en een schouderriem.