De beste Snoeischaren: onze top 3!

Wil je een goede snoeischaar aanschaffen dan is het een goed idee om je van tevoren te oriënteren. In de winkels en op internet vind je een groot assortiment aan snoeischaren. Van klein tot groot en goedkoop tot duur, gemaakt van verschillende materialen en van heel veel merken. Maar wat is nu de juiste snoeischaar voor jou? Kortom: wat zijn de beste snoeischaren op de markt vandaag?

Welke snoeischaar het meest geschikt is voor jou hangt met name af van de hoeveelheid takken die je denkt te gaan snoeien per jaar. Gaat dit om slechts een paar takken dan voldoet zowat elke snoeischaar. Maar heb je een wat grotere tuin dan moet je zorgen voor ergonomisch en kwalitatief goed gereedschap dat niet elk ogenblik vervangen moet worden. Als je een snoeischaar gaat kopen is het van belang te weten of je zogeheten bypass of aambeeld snoeischaar gaat kopen. Of: zijn de takken zo dik dat je toch beter voor één van de beste heggenscharen gaat?

Aambeeld snoeischaar

Heb je vooral te maken met hard hout (oud hout) dan kun je het beste voor een aambeeld snoeischaar kiezen. Met een aambeeld snoeischaar kun je meer kracht zetten. Dat komt omdat een aambeeld snoeischaar is voorzien van een ondermes en een soort van aambeeld. Het onderste mes wordt tijdens het knippen ondersteunt door het aambeeld. Ga je vooral levend hout snoeien dan kun je beter een bypass snoeischaar kopen. Hier snijdt zowel het boven- als ondermes.

Let bij de aankoop van een goede snoeischaar met name op het veiligheidsaspect. Dat betekent bijvoorbeeld dat het handvat geen scherpe randen heeft zodat je geen blaren op je handen oploopt tijdens het knippen. Een handgreep moet fijn in de hand liggen. Omdat niet elke hand hetzelfde is zijn snoeischaren verkrijgbaar in verschillende maten. Voor mensen met reuma of met minder kracht in hun handen zijn snoeischaren voorzien van een rolhandvat ideaal. Een comfortabele handgreep en een vlotte kniptechniek hebben dus de voorkeur. Hoe minder kracht je hoeft te gebruiken om takken te snoeien hoe fijner het is.

De kwaliteit van een snoeischaar is belangrijk omdat bij kwaliteitssnoeischaren de zaak niet zal gaan rammelen en er ook geen speling komt tussen de messen. Een goede kwaliteitssnoeischaar zou je ook zelf kunnen slijpen of wetten. Als je een goede slijpsteen of wetsteen hebt moet dit prima te doen zijn al vergt het natuurlijk wel wat oefening. De duurzaamheid is ook een punt. Je kunt gaan voor een handgreep van kunststof of van glasvezel versterkt kunststof. De messen, de zogeheten bek, moet van kwalitatief goed materiaal zijn gemaakt om door dood of levend hout te kunnen knippen.

Je ziet dat er toch nog heel wat bij komt kijken om de juiste snoeischaar aan te schaffen. Wij hebben een testteam gevraagd om een aantal snoeischaren van bekende merken met elkaar te vergelijken. Daarvan heeft het testteam een top 3 samengesteld.

Beste snoeischaren: top-3

Fiskars PowerGearX L Bypass PX94

— is voorzien van het unieke PowerGear mechanisme

  • Bypass-snoeischaar met rolgrip voor het snoeien van verse twijgen, takken van rozenstruiken of sierplanten tot Ø 2,6 cm; geschikt voor rechtshandigen met middelgrote tot grote handen
  • Optimale krachtbesparing dankzij de unieke EaseCut-technologie; ondersteuning van de natuurlijke...
Toon prijs

Het testteam vindt met name de grip die de Fiskars PowerGearX L Bypass PX94 biedt fantastisch. Daarnaast geeft het testteam aan dat je voor een goed snoeiresultaat maar weinig kracht hoeft te zetten. De Fiskars PowerGearX L Bypass PX94 is dan ook voorzien van ergonomisch gevormde handgrepen die zijn gemaakt van onverwoestbaar glasvezel dat is versterkt met Polyamid. De messen van de Fiskars PowerGearX L Bypass PX94 zijn gemaakt van roestvrijstaal. Voor de veiligheid is de Fiskars PowerGearX L Bypass PX94 in gesloten toestand voorzien van een gezekerd sluitmechanisme.

De Fiskars PowerGearX L Bypass PX94 is een goede snoeischaar voor het snijden (knippen) van verse takken tot een diameter van 26mm. Daarnaast is de Fiskars PowerGearX L Bypass PX94 voorzien van het unieke PowerGear mechanisme. Het PowerGear mechanisme zorgt ervoor dat je drie keer meer kracht ervaart. De precisie geslepen roest vrij stalen bladen die ook nog eens zijn voorzien van wrijvingsverlagende PFTE bladcoating zorgen voor zeer krachtig snoeiresultaat. PFTE coating is bestand tegen zuren en oplosmiddelen. Daarnaast heeft PTFE coating een lage wrijvingscoëfficiënt. De bladen van de Fiskars PowerGearX L Bypass PX94 zijn gemaakt van roestbestendig staal. Hierdoor blijven de bladen langer scherp.

De Fiskars PowerGearX L Bypass PX94 is voorzien van ergonomische Soft- rol-Grip handgrepen voor middelgrote tot grote handen. Dankzij deze handgrepen kost het minder moeite om de snoeischaar vast te houden. Een uniek roterende handgreep beweging zorgt voor maximale kracht bij minder inspanning. Alle vingers oefenen een gelijkmatige maar beperkte druk uit. Zo hoef je dankzij het PowerGear mechanisme voor het snoeien van takken drie keer minder kracht te zetten dan bij een gewoon snoei mechanisme. De combinatie van zowel de rol grip handgrepen als het PowerGear mechanisme zorgt ervoor dat mensen met minder kracht in hun handen uitstekend gebruik kunnen maken van de Fiskars PowerGearX L Bypass PX94. Minder inspanning leidt tot minder pijn. Een verdiende vermelding bij de beste snoeischaren top-3!


Fiskars Pro P90

— ligt lekker in de hand

Professionele snoeischaar die bijzonder geschikt is voor het snoeien van jong groen en uitlopende takken. De ergonomische handgrepen zijn voorzien van antislip en geven bij het knippen licht mee. Garantie 5 jaar.
Toon prijs

Het testteam vond de Fiskars Pro P90 degelijk uitgevoerd en lekker in de hand liggen. De Fiskars Pro P90 is een goede snoeischaar die je makkelijk kunt instellen en onderdelen zijn op termijn vervangbaar. Dit maakt dat de Fiskars Pro P90 volgens het testteam thuishoort in de top 3. De Fiskars Pro P90 is voorzien van een extra gehard koolstofstaal bovenblad zodat zelfs dikke takken tot een diameter van 26 mm geen enkel probleem vormen. Omdat de bladen aan de zijkant worden ondersteund blijven de bladen tijdens het knippen gegarandeerd uitgelijnd. De Fiskars Pro P90 is voorzien van een instelbare borgmoer voor een constant en nauwkeurig knip resultaat. De lichte en handige professionele Fiskars Pro P90 snoeischaar heeft ergonomisch gevormde antislip handgrepen voor middelgrote tot grote handen.

Met de Fiskars Pro P90 kun je makkelijk jonge twijgen en takken snoeien. De Fiskars Pro P90 is 23 centimeter lang en weegt 270 gram. De precisie geslepen roest vrij stalen bladen van de Fiskars Pro P90 zijn, net als bijna elke snoeischaar van Fiskars, voorzien van wrijvingsverlagende PFTE bladcoating dat zorgt voor zeer krachtig snoeiresultaat. PFTE coating is bestand tegen zuren en oplosmiddelen. Daarnaast heeft PTFE coating een lage wrijvingscoëfficiënt. Het mes heeft een uitsparing aan de zijkant zodat je daar dun draad mee kunt knippen. Omdat je het dunne draad niet met het hele mes knipt kun je het mes langer scherp houden.

Dat de Fiskars Pro bypass P90 favoriet is bij menig tuinliefhebber is niet voor niets. De Fiskars Pro bypass P90 is voorzien van een gehard bovenblad en RVS van PFTE bladcoating voorziene snijmessen. Met zijn lengte van 23 centimeter en een gewicht van amper 270 gram snoeit hij moeiteloos door takken tot een diameter van 26mm. De Fiskars Pro bypass P90 heeft ergonomische gevormde handgrepen die licht mee veren tijdens het snoeiwerk en zo worden ook de armspieren ontzien. Een zeer verdiende vermelding in onze top 3 van de beste snoeischaren!


Wolf Garten RR 2500

— is voorzien van een snijkop in een hoek van 30 graden

De RR 2500 Snoeischaar Comfort Plus van Wolf-Garten is een functionele en sterke schaar met aangename krachtomzetting. Ergonomisch twee componenten handgreep met softgrip inlay en een rustpunt voor de duim. Geschikt voor de middelgrote hand, zowel links-als rechtshandig.
Toon prijs

Het testteam vond de in een hoek van 30 graden geplaatste snijkop van de Wolf Garten RR 2500 ideaal. Dit voorkomt namelijk overstrekken van de pols. De Wolf Garten RR2500 is uitgevoerd met een ergonomische twee componenten handgreep met softgrip en voor de duim een extra rustpunt geschikt voor de kleine tot middelgrote handen. De Wolf Garten RR2500 is geschikt voor zowel rechts als linkshandig snoeien. De snoei messen van de Wolf Garten RR2500 zijn speciaal geslepen en voorzien van een hostaflon (andere benaming voor PTFE) anti kleeflaag. Hierdoor kan deze snoeischaar jaren mee. De wonden aan de takken helen beter omdat de papegaaienbek stompvrij snijdt.

Door de speciale anti kleeflaag die op de messen van de Wolf Garten RR2500 is aangebracht blijft er geen takafval of blad kleven aan de messen. Het is mogelijk om met de snoeischaar takken te knippen tot een doorsnee van 22 millimeter. De snijkop van de Wolf Garten RR2500staat in een hoek van 30 graden en voorkomt dan je pols wordt overstrekt. De twee antislip soft inzetten in het boven en onder handvat zorgen voor een gerichte krachtverdeling. De Wolf Garten RR 2500 is voorzien van een onverliesbare geïntegreerde veer en van precisie geslepen messen zodat je makkelijk bloemen en takken kunt snoeien. Zeker voor vrouwen is de Wolf Garten RR2500, die is voorzien van een slanke snijkop en slechts een kleine 200 gram weegt, ideaal.

De voordelen van de Wolf Garten RR2500 zijn met name de in een hoek van 30 graden geplaatste snijkop. Dankzij de kop in een papagaaienbek vorm zorgen de messen voor stomp-vrij snoeien zodat er een snellere wondheling plaatsvindt. De messen zijn voorzien van een antikleeflaag en de ergonomische handgrepen zijn voorzien van softgrip en een duim rustpunt. De Wolf Garten RR2500 is zowel rechts- als linkshandig te gebruiken. Omdat de Wolf Garten RR2500 handgrepen geschikt zijn voor kleine tot middelgrote handen is deze snoeischaar ook uitermate geschikt voor vrouwen. De mes spanning kan nauwkeurig worden afgesteld en de snoeischaar heeft een stabiele één hands-vergrendeling die ervoor zorgt dat je de schaar veilig kunt opbergen. Hoe dan ook zeer verdiend een plaats in onze top van de beste snoeischaren.