De 5 beste waterpassen voor elke DIY klus

Een waterpas is een hulpmiddel dat niet mag ontbreken in je gereedschapskoffer. Het is een klassiek gereedschap wat al eeuwen bestaat en gebruikt wordt. Het helpt je met het controleren of een oppervlakte perfect recht is of niet. Altijd handig om bij je te hebben wanneer je aan het klussen bent. Maar wat zijn de beste waterpassen?

STANLEY

De STANLEY Torpedo Waterpas is 20 cm lang en is gemaakt van sterk en licht kunststof. Deze waterpas heeft 3 libellen: 1 horizontaal, 1 op 45° en verticaal. De ideale keuzE voor jouw maat- en meetwerk. Dit gereedschap is tevens ook voorzien van een ophanggat en heeft een groef voor het gebruik op...

STANLEY

De STANLEY FatMax I-Beam Waterpas is een aluminium waterpas die met twee ingebouwde handvatten voor een optimaal bereik erg geschikt is voor het waterpas stellen van grote oppervlakten. De lengte van deze STANLEY FatMax I-Beam waterpas is 120 cm. Gebruik Aan de...

STANLEY

Deze STANLEY FatMax I-Beam Waterpas heeft een lengte van 60cm en is geschikt voor diverse meetwerken. Voorzien van 3 libellen, waaronder een extra grote middenlibel voor een goede afleesbaarheid. De waterpas is voorzien van een potloodhouder en heeft schokabsorberende eindstukken. ...

STANLEY

De STANLEY FatMax Torpedo Waterpas heeft een gegoten aluminium frame, stevige libellen en een meetnauwkeurigheid van 0,5 mm/m. Voorzien van een extra groot middenlibel en sterke magneten. De waterpas heeft een groef voor gebruik op ronde oppervlakken. Voordelen Magnetisch...

MAKA

Wil je nauwkeuriger werken tijdens het klussen en heb je genoeg van het gedoe met een analoge waterpas? De MAKA digitale waterpas (MKWT40) is het antwoord op jouw behoeften! Met een nauwkeurigheid van 0,1°, drie verschillende meetfuncties en een absoluut en relatief meetbereik, is...

Wat is een waterpas?

Een waterpas is een hulpmiddel wat je gebruikt om te controleren of een oppervlak perfect horizontaal of verticaal is. Ook zijn er waterpassen die je kunt gebruiken om diagonaal waterpas te meten. Het centrale onderdeel van de waterpas is de zogenoemde libel. Dit is een buisje dat op de waterpas zit, die gevuld is met gekleurde vloeistof en lucht. Hier meet je dan mee of iets recht is.

Wanneer je de waterpas horizontaal plaatst, dan verplaatst de luchtbel in de libel en komt hij tussen 2 streepjes terecht. Als de luchtbel tussen deze 2 streepjes beland, dan weet je dat het oppervlakte perfect recht is. Als je de waterpas op een oppervlakte plaatst die schuin is, dan verplaatst de luchtbel zich links of recht van de streepjes in de libel. Op deze manier kun je aflezen dat het oppervlakte niet recht is en dat je wat moet aanpassen om hem wel recht te krijgen.

Soorten waterpassen

De naam waterpas is eigenlijk heel misleidend. Het buisje van de libel is namelijk helemaal niet gevuld met water. Het is gevuld met een dikke olieachtige vloeistof. Water is namelijk niet geschikt om te gebruiken. Dit omdat het kan bevriezen en zo de libel doen laten barsten.

Naast de klassieke manuele waterpas, zijn er ook digitale en laserwaterpassen te vinden. De klassieke waterpassen zijn vooral ideaal om bijvoorbeeld een wasmachine waterpas te zetten of mee te nemen op reis om de caravan recht te zetten. Voor het bouwen van een strakke nette muur zal een klassieke waterpas niet handig zijn. In dat geval wordt meestal een laserwaterpas gebruikt.

Deze laserwaterpassen geven met een laserstraal aan wat de horizontale of verticale waterpas lijn is. Op deze manier kan er op een langere afstand waterpas recht gewerkt worden. Dit wordt dus vooral in de bouw gebruikt voor grotere projecten. Voor het afhangen van een deur of plaatsen van een keuken zal nog veel de klassieke waterpas gebruikt worden.

Voor de klassieke waterpassen zijn er ook nog verschillende uitvoeringen. Zo zitten ze bijvoorbeeld vaak verwerkt in een liniaal. Zo kun je ook meteen dingen afmeten. Ook zijn er kleine waterpassen die bijvoorbeeld perfect zijn voor op vakantie. Naast het horizontaal en verticaal meten zijn er ook waterpassen waarbij je diagonaal kunt meten. Dan zul je zien dat er vaak ook nog een schuine libel op zit.

Waterpas tekenen

Wat is het belang van een goede kwaliteit waterpas?

Een waterpas is een essentieel gereedschap voor zowel professionele bouwers als doe-het-zelvers. Het wordt gebruikt om te controleren of een oppervlak horizontaal of verticaal is, wat belangrijk is voor de nauwkeurigheid van bouw- en installatiewerkzaamheden. Het is echter belangrijk om te beseffen dat niet alle waterpassen van dezelfde kwaliteit zijn. Een goedkope, slecht gemaakte waterpas kan resulteren in onnauwkeurige metingen, wat leidt tot fouten in het werk en extra kosten voor herstelwerkzaamheden.

Een goede kwaliteit waterpas is gemaakt van duurzame materialen, heeft een nauwkeurigheidsniveau van minstens 0,5 mm/m en is gemakkelijk te kalibreren en af te lezen. Dit type waterpas zal ervoor zorgen dat de metingen nauwkeurig zijn en het werk precies volgens plan verloopt. Bovendien gaat een goede kwaliteit waterpas vele jaren mee, wat betekent dat het een waardevolle investering is voor iedereen die betrokken is bij bouw- of installatiewerkzaamheden. Kies daarom voor een waterpas van hoge kwaliteit en voorkom onnauwkeurigheden en extra kosten in het bouwproces.

Wat zijn de voordelen van een digitale waterpas?

Een digitale waterpas is een geavanceerdere versie van de traditionele waterpas. In plaats van de klassieke bubbelbuis, gebruikt een digitale waterpas een digitaal scherm om de hoek te meten en af te lezen. Het belangrijkste voordeel van een digitale waterpas is de nauwkeurigheid. Omdat de digitale metingen worden weergegeven op het scherm, is het gemakkelijker om de metingen tot op de millimeter nauwkeurig te maken. Bovendien kunnen sommige digitale waterpassen worden ingesteld op verschillende eenheden van meting, zoals graden of procenten.

Een ander voordeel van een digitale waterpas is het gebruiksgemak. In tegenstelling tot de traditionele waterpas waarbij je de bubbelbuis moet aflezen, geeft een digitale waterpas direct een duidelijke digitale aflezing. Dit maakt het gebruik ervan veel eenvoudiger en sneller.

De beste waterpas

Er zijn veel verschillende soorten waterpassen te vinden. Maar wat is nu de beste waterpas die je kunt kopen? Er zijn namelijk verschillende vormen, afmetingen en soorten te koop. We hebben de beste voor je vergeleken en hebben ze voor je op een rijtje gezet.

Hofftech waterpas- 30 cm

Deze Hofftech waterpas is verkrijgbaar in 2 verschillende lengtes. Zo kun je kiezen voor de waterpas van 30 cm of van 60 cm. Het is dan ook tegelijkertijd een handige liniaal. Hij heeft 3 libellen, waardoor het hem geschikt maakt voor divers meetwerk. Het is een analoge waterpas, waardoor hij makkelijk af te lezen is.

De libellen zijn van goed formaat, zodat de stand altijd goed afleesbaar is. De 3 libellen zorgen ervoor dat je horizontaal, verticaal en ook diagonaal kunt aflezen. Zo ben je met deze waterpas meteen voorbereid op verschillende soorten klussen. Het is een fijne klassieke waterpas.

  • Met de liniaal en 3 libellen voorbereid op elke klus
  • Verkrijgbaar in 30 cm en 60 cm
  • Gemaakt van licht aluminium

Maka Digitale Waterpas – 40 cm

De Maka waterpas is een digitale waterpas. Dit houdt in dat hij zeer nauwkeurig is en dat je de meting eenvoudig afleest op het LCD display. Hier kun je het aflezen in zowel graden als in millimeters per meter. Omdat hij digitaal werkt biedt dit je extra gemak tijdens het klussen. Hij biedt je 3 verschillende functies. Hij kan de absolute hoek ten opzichte van een andere oppervlakte meten. De waterpas geeft ook het aantal millimeters stijging per meter aan tot 100 mm/m. Als laatste laat het display je ook zien welke kant de hoek op staat.

De waterpas heeft een verlicht display waardoor het aflezen makkelijk is. Ook heeft hij een hold functie, waardoor je het later af kunt lezen. Dit is ideaal voor moeilijk af te lezen plekken. Hij werkt op 2 AAA-batterijen en de waterpas kun je daar ongeveer 100 uur mee gebruiken. Als laatste is de waterpas gemaakt van aluminium. Dit zorgt ervoor dat het een sterke maar toch lichte body is. Ook zitten er 4 sterke magneten in voor extra meetgemak. Dit komt goed van pas bij bijvoorbeeld het waterpas meten van buizen.

  • Digitale waterpas voor extra meetgemak
  • Sterke maar lichte body en is magnetisch
  • Wordt geleverd met batterijen dus je kunt meteen aan de slag

Stanley STHT1- 43102 Classic Waterpas- 40 cm

De Stanley classic waterpas is verkrijgbaar in verschillende formaten. Je kunt hem aanschaffen in 40, 60, 80, 100 en 120 cm. Ze hebben allemaal 2 verschillende libellen erop zitten, wat hem geschikt maakt voor zowel horizontaal als verticaal meten. Ze hebben een nauwkeurigheid van een halve millimeter per meter. De libellen zijn groot en daardoor makkelijk af te lezen.

Ook hebben de uiteindes rubberen eindstukken die schokabsorberend werken. Hij heeft extra grote groeven, wat het werken makkelijk maakt. Hij heeft grote en duidelijk zichtbare zij libellen, wat het aflezen tijdens het klussen direct een stuk makkelijker maakt. Hij is gemaakt van metaal, maar is toch maar 260 gram, wat hem licht in gewicht maakt. Dit maakt het een sterk en duurzaam product.

  • Verkrijgbaar in veel verschillende formaten
  • Grote en duidelijk zichtbare libellen, wat aflezen makkelijk maakt
  • Gemaakt van een stevig materiaal, wat het een sterk en duurzaam product maakt
  • Geen libel om diagonaal af te lezen