De beste verticuteermachines; onze top 3!

Wanneer een gazon wordt gemaaid blijft er altijd een laagje maaisel liggen. Dit gebeurt ook als je daarna goed harkt of een grasmaaier hebt die het gras direct opvangt. Door dit laagje maaisel ontstaat er een soort vilt laag in het gazon. Deze vilt laag vult samen met mos en onkruid een steeds grotere oppervlakte van je gazon. Wil je van het mos en deze vilt laag in je gazon af dan moet je daarvoor je gazon minimaal één, maar liever twee keer per jaar verticuteren.

Je kunt het beste na het verticuteren wat graszaad instrooien zo krijg je weer nieuwe aanwas en blijft je gazon mooi en groen zonder mos en vilt laag. Hiervoor gebruik je een verticuteermachine. Op deze pagina bekijken we de beste verticuteermachines en helpen we je de juiste kiezen!

Voor het verticuteren kun je het beste gebruik maken van een verticuteermachine. Maar welke verticuteermachine is nu voor jouw gazon het beste? Niet alleen het oppervlak van jouw gazon maar ook jouw budget bepalen natuurlijk welke verticuteermachine je het beste kunt kopen.

Om de keuze voor een goede verticuteermachine makkelijker te maken hebben we een aantal machines van de meest bekende merken getest en daarvan een top 3 samengesteld.

Onze Top 3 verticuteermachines

Einhell GE-SA 1640 (9.0)

— kan naast verticuteren ook direct beluchten

Verticuteerder/Beluchter 1600 W – 48 L

Toon prijs
De Einhell GE-SA 1640 Elektrische Verticuteerder en Beluchter is een zware en krachtige machine met een 1600 Watt Carbon powermotor. Met deze machine is het mogelijk om je gazon in een topconditie te brengen. Deze machine is voorzien...

Het testteam is zeer te spreken over het feit dan de Einhell GE-SA 1640 naast verticuteren ook kan beluchten. Als een minpunt werd het te korte snoer genoemd waardoor je gebruik moet maken van een verlengsnoer. De Einhell GE-SA 1640 is een zware krachtige verticuteer machine voorzien van een hoog toerental Carbon powermotor met een vermogen van 1600 Watt met een geluidsniveau tussen de 76 en 98 Db). Desondanks weegt de Einhell GE-SA 1640 maar 12,48 kg.

Deze verticuteermachine heeft een werkbreedte van 40 centimeter. De Einhell GE-SA 1640 is geschikt om de gazons van kleine en wat grotere tuinen tot 800 m2 van het mos en de vilt laag te ontdoen. De werkdiepte van de messen zijn in te stellen op 4 dieptes en is instelbaar tot een maximale diepte van 12 mm. Daarnaast heeft de Einhell GE-SA ook een beluchtingsrol waarmee je op een snelle manier ervoor kan zorgen dat de lucht, het vocht en de voeding snel in de bodem wordt opgenomen.

De elektrische Einhell GE-SA verticuteerder met beluchter heeft een 1600 Watt carbon power motor. Deze sterke verticuteerder heeft geen enkel moeite om gazons tot ongeveer 800 vierkante meter te verticuteren en beluchten. Door een in hoogte aanpasbare ergonomisch gevormde duwboom is de Einhell GE-SA geschikt voor zowel lange als wat kleinere personen. Het wisselen van het verticuteren naar het beluchten gaat op zeer eenvoudige wijze.

De verticuteer rol heeft 20 RVS messen met een dikte van 1,5 mm. De verticaal snijdende messen zorgen ervoor dat het mos, de vilt laag en oud gemaaid gras worden verwijderd. De beluchtingsrol heeft 30 RVS klauwen en boort hiermee beluchtingsgaten in het gazon. Door deze beluchtingsgaten worden lucht, vocht en voeding beter in de grond opgenomen. Voor een beter resultaat kun je het beste meerdere malen kruisgewijs verticuteren terwijl je, indien mogelijk, de messen de tweede keer iets dieper instelt.

De opvangbak heeft een inhoud van 48 liter wat inhoudt dat je bij een groter gazon de bak wat vaker moet legen. De Einhell GE-SA verticuteerder is voorzien van extra brede wielen waardoor de druk op het gazon minder is en de machine zeer goed manoeuvreerbaar en licht in gebruik is. Onder de ergonomische en in hoogte verstelbare duwboom is een kabelclip aangebracht waar de elektriciteitskabel aan gehangen kan worden.

Om schade aan de messen te voorkomen kun je deze eenvoudig verhogen. De duwboom van Einhell GE-SA kan worden ingeklapt waardoor de machine een compact formaat krijgt en daardoor beter op te bergen is. Grote pluspunten van de Einhell GE-SA zijn onder andere de extra grote wielen, de slagvaste behuizing, een in hoogte verstelbare duwboom en een draaghandvat.


Bosch AVR 1100 (8.9)

— Zeer gebruiksvriendelijk en in hoogte verstelbaar

AVR 1100 Verticuteermachine - 1100 W - 32 cm maaibreedte - Met 50 liter opvangbak

Toon prijs
Bosch AVR 1100. Soort: Duwgrasmaaier, Maaimethode: Draaiende messen, Maaibreedte: 32 cm. Vermogen: 1100 W, Stroombron: AC. Gewicht: 9,9 kg

De Bosch AVR 1100 wordt door iedereen die deze verticuteermachine heeft getest beoordeeld als zeer gebruiksvriendelijk. De Bosch AVR 1100 maak weinig tot geen lawaai (78 Db), is licht in gebruik, makkelijk in elkaar te zetten en heeft een grote opvangbak. Daarnaast is dit verticuteerapparaat op hoogte instelbaar waardoor deze diep in het mos insnijdt. Omdat de Bosch AVR 1100 voor het grootste gedeelte uit plastic is opgebouwd is het een zeer licht apparaat van maar 9,9 kg. Dat neemt niet weg dat de Bosch AVR 1100 wel heel stevig en sterk aanvoelt. Je hebt voor deze verticuteermachine wel een verlengsnoer nodig.

Uit de testen blijkt dat je met de Bosch AVR 1100 voorzichtig maar wel efficiënt het mos en het gazonvilt kunt aanpakken. De Bosch AVR 1100 heeft veertien roterende messen van boriumstaal. Deze geharde, flexibele Powerflex messen snijden in de bodem en verwijderen mos, onkruid en planten resten en maakt de grond los. De verticuteerstand kun je op 4 dieptes instellen waarbij je altijd de juiste diepte kunt aangeven. De tanden woelen de bovenste laag van de grond los en snijden ook de wortels van het gras door. Mos en gazonvilt wordt verwijderd en direct naar de opvangbak getransporteerd.

Doordat de grond wordt losgemaakt en de wortels van het gras zijn doorgesneden gaat het gras opnieuw groeien. De verticuteertanden van de Bosch AVR 1100 hebben precies de goede lengte voor het omwoelen waardoor water, lucht en voedsel weer makkelijk in de bodem kan doordringen.

De Bosch AVR 1100 is geschikt voor kleine en middelgrote gazons tussen de 200 en 400 m2. Hierbij moeten we wel aangeven dat bij grote gazons de opvangbak meerdere malen geleegd dient te worden. De Bosch AVR 1100 is voorzien van een 1100 watt motor met hoge treksterkte en een uniek Jet-collect systeem. Dit speciale systeem bestaat uit een innovatieve rol met RVS messen en luchtinlaat openingen.

Daardoor zorgt dit “Jet-Collect” systeem ervoor dat het mos en vilt snel worden verwijderd en direct in de 50 liter grote opvangbak terecht komt. Het maximale geluidsniveau is 95 dB. Je kunt de Bosch AVR 1100 eenvoudig opbergen omdat de grepen en de opvangbak klap baar zijn. Ongetwijfeld een verdiende plaats bij de beste verticuteermachines.


Wolf Garten Select VS 302 E (8.8)

— uitermate geschikt voor kleinere gazons

Elektrische verticuteermachine VS 302 E - werkbreedte 30 cm - 1200 W motor - verticuteren en opvangen - 35 liter...

Toon prijs
Minimaal 1 keer per jaar dient het gazon ontdaan te worden van gazonvilt door middel van verticuteren. Dit kan bijvoorbeeld met de elektrische verticuteermachine WOLF-Garten VS 302 E. Deze elektro verticuteermachine heeft een...

De Wolf Garten Select VS 302 E wordt door het testteam geprezen vanwege het feit dat deze makkelijk in elkaar te zetten is en om zijn lichte gewicht van nog geen 11 kg. Door zijn demontabele messen is de machine na gebruik makkelijk schoon te maken. De Wolf Garten Select VS 302 E is geschikt voor gazons met een maximale oppervlakte van 100 m2. Het werkgedeelte van de Wolf Garten Select VS 302 E is 30 cm en het vermogen is 1200 Watt met een geluidsniveau van maximaal 97 Db.

Met een 5-voudige centrale tandafstelling kun je de 10 dubbelmessen op de juiste diepte instellen. De opvangzak (volgens het testteam aan de kleine kant) heeft een inhoud van 35 liter en is makkelijk af te nemen. De voorwielen zijn groter dan de achterwielen waardoor de machine nog wendbaarder wordt. De handgreep van de Wolf Garten Select VS 302 E is opklapbaar waardoor de machine makkelijke op te bergen is.

De Wolf Garten Select VS 302 E is standaard niet voorzien van een beluchtingsrol maar deze is wel te koop voor ongeveer € 40,-. Wanneer je klaar bent met het verticuteren kun je met de beluchtingsrol gaten prikken in je gazon waardoor lucht, water en voedingsstoffen beter worden opgenomen. De 5-voudige tandafstelling is makkelijk voor het in diepte afstellen van de verticuteer messen. Zo kun je bij een redelijk goed onderhouden grasmat de messen laten zakken tot ongeveer 5 mm en wanneer je meer last hebt van vilt en mos laat je de messen dieper zakken.

De Wolf Garten Select VS 302 E 33 is in hoogte verstelbaar en met een maximale hoogte van 94 cm en voorzien van een ergonomische inklapbare duwstang. Om te voorkomen dat de elektriciteitskabel tijden het verticuteren in de weg ligt is de Wolf Garten Select VS 302 uitgerust met een kabelgeleider. Door zijn lichte gewicht is de Wolf Garten Select VS 302 E zeer wendbaar en hoef je niet over kracht te beschikken tijdens het verticuteren.

Omdat de machine licht van gewicht is laat hij geen wielsporen na op het gras. Voor het verticuteren bij een gazon met zachte bodem kun je de messen instellen op bodemhoogte. Ook bij een lang niet geverticuteerd gazon begin je op de minimaal instelbare hoogte. Je kunt het gazon het beste kruislings verticuteren en beluchten. Voor de tweede keer kun je dan de messen iets dieper instellen. Zo belast je de machine minimaal.