De Beste Takkenscharen: onze top 3!

Wat een tuin onderscheidt van de natuur is het regulerend ingrijpen van de mens. Een onmisbaar hulpmiddel hiervoor is de snoeischaar, die wordt gebruikt om de bomen en struiken in de gewenste vorm te brengen en ze regelmatig te verjongen. We onderwerpen drie verschillende snoeischaren aan een grondige praktijktest.

Soorten snoeischaren

Er wordt onderscheid gemaakt tussen snoeischaren met aambeeldblad of bypassmes. De aambeeld-snoeischaar heeft een scherp mes dat bij het knippen het midden van het vlak geslepen aambeeld oppervlak raakt. De Wolf RR 750 scharen behoren tot de bypass-scharen met twee gebogen messen, een bolle en minder scherpe – waarin de tak stabiel ligt, de andere scherp geslepen en concaaf, waardoor de tak wordt verdeeld en langs het tegenmes wordt geduwd. Het bypass-principe moet zorgen voor een bijzonder zuivere snede, terwijl het aambeeldprincipe iets minder kracht nodig heeft. Er zijn nog andere ontwerpkenmerken die waarschijnlijk bepalend voor de hoeveelheid kracht die nodig is. De beste takkenscharen zijn niet alleen 5 centimeter (cm) langer, wat het hefboomeffect verbetert, maar zijn soms ook voorzien van een ratel op de snijkant, wat de openingshoek bij dikkere takken vergroot en de krachtoverbrenging nog gunstiger maakt.

Werkingsprincipe hefboomwerking

De gemakkelijkste manier om takken te knippen is met de langste schaarhendels, iets wat elk kind in theorie al heeft geleerd in de natuurkundeles over het onderwerp van de wet van de hefbomen. Met de maximale lengte van de schaarhendels is het niet meer moeilijk om een tak van 3 cm schoon te knippen. Bij het inkorten van een groot aantal dunne takken – bijvoorbeeld bij het maken van een jaarlijkse topiary voor een halfhoge struik – is het belangrijker om snel te werken dan met kracht. Een kortere hefboomarm is meestal gemakkelijker te hanteren, het lichtere gewicht van de schaar is in dit geval handiger en maakt de armen minder snel moe.

Waar moet je op letten bij de aankoop van een takkenschaar

De snijbladen

De schaarbladen zijn over het algemeen gemaakt van massief staal, zodat je kunt vertrouwen op een roestvrijstalen kwaliteit. Bij de beste takkenscharen gebruiken ze het duurzame en bestendige gereedschapsstaal SK5. Dit kan eenvoudig opnieuw worden geslepen om de messen te slijpen wanneer dat nodig is. Als variant zijn er bladen van gesmeed aluminium.

De handvatten

De handgrepen van de snoeischaar zijn meestal gemaakt van aluminium en hebben een anti-slip kunststof coating. Dit is verantwoordelijk voor een veilige grip. De beste snoeischaren hebben ergonomisch gevormde handgrepen en zachte elementen. De ergonomische handgrepen zorgen ervoor dat de snoeischaar gemakkelijk vast te pakken is en geen eelt of blaren op de handen veroorzaakt.. In plaats van aluminium handgrepen gebruiken sommige scharen glasvezelversterkte polymeren, die ook robuust en licht zijn.

Beste takkenscharen: top-3

Gardena Comfort hefboomtakkenschaar Smartcut

Gardena Comfort hefboomtakkenschaar SmartCut Uiterst krachtige en comfortabele aambeeldtakkenschaar. Ideaal voor het knippen van dikke takken en hard hout. Innovatieve SmartCut technologie: 4-traps hefboommechanisme wordt bij behoefte automatisch geactiveerd. Door het gepatenteerde mechanisme...
Toon prijs

Intelligent snijsysteem voor zuivere sneden

Met de Gardena Comfort hefboomtakkenschaar Smartcut is snoeien zonder problemen mogelijk, ook op grotere takken. Dit wordt niet alleen verzekerd door een met veel precisie geslepen bovenmes, maar ook door het hefboomsysteem dat automatisch geactiveerd wordt wanneer dit nodig is.

De hefboomfunctie voor het eenvoudig knippen van dikkere takken

Deze takkenschaar kan gemakkelijk takken met een dikte van 22 millimeter zuiver en precies knippen. De hefboomtechniek garandeert moeiteloos het knippen van dikkere takken in maximaal drie stappen. Het wordt alleen automatisch geactiveerd als de directe snede niet meer voldoende is. Dit maakt snoeien van takken gemakkelijk en snel omdat er aanzienlijk meer kracht ontwikkeld wordt dan met een gewone takkenschaar.

Schone sneden en comfortabel werken

Schone werkresultaten worden gegarandeerd door het hoogwaardig aluminium aambeeld het het precisie geslepen bovenmes met antikleeflaag. De bediening is comfortabel. Enerzijds zorgen de ovale aluminium hefboomarmen voor een laag gewicht en toch een hoge stabiliteit, aan de andere kant zorgen de ergonomische handgrepen met “softgrip” voor een veilige grip en een moeiteloze werking.

De belangrijkste eigenschappen op een rijtje

  • Met de zeer comfortabele en krachtige GARDENA Comfort-snoeischaar SmartCut kunnen harde takken en takken zeer gemakkelijk en ergonomisch worden geknipt.
  • Afhankelijk van de diameter van de tak kan de hefboomfunctie worden geactiveerd zodat nog hardere takken gemakkelijker en handiger kunnen worden geknipt.
  • Dit kan in drie stappen met een hefboommechanisme.
  • De messen van de snoeischaar zijn nauwkeurig geslepen.
  • Daarnaast is het bovenmes voorzien van een antikleeflaag.
  • De comfortabele aluminium handgreep met zachte elementen is perfect voor de handen.
  • Met een eenhandige veiligheidssluiting kan de snoeischaar eenvoudig worden vergrendeld en veilig worden opgeborgen.
  • De comfortabele snoeitang kan takken met een diameter tot 22 mm knippen.

Besluit

De Gardena Comfort Smartcut bespaart energie bij het knippen en zorgt voor uitstekende snijresultaten.De snijtechnologie van Gardena behoort tot de beste die er bestaan. Alle Gardena Comfort modellen voldoen aan de hoge eisen van de betere snoeischaren, terwijl Classic-modellen geschikt zijn voor tuinders die zelden een schaar gebruiken.


Wolf Garten Powercut RR 750

De WOLF-Garten takkenscharen hebben een maximale krachtoverbrenging dankzij het POWER CUT systeem. De technologie voor deze takkenscharen verveelvoudigd de krachtoverbrenging van de geleverde energie. Zodat ook takken met een grote doorsnede moeiteloos kunnen worden gesnoeid. Van instapmodel tot...
Toon prijs

Zelfs dikkere takken moeten eraan geloven

Met de Wolf Garten Powercut RR 750 wil Wolf-Garten een snoeischaar brengen voor kwaliteitsbewuste klanten die bij de keuze van hun snoeischaar vooral geïnteresseerd zijn in een “vermoeidheids-vrij” model. Met de aambeeld-technologie maken ze gebruik van het principe “trekken van de snede tegen een vast tegenmes” en is daarom bijzonder geschikt voor hardere houtsoorten.

Solide en technisch goed doordacht

Wat de gebruikers vooral leuk vinden aan deze krachtige takkenschaar is dat takken tot 4,5 centimeter dik goed kunnen worden afgeknipt met weinig energie-input. Dankzij de anti-kleeflaag kleeft er geen plantaardig afval aan de messen, wat het reinigen na afloop van de werkzaamheden vergemakkelijkt. Daarnaast kunnen de messen worden vervangen als ze bijvoorbeeld opnieuw moeten worden geslepen of als je ze wilt vervangen vanwege slijtage. De afschuifkop is drievoudig geschroefd en belooft een optimale krachtverdeling en stabiliteit. De handgrepen zijn anti-slip en liggen comfortabel in de hand. Rubberen buffers hebben een schokdempend effect en dienen als vingerbescherming.

Professioneel materiaal voor hobbytuinders

Wolf-Garten richt zich in principe op professionele tuiniers, maar het assortiment komt ook goed van pas voor de kwaliteitsbewuste hobbytuinier. Hoe dan ook: Een blik op de kenmerken laat zien dat de Power Cut RR 750 zeker tot de premium takkenschaar behoort. Met zijn maaicapaciteit van 45 millimeter is hij geschikt voor alle seizoensgebonden rug- en verzorgingssnedes aan struiken en bomen die normaal gesproken in een thuistuin voorkomen. De snijtechniek volgt het principe van een naderende snede tegen een vaste basis. Het gezaagde materiaal rust op het zogenaamde aambeeld en is perfect voor het nauwkeurig knippen van dood hout op bomen, struiken en rozen. Aambeeldscharen worden beschouwd als bijzonder energiebesparend.

De snoeischaar geleidt met zijn platte boutverbindingen de snede gelijk met het ontluikingspunt en maakt het mogelijk om zelfs op moeilijk bereikbare plaatsen of in vertakt hout te werken zonder sporen achter te laten op de boomschors. Dit minimaliseert ook het risico dat ongedierte de stof binnendringt en de boom of plant verzwakt.

Besluit

Met al haar mogelijkheden is deze snoeischaar niet beperkt tot kleine bomen en struiken. Ze is ontworpen om te voldoen aan de meest uiteenlopende toepassingsvereisten voor de hobbytuinder. Het is is een solide snoeischaar die tegen een gunstige prijs zowel voor particulieren als voor (semi-)professionelen een aanrader is.


Fiskars PowerGear X Bypass LX98 L

Fiskars takkenscharen zijn voor vele werkzaamheden in de tuin geschikt. Het assortiment kenmerkt zich door lichte materialen en gepatenteerde mechanismen. Alle Fiskars takkenscharen zijn ontwikkeld volgens de Fiskars designfilosofie: duurzaam en ergonomisch tuingereedschap ontwikkelen, waarmee...
Toon prijs

Geavanceerde technologie

Tuingereedschap van Fiskars kan bij professionelen en hobbytuinders vooral scoren met geavanceerde technologie en topprestaties. Deze eigenschappen zijn ook terug te vinden bij de Fiskars.

Minder belasting en minder pijn

Dankzij hun unieke gepatenteerd mechanisme kan de Fiskars PowerGear X Bypass LX98 L je drie keer zoveel functies bieden als de de traditionele snoeischaar. Het fijngeslepen roestvrijstalen mes en een wrijvingsvermindering dank zij de mescoating zorgen voor de ideale combinatie voor comfort bij het snoeien. Zonder veel druk uit te oefenen en je handen te belasten knip je takken tot 50 mm vakkundig weg.

De sneden in het hout zijn schoon en vertonen slechts lichte schade aan de bast. De overbrengingsverhouding zorgt ervoor dat ook bij grotere takken een redelijke hoeveelheid kracht wordt uitgeoefend.

De snoeischaar is gemaakt om langer mee te gaan

Fiskars staat erom bekend goed werkende, duurzame gereedschappen te maken. PowerGear X volgt deze mooie traditie. Naast roestvrijstalen messen heeft hij ook weerbestendige, lichtgewicht en sterke aluminium assen.

Meer comfort

De Fiskars scharen hebben een totale lengte van ruim 80 cm. De maximaal mogelijke dikte van de takken wordt aangegeven als 50 mm. Een tandwielmechanisme moet zorgen voor een gemakkelijke snede. Het bovenmes is gemaakt van gecoat precisiestaal. Het kan worden vervangen als het beschadigd of versleten is. De handgrepen zijn gemaakt van twee-componenten materiaal met een antisliplaag. De schaararmen zijn gemaakt van ovale aluminium buizen.