De 5 beste schoffels: onze kooptips

Als je er eenmaal aan begint, ontdek je dat tuinieren echt heel leuk is! Het is ontspannend en je kunt er je energie in kwijt. Tegelijk is het goed voor je lijf én geest om in de buitenlucht bezig te zijn, terwijl je de tuin zienderogen mooier ziet worden. Redenen genoeg om weer eens lekker in de tuin aan de slag te gaan. En al klinkt schoffelen misschien een beetje saai, je bent wel heel milieubewust bezig.

Want door onkruid op een natuurlijke manier te verwijderen heb je geen bestrijdingsmiddelen nodig. Het schoffelen maakt de grond los en brengt lucht in de aarde, waardoor die voldoende vocht en voeding op kan nemen. Met een goede schoffeltechniek wordt het onkruid los geschoffeld, zodat je het vervolgens simpel uit de beplanting kan harken. Daarbij is een goede schoffel natuurlijk een belangrijk stuk gereedschap.

Maar hoe doe je dat, goed schoffelen?

Toegegeven, schoffelen is misschien niet het leukste klusje in de tuin, maar de juiste materialen maken het wel een stuk makkelijker. Want goed schoffelen doe je door met beleid te werken en geschikt gereedschap te gebruiken. Wil je bijvoorbeeld tussen grote planten en heesters schoffelen, dan is een brede schoffel prima.

Maar voor de vaste planten in de borders is een smallere schoffel handiger om nauwkeurig tussen de beplanting te kunnen manoeuvreren. Bij kleine, dicht op elkaar groeiende plantjes en bodembedekkers kan te hard wieden zelfs de ondergrondse wortels beschadigden. En doordat de border dan minder goed dichtgroeit, krijg je juist meer last van onkruid. In dat geval kun je het onkruid er beter voorzichtig tussenuit plukken.

Door direct in het voorjaar te beginnen met onkruid wieden, heb je er de rest van het jaar het minste last van. Het voorkomt een oerwoud aan wildgroei later in het seizoen, en het geeft meteen vanaf het begin een verzorgde indruk van je tuin. Als je er te laat mee aan de slag gaat, vormt het onkruid zaden, die zich door de hele tuin verspreiden en al je planten overwoekeren.

Dan wordt het een flinke klus om je tuin weer onkruidvrij te krijgen. De dag nadat het heeft geregend of de tuin besproeid is, is vaak een ideaal tijdstip om te gaan schoffelen. De grond is dan makkelijk los te wieden. Het onkruid gooi je daarna in de groencontainer of op de composthoop.

Diverse soorten schoffels

Als je regelmatig in de tuin bezig bent, behoort een schoffel tot de onmisbare tuinbenodigdheden. Het juiste gereedschap voor de klus is immers het halve werk! Als je onkruid handmatig verwijdert kun je weliswaar secuur werken, maar op je knieën zitten en veel bukken gaat ten koste van je lijf. En dat wil je niet!

Goed tuingereedschap is dan ook een belangrijke manier om rug- en knieproblemen te voorkomen, zodat je met plezier blijft tuinieren. Een stevige, scherpe schoffel maakt het werk minder zwaar, doordat je niet zo veel kracht hoeft te zetten of hoeft te bukken. Want de meeste modellen hebben een lange steel met een kruk, een soort handvat dat je meer grip op het werk geeft. Dus als je van plan bent een schoffel te gaan kopen, let dan op de kwaliteit van het product.

De meeste schoffels bestaan uit een horizontaal liggend mes van staal of ijzer aan een lange steel van hout of kunststof. Het werkblad waarmee je in de grond woelt kan recht of rond, gebogen of puntvormig zijn. De lange steel maakt het mogelijk om rechtopstaand te werken, wat belangrijk is voor je rug. Kwalitatief goede schoffels zijn gesmeed in plaats van geslepen.

Dit type is sterk en zelfslijpend doordat het snijblad taps toeloopt, waardoor de schoffel scherp blijft. Ze zijn weliswaar duurder in aanschaf, maar die investering is de moeite waard. Want voor een goed resultaat dient de schoffel scherp genoeg te zijn om makkelijk door de grond te gaan.

De meest gebruikte schoffels zijn rechthoekige, hartvormige en trekvormige modellen. Rechthoekige of ronde schoffels zijn ideaal voor borders en plantsoenen in zandgrond, voor het verwijderen van wildgroei tussen bomen, heesters en planten. Als hij aan vier zijden geslepen is, kun je er zowel mee duwen als trekken.

Met een puntige schoffel is het juist makkelijk onkruid makkelijk los te schoffelen. Voor secuur schoffelwerk gebruik je een ruitvormig model, waarmee je de wortels onder de grond lossnijdt. De trekschoffel, ook wel hak genoemd, is vooral geschikt voor kleigrond. Door de schoffel in de grond te zetten en dan naar je toe te trekken, hak je als het ware het onkruid los van de bodem. Een hartvormig model wordt vaak gebruikt om makkelijk tussen vaste planten te kunnen schoffelen.

De meest voorkomende breedtes in schoffels vallen tussen 12 en 20 centimeter. Met een bredere schoffel werk je sneller, maar het nadeel is, dat het lastiger werkt tussen kleinere planten. Daarom worden in borders of moestuintjes vaak smalle modellen gebruikt. Daarnaast zijn schoffels vaak te koop zonder steel.

Kies dan voor een speciale schoffelsteel. Die heeft niet alleen precies de juiste lengte maar is ook uitgerust met een kruk, om meer kracht te kunnen zetten. Ook het materiaal van de schoffel is van belang. Verzinkt staal is sterk, roestvrij en duurzaam, zodat je jarenlang plezier van je aankoop hebt.

Het beste aanbod in schoffels

Een schoffel is een onmisbaar stuk tuingereedschap, dat in diverse vormen en maten verkrijgbaar is. Daarom is het raadzaam vooraf te bepalen welk model voor jouw tuin het meest geschikt is. Daarom hebben we de vijf beste producten van dit type tuingereedschap op een rijtje gezet:

Bekijk hieronder de 5 beste schoffels

1. GARDENA Combisystem Schoffel

GARDENA Combisystem Schoffel - 12 cm - zonder steel

Toon prijs
Voor het gemakkelijk schoffelen van uw bloembed en grindpad. Rondom scherpe kanten. Geadviseerde combisystem steel 150 cm. 25 jaar garantieLet op: wordt geleverd zonder steel.Het GARDENA combisysteem staat voor ergonomische systeemproducten em biedt voor iedere klus in de tuin de juiste...

Een combisystem schoffel is een van de ergonomische producten uit het Gardena assortiment, dat voor elke tuinklus meer werkgemak biedt. Deze praktische, stalen schoffel met een breedte van 12cm werkt zeer effectief voor het schoffelen van borders en tuinpaden door de scherpe rand rondom.

Je combineert dit model het beste met een speciale steel uit het programma, met een steellengte van 150 cm of langer, waarbij je eigen lengte bepalend is. Met dit product koop je een kwalitatief hoogstaand stukje tuingereedschap.

Productspecificaties

 • Uitstekend ergonomisch ontwerp
 • Makkelijk in gebruik door een handzame grip
 • Alle stelen zijn te combineren met diverse accessoires.
 • Geen speling op de aansluiting
 • Sterk en roestvrij materiaal
 • 25 jaar garantie

 

2. Talen Tools -Topschoffel

Gardena Cs beugelhak 12 cm

Toon prijs
De GARDENA combisystem-beugelhak is uitermate geschikt voor het wieden en losmaken van de grond. Dankzij de beugelvormige ondersteuning en een robuust roestvrijstalen mes - 12 cm breed - vormen zelfs veeleisende doe het zelf geen enkel probleem. De beugelhak is geschikt voor alle stelen van het...

Deze topschoffel is met zijn 14 cm brede werkblad zeer geschikt voor het verwijderen van onkruid in tuinen en borders. Vooral in lichtere grond komt het product goed tot zijn recht.

Doordat het blad van gesmeed staal is gemaakt, is het zeer sterk en roestvrij, voor een lange levensduur. De lange steel van 170 cm lengte zorgt voor een prettige werkhouding.

Productspecificaties

 • 14 cm breed werkblad
 • Geschikt voor een lichtere bodem
 • Vervaardigd uit gesmeed staal, dat sterker is dan verzinkt staal
 • De steel van 170 cm beschikt over een hilt, voor een aangename werkhouding.

 

3. GARDENA Combisystem Beugelhak

WOLF-Garten MultiStar® RF-M - Schoffel - Onkruidkoelie - 15 cm

Toon prijs
Bijzondere kenmerken De WOLF-Garten multi-star onkruidkoelie RF-M wiedt met een stotende en trekkende beweging in vaste en zanderige ondergrond. De werkbreedte is 15 cm. De aanbevolen multi-star steel is een essenhouten steel te verkrijgen in een lengte van 140 cm (ZM 140), 150 cm (ZM 150) of 170...

Dit type gereedschap, de beugelhak, onderdeel van het Gardena combisystem, is met name geschikt voor wieden en beluchten van de grond. Dankzij het robuuste roestvrijstalen mes van 12 cm breed wordt zelfs het meest hardnekkige onkruid grondig aangepakt. Bij deze beugelhak wordt een steel met een lengte van 150 cm geadviseerd. Samen vormt dit een sterk en effectief stuk tuingereedschap.

Productspecificaties

 • Beugelhak van 12 cm breed
 • Geschikt voor het wieden en losmaken van de grond.
 • Dubbele beugelconstructie voor zware belasting
 • Mes van veredeld roestvast staal
 • Steellengte 150 cm
 • 25 jaar garantie

 

4. WOLF-Garten MultiStar RF-M

3-tandige Tuinschoffel / Tuinschrepel exclusief steel | Tuingereedschap

Toon prijs
Drietandige stalen schoffel zonder steel. Tandlengte ca. 10cm. Op de schoffel past een rond handvat met een diameter van ca. 2,5 cm.

De Multi-Star RF-M schoffel is een praktisch stuk onderhoudsgereedschap uit het assortiment van Wolf Garten. Met een werkbreedte van 15 cm en scherpe zijranden om beschadigingen aan de planten te voorkomen, levert dit product optimale prestaties. Met name bij het wieden van onkruid in een zanderige, vaste bodem. Deze onkruidkoelie wordt exclusief steel geleverd, maar deze zijn apart verkrijgbaar en eenvoudig te bevestigen. Daarbij kun je kiezen uit verschillende maten en materialen, zoals essenhout of aluminium.

Productspecificaties

 • Mede door de ergonomische gevormde inhammen zeer geschikt voor het wieden van onkruid
 • Werkbreedte 15 cm
 • Degelijke kwaliteit in gehard roestvrij staal
 • Licht in gewicht: slechts 300 gram
 • Stelen los verkrijgbaar in diverse maten, tussen 140 en 170 cm en makkelijk te combineren zijn met diverse andere Multi-Star tools.

 

5. De 3-tandige Tuinschoffel

WOLF-Garten MultiStar® RF-M - Schoffel - Onkruidkoelie - 15 cm

Toon prijs
Bijzondere kenmerken De WOLF-Garten multi-star onkruidkoelie RF-M wiedt met een stotende en trekkende beweging in vaste en zanderige ondergrond. De werkbreedte is 15 cm. De aanbevolen multi-star steel is een essenhouten steel te verkrijgen in een lengte van 140 cm (ZM 140), 150 cm (ZM 150) of 170...

Werken in de tuin wordt makkelijker met een zogenoemde tuinklauw. Deze 3-tand cultivator is met name geschikt voor het tot ca. 7cm diep loswoelen en beluchten van de grond. Tijdens het beluchten wordt meteen het jonge onkruid tussen de planten verwijderd, zonder de wortels te beschadigen. De tuinschoffel wordt doorgaans zonder steel geleverd, maar er kan probleemloos een steel naar keuze aan bevestigd worden.

Productspecificaties

 • Geschikt voor loswoelen en beluchten van tuingrond
 • Vervaardigd van verzinkt staal en daardoor zeer sterk.
 • Tandlengte ca. 10cm.
 • Gewicht: 1 kilo.
 • Levering exclusief steel van 28 mm