Het is een koud kunstje om een naam te onthouden van een pas aangeschafte bloem of plant. Maar enkele weken later is dat wel een heel stuk lastiger. Je herinnert je niet alle namen. Dan zijn plantenlabels of plantenetiketten heel welkom. Het is immers een onomstootbaar feit dat zaailingen vaak op elkaar gelijken als menselijke tweelingen. Dan helpen plantenlabels je een handje en zijn ze een perfecte bondgenoot.
Maar ook de zogenaamde vaste planten die in de winter onder de bodem spoorloos verdwijnen, kunnen altijd een etiket gebruiken. Zo weet je op deze manier perfect welke planten waar staan en in de lente weer gaan opkomen. In deze blog ‘De 3 beste plantetiketten: gebruiken als geheugensteun’ lees je waarom etiketten nuttig kunnen zijn voor in je (moes) tuin.
Het nut van een het plaatsen van een plantensteker
Wanneer je eigenhandig bloemen of planten kweekt, is het heel eenvoudig om bij elk zaaibed een plantenetiket te plaatsen als grote geheugensteun. Maar ook bij eenjarige plantensoorten of pas aangekochte vaste planten, is het een uitstekend lumineus idee om een plantenetiket bij de bijhorende plant te labelen.
Je hebt de keuze uit verschillende planten labels
Er zijn verschillende planten labels en etiketten tegenwoordig verkrijgbaar. De keuze is heel divers: hout, metaal of kunststof. De etiketten, gefabriceerd uit hout, bestaan al jaren en scoren nog steeds vrij hoog bij de tuinliefhebbers. Hoewel andere methodes meer en meer aan een steile opmars bezig zijn. Denk maar in eerste instantie aan een witte waterbestendige stift of een stuk leisteen. Het is superbelangrijk om met een watervaste stift te schrijven of met een tuinpotlood die goed leesbaar is. Hou er rekening mee dat veel stiften verbleken na een tijdje.
Elke tuinliefhebber begint secuur, maar dan…
Elke tuinliefhebber heeft er al ooit eens mee te maken gehad. Halverwege het plantenseizoen, wanneer de plant in volle bloei staat, weet je in de verste verte niet meer om welke plantensoort het gaat dat je hebt gezaaid. Door de drukke werkzaamheden in het voorjaar steven je af van de ene klus naar de andere. Iedereen begint weliswaar met goede voornemens en werkt alles heel nauwlettend en secuur af met de preciesheid van een Zwitserse quartz-uurwerk. Maar dan. De karweitjes volgen elkaar op en voor dat je goed en wel het in de gaten hebt weet je niet meer over welke plantensoort het gaat. Het is geen uitzondering op de regel. Daarom is het goed om er over na te denken dat je een plantetiket plaatst met de naam van de plant erop wanneer je hebt gezaaid. In feite zou dit een soort automatisme moeten worden. Overal in de tuincentra in België zijn van deze etiketten of labels te koop. Je bepaalt zelf welk budget je hiervoor wil vrijhouden en ook hoe luxueus het moet zijn.
Wat schrijf je op een plantenetiket
Wat je op een plantetiket wil beschrijven, hangt van individu tot individu af. De enige raadgeving is, dat het voor jou helder moet zijn. In principe kan je best de Nederlandse naam duidelijk zichtbaar opschrijven. Wanneer je echter ook de wetenschappelijke benaming wil weten, kan je de planten of bloemen ook in het latijn benoemen. Die bestaat meestal uit volgende gegevens: de naamsoort, de geslachtsnaam en de oorsprong. Een tip: wanneer je een plant koopt, zit er vaak een plastieken plantenetiket of plantenlabel aan. De officiële informatie die je er op terug vindt is heel duidelijk, maar oogt vaak niet zo fraai. Door een gaatje in het ticket te perforeren, kan je het binden met een kleine touw. Zo kan je in alle omstandigheden de nodige informatie van de plant aflezen. Er zijn verschillende variaties mogelijk. Zo kan je ook bijvoorbeeld je planten nummeren en een notaboek bijhouden welke plant bij welk nummer behoort. Dan heb je een mooi overzicht van de plantennamen. Je kan hier heel creatief mee omgaan.
Zorg dat de inkt waterbestendig is
Om de verschillende soorten planten te beschrijven, moet je uitkijken dat de (zwarte) stift waterbestendig is. De inkt moet bestand zijn tegen alle weersomstandigheden, zowel tegen regen en zon. Daarnaast kan je nachecken of je de labels later opnieuw kan gebruiken. Sommige plantenetiketten zijn makkelijk herbruikbaar. Denken we maar aan materialen die absorberen: zink, aluminium of plastiek. De terracotta potjes worden vaak beschreven met krijt dat ze in de school gebruiken. Maar buiten is dit geen goed idee om te doen. Dan kan je beter opteren voor Tipp-Ex.
Waar zijn plantetiketten te koop?
Alle Belgische tuincentra verkopen plantenetiketten in alle soorten en maten. Het overgrote deel van de etiketten hebben een gele kleur. Uiteraard kan je ook witte kleurenversies krijgen. Waarom geel zo hoog scoort, heeft te maken dat je door de opvallende kleur het label gemakkelijk terug gaat vinden in de tuin. Meestal zijn ze per 50 verpakt tegen een goedkoop prijskaartje. Het zijn stevige etiketten die heel duurzaam zijn. Je hebt er jarenlang profijt van.
De Engelse labels staan bekend voor chique
Duurzame Engelse plantenetiketten, meestal uitgevoerd in Victoriaanse stijlvormgeving, zijn heel geliefd bij tuinfanaten. De etiketten zijn meestal gemaakt uit aluminium met een speciale behandelmethode die ook wel anodiseren in het vakjargon wordt genoemd. In vele gevallen wordt er een grafietpotlood bijgeleverd. Deze zinken plantenetiketten vind je in gespecialiseerde Belgische tuincentra. Het grote voordeel van zink is dat het een duurzaam product is dat levenslang meegaat. Je hoeft het dus maar één keer in je leven aan te schaffen.
Beste plantetiketten
Etiket + stift witte label
Deze ‘stekers’ zijn heel makkelijk en handig te gebruiken. Je steekt ze in de grond en klaar is kees. Het is heel eenvoudig om een tekst erop te schrijven zodat je perfect weet wat je hebt geplant en waar. Soms kan je dat wel eens vergeten en herinner je de benaming niet meer. Wanneer je dit product koopt, zitten er 32 stuks in. Daar kan je wel een tijdje mee doorkomen.
- Stevig materiaal
- Het design mag worden gezien
- Duurzaam
- De grootte van het plantetiket
Gardman Steeketiketten 12.5cm wit – 50st
Het gebruik van deze witte labels leent zich uitstekend om namen van planten te markeren. Je duwt het makkelijk in de grond en zijn makkelijk afleesbaar. De tekst met de naam van de plan erop schrijven, is kinderspel. Het dient met andere woorden uitstekend als geheugensteun. Stel dat je talrijke planten of groenten teelt, bestaat de kans dat je na enkele weken de benaming niet meer weet. Op dat vlak is dit product een uitstekende reminder. De Gardman steeketiketten zijn 12,5 centimeter lang wat een heel groot voordeel biedt. In de verpakking zitten 50 plantetiketten waar je geruimte rijd zoet mee bent.
- Hard en degelijk materiaal uit plastiek
- Uitstekende prijs-kwaliteitsverhouding
- Duurzaam en design dat mag worden gezien
- Geen
Gardman Verspeenset
Deze verspeen set van het merk Gardman is helemaal compleet om jonge planten te verspenen. In die mate zelfs dat je er de stift en planten labels erbij krijgt. Ideaal voor de tuinliefhebber of professionele kweker die zijn tuin wil labelen om een overzicht te behouden. Het bijgevoegde materiaal zorgt ervoor dat je er makkelijk een tekst aan kan toevoegen met een onuitwisbare stift die alle weersomstandigheden aankan. Het is heel handig voor een kleine moestuin. Voor de tuinhobbyist ideaal.
- De kwaliteit is uitmuntend
- De prijs is meer dan goed
- Over de duurzaamheid bestaat geen discussie
- Geen