De 3 beste led kweeklampen: kweken met de juiste LED broeilamp

Kweken onder een LED broeilamp is de meest recente innovatieve manier om planten te telen. Zowel verwoede hobbyisten als professionele kwekers reageren laaiend enthousiast over het geleverde resultaat van deze nieuwe methode. Duurzaamheid, lage energiekost en optimaal stimulerende bloei en groei gelden als grootste voordelen. In deze blog ‘De 3 beste led kweeklampen: kweken met de juiste LED broeilamp’ kom je alles te weten over LED broeilampen die aan een steile opmars bezig zijn bij plantenkwekers.

1. Materiaal en kwaliteit

Een van de beste en belangrijkste kenmerken van LED kweekverlichting is duurzaamheid. De meeste lampen bestaan uit hoogkwalitatieve materialen die tot 10 jaar en langer kunnen meegaan. Dit is een lange periode waarin je je geen zorgen over hoeft te maken over de verlichting met een broeilamp. Alle kweeklampen die op de Europese markt worden verkocht, voldoen aan de standaardnormen. Dit is heel belangrijk. Ter info: broeilampen uit China hadden in het verleden de kwalijke reputatie om in brand te schieten.

2. De afgifte van lage warmtestralen

Twee parameters bepalen de keuze van een LED kweekverlichting: het beschermen van je planten en duurzaamheid. LED kweeklampen hangen veel dichter bij je planten dan andere modale systemen. De reden hiervoor moet je niet ver zoeken: LED lampen geven immers nauwelijks warmte af. Hierdoor ontstaat de mogelijkheid om de kweeklampen dichter bij de planten te hangen om de krachtsterkte van het licht op het bladoppervlak stelselmatig te verhogen. LED kweeklampen, die vrij goed zijn uitgebalanceerd, zetten immers weinig energie om in warmtesignalen. Bovendien hebben koelere LED broeilampen een veel langere levensduur.

3. Het vermogen en verbruik van broeilampen

De LED kweeklamp gaat dagelijks een groot aantal uren branden. In dit tijdsbestek verbruikt de lamp uiteraard ook elektriciteit. Je doet er best aan om de totale output te controleren ten opzichte van het verbruik.

4. Welke planten ben je van plan te kweken?

Je zal op voorhand moeten plannen welke plantentypes je gaat kweken. De meeste LED lampen functioneren wel voor het overgrote deel van de planten, maar niet alle lampen kunnen aan de specifieke behoeften van bepaalde modeltypes van planten voldoen. Om een eenvoudig voorbeeld te geven. De kweek van zwaardere gewassen zoals het telen van tomaten, vereist een heel andere aanpak qua belichting dan wanneer je van plan bent om bloemen te kweken. Zo zal je je enkele vragen moeten stellen. Waarvoor gaat de belichting dienen: ligt de nadruk op de groei of op een vegetatieve cyclus? En wordt het gebruikt voor een complete plantencyclus?

5. Rekening houden met de kweekoppervlakte

Een van de belangrijkste factoren waar je rekening mee moet houden, is de te belichten oppervlakte bij de aankoop van een LED verlichting. De oppervlakte bepaalt immers welke lampen je nodig zal moeten hebben. Eerst zal je de juiste ruimte om te kweken moeten afmeten. In functie hiervan ga je na welke capaciteit je nodig hebt voor de belichting. Volgende algemene vingerwijzing wordt door de doorsnee kwekers gehanteerd: 300 tot 400 Watt kan je het beste voorzien bij planten die heel veel licht vergen zoals tomaten. Wanneer je sla kweekt, is er duidelijk minder licht vereist. Daar geldt de vuistregel dat je tussen de 80 en 150 Watt nodig hebt per vierkante meter.

6. Verschillende lichtsoorten

De meeste planten groeien bij elk lichttype, maar soms kan het wel de hormonenhuishouding van bepaalde planten beïnvloeden. Wanneer planten bloeien en groeien, hebben planten heel veel licht nodig in een blauwe of rode omgeving. Maar ook ultraviolet of infrarood licht bevorderen het aanmaken van harsen. Laat je informeren door een professionele kweker welk licht het beste past voor de planten die je wil kweken.

7. De positie van lampen eventueel aanpassen

Afhankelijk van het groeistadium en op basis van de plantensoort, moet je soms de lamppositie corrigeren. Kwaliteitsvolle LED lampen bewijzen hun efficiënte manier van belichten, hoewel je soms hun positie moet verbeteren. Het kost maar een kleine moeite om eventueel de hoogte te verstellen. Zorg bij aankoop dat de lampen heel flexibel te installeren zijn.

8. Duurzaamheid en garantie voorwaarden

In normale omstandigheden moeten LED lampen bij modaal gebruik ongeveer 50.000 uren meegaan. Het is daarom bij aanschaf van een LED lamp naar een goede garantie van het geleverd toestel. Een tip: koop geen LED lamptoestellen die slechts 1 jaar garantie bieden en hou rekening met duurzaamheid.

De 3 Beste Led Kweeklampen

1. MicroFarm Kweeklamp LED

MicroFarm | Kweeklamp LED + 2x Zaaitray | Kweekset Incl. Groeilamp LED + Zaadbakjes voor MicroGreens Kiemzaden |...

Toon prijs
MicroFarm | Kweeklamp LED + 2x Zaaitray | Kweekset Incl. Groeilamp LED + Zaadbakjes voor MicroGreens Kiemzaden | Binnentuin met Growlight | Oogst Superfoods in 7 Dagen. Supergezond: Kiemgroenten/Microgroenten of Microgreens zijn sterk geconcentreerd aan vitamine A, vitamine C en B-vitaminen. Ze...

Groene vingers zijn niet nodig om deze Microfarm kweeklamp optimaal te gebruiken. Jan en alleman kan microgroenten kweken. In die mate zelfs dat je hierbij ook je kinderen kan laten deelnemen. Hoe ga te werk? Je strooit zaadjes uit op het keukenpapier in het (kiem)bakje en water. Vervolgens dek je de zaden met het tweede bakje gedurende 3 dagen af. Daarnaast plaats je alles vanaf dag 4 onder de LED kweeklamp. Na een week tot 10 dagen zijn de verschillende kiemgroeten klaar om te oogsten. Voor alle duidelijkheid: kiemgroenten hebben een ideale biotoop in de keuken bij een permanente temperatuur van plus minus 20 graden Celsius of hoger. De stam en de bladen zijn enkel eetbaar bij kiemgroenten. De zaadkiemen en wortels verwijder je uiteraard en knip je zorgvuldig af. De kweekinstallatie van Microfarm bestaat uit heel duurzaam materiaal waar je levenslang van kan genieten.

Pluspunten
 • Heel gemakkelijk te gebruiken. Ook voor kinderen
 • Gemaakt uit duurzaam materiaal dat levenslang meegaat en het design oogt mooi
 • Een app leert je stap per stap hoe je op de juiste manier zaait en oogst
Minpunten
 • Zaadjes moet je apart kopen

Technische specificaties

MerkMother
CategorieMoestuinbak
LED verlichtingMet LED verlichting
Standaard aangeleverd1 x groeilicht module (LED) – 2 x schaaltjes voor de kiemen – schakelaar – adapter

2. ProLED Groeilamp LED

Deze lamp, die uit kunststof bestaat van het merk Direct Supply, is spotgoedkoop en haast onevenaarbaar qua prijs. De lamp functioneert en bewijst uitstekend zijn dienst bij kamerplanten. Het blad groeit even groot als dit het geval is bij een doorgewinterde professionele kweker, wanneer de lamp perfect boven de plant op de juiste manier wordt opgehangen. De verdeling van het licht is evenwichtig verspreid. Het grote voordeel van deze lamp is dat de groeilamp niet oververhit geraakt wat je niet altijd kan zeggen van bepaalde andere (Chinese) concurrenten in dit marktsegment. De lamp werkt vooral vlekkeloos voor 1 plant.

Pluspunten
 • Heel gemakkelijk te gebruiken en bied een meerwaarde voor 1 plant
 • Gemaakt uit behoorlijk goed materiaal
 • De planten groeien als kool
 • Het paarse licht geeft een rustgevende sfeer af
Minpunten
 • Het design kan beter

Technische specificaties

MerkDirect Supply
CategorieKweektunnel
MateriaalKunststof
Afmetingen5 x 3 x 5 centimeter
Standaard aangeleverd1 groeilampje

3. PlantSpectrum 32 groeilamp

Groeilamp LED voor Planten | Professionele Full Spectrum Kweeklamp Lengte 79.5cm|Voor Alle Planten & Groeistadia |...

Toon prijs
"PlantSpectrum32* is de eerste professionele full spectrum LED groeilamp waar je levenslang van geniet."*Vroeger genaamd BloomI Ontwikkeld om te presteren PlantSpectrum32 is een hoogwaardig groeilicht voor de beroeps -en hobbykweker. Een uiterst duurzame LED lamp die sterke prestaties levert met...

Plant Spectrum is een kwaliteitsvolle groeilamp voor de professionele kweker als voor de meer ervaren hobbyist. Deze LED lamp is duurzaam die optimale prestaties levert met een minimaal energieverbruik. Deze kweeklamp imiteert het natuurlijke zonlicht wat een merkbare invloed heeft in de smaak- en kleurontwikkeling van je eigen kweekplanten. Net zoals onder een stralende zon, kweek je elk planttype ermee in elk stadium dat de plant groeit.

Het PlantSpectrum is vooral polyvalent te gebruiken. Denk maar aan de creatie van een indoor moestuin, volwassen kamerplanten, het belichten van terrariums of om stekjes te kweken. Je noemt het maar op. Deze kweeklamp is nauwelijks gelimiteerd. De behuizing, die uit aluminium bestaat, zorgt dat de LED groeilamp optimaal wordt gekoeld. Het design van de kweeklamp past in elk interieur zonder op te vallen.

Pluspunten
 • Deze kweeklamp heb je voor heel je leven. Duurzaamheid staat hoog in het vaandel geschreven
 • Trendy design zorgt dat de lamp op elke plaats past
 • Het is makkelijk aan te brengen en de kweeklamp is van degelijke kwaliteit
Minpunten
 • De lamp is niet goedkoop (hoewel je kwaliteit hiervoor in de plaats krijgt)
 • Beschikt niet over een functie om te dimmen

Technische specificaties

MerkMother
CategorieDecoratieve staande lamp
MateriaalMetaal
RuimteWoonkamer
Standaard aangeleverd1 groeilampje