De 3 beste serres: hoe voorkom je een miskoop?

Toon prijs
Premium keuze
Royal Well
Toon prijs
Beste prijs-kwaliteit
Merkloos
Toon prijs

Waar moet je rekening mee houden bij de aanschaf van een serre of broeikas? Met het grote aanbod en de diverse criteria, zou je al voor minder door de bomen het bos niet meer zien. In deze blog ‘ De 3 beste serres: hoe voorkom je een miskoop? ‘ lees je 4 praktische tips zodat je geen foute beslissing neemt bij de aankoop van een serre. Volgende broeikassen staan bij heel veel moestuinliefhebbers op het verlanglijstje: Royal Well Silver Rocket D24, Deuba Foliekas 600 x 300 x 200 cm en de Broeikas serre met 2 verdiepingen. Een klein overzicht die je kunnen inspireren.

Tip 1: De grootte van de serre

De grootte van een serre bepaalt hoeveel bloemen of planten je kan kweken. En zo’n broeikas zit vlugger vol dan je in eerste instantie zou denken. Je start aanvankelijk met een paar komkommers bijvoorbeeld, maar een fractie later zullen andere planten volgen. En voordat je het goed en wel helemaal in de smiezen hebt, staat je kas propvol. Het is daarom belangrijk dat je in de gaten houdt of je je hobby na verloop van tijd verder kan uitbreiden. Kies voor een broeikas waarbij uitbreiding mogelijk is.

Bij een grotere afgemeten serre zal de temperatuur meer constant zijn in vergelijking met een broeikas in een pocketversie. De warmtegraad bepaalt heel duidelijk de kweekresultaten. Hoe bestendiger en standvastiger de temperatuur is, hoe beter je moestuin het gaat doen. Een bijkomend voordeel is dat een grotere kas uiteraard makkelijker werkt. Het beknot niet je bewegingsvrijheid.

Tip 2: Wat is de beste locatie voor een kas?

Het is een ongeschreven regel, maar door de band genomen is een zuidelijk gelegen oriëntatie met de ingang naar het zuiden toe, het beste om een broeikas te plaatsen. Dit heeft natuurlijk te maken met het zonlicht, zowel in de ochtend- als in de avonduren. Een andere belangrijke reden is dat de serre ’s middags minder oververhit geraakt. Bij een westelijke oriëntatie moet je daar immers rekening mee houden. Het hangt ook af welke planten je precies wil kweken.

Cactussen bijvoorbeeld houden van warmte en dan is het belangrijk dat ze ’s middags de grootste warmte ontvangen. Een andere pijler die niet over het hoofd mag worden gezien. Zorg dat de broeikas op een steenworp van je woning staat. Het is immers een plek die je dagelijks regelmatig bezoekt. Daarnaast wil je misschien water of elektriciteit voorzien, dan is de ligging vlakbij de woning geen slecht idee.

Tip 3: Het nut van een uitstekende verluchting

Zorg dat een serre minimaal over een dakraam beschikt. Een goede verluchting is superbelangrijk omdat een kas zonder dakraam in de zomer voor ondraaglijke temperaturen zorgt. Hierdoor voorkom je ook dat de luchtvochtigheid de pan uit swingt. Ventilatie is heel belangrijk omdat het de levenskansen van de planten bepaalt. Je opent de ramen handmatig bij de meest goedkope serres, maar tegenwoordig kan je ook hydraulische openers van dakramen als optie aanschaffen.

Tegen een kleine meerprijs van gemiddeld 75 euro, kan je die zelf op een gebruiksvriendelijke manier installeren. Ze bieden het grote voordeel dat de ramen automatisch open gaan wanneer een bepaalde temperatuur wordt overschreden en dicht gaan bij een lagere temperatuur. Bekijk ook of de deuringang voldoende breed is. Kwestie dat je makkelijk met een kruiwagen in de serre kan binnen- en buitenrijden.

Tip 4: Welk materiaal voor het framework kiezen?

De hamvraag is en blijft: voor welk materiaal ga je kiezen? Er zijn 3 mogelijkheden: veiligheid- of tuinderglas, plastiek folie en kunststof bestaande uit polythyleen. Welke materiaalkeuze je maakt, is uiteraard ook afhankelijk van je individuele behoeften en het aanwezige budget dat je voorziet.

A. Veiligheidsglas – tuinderglas

In de meeste gevallen wordt voor het modale tuinderglas gekozen (3 tot 4 mm dik) om de eenvoudige reden dat het tuinderglas vrij goedkoop is. Qua prijskaartje scheelt zich dat een slok op een borrel. Nadeel is dat het minder sterk voor de dag komt. Wanneer het breekt, valt het in duizenden scherven uiteen. Veiligheidsglas daarentegen is 4 tot 6 keer robuuster dan tuinderglas. Indien het dan toch in extreme gevallen zou breken, zal het uiteenvallen in kleine stukjes. Het glas kan helder zijn of met een motief. Het zogenaamde ‘gehamerde’ glas is wel iets prijziger. Maar daar staat tegenover dat het een gunstige invloed heeft op de kweek van de planten.

B. Polycarbonaat voorkomt glasbreuk

Wanneer je glasbreuk helemaal wil vermijden en isolatie van primordiaal belang is, dan zijn kunststoframen de beste optie. Het materiaal – polycarbonaat – is voorzien van dubbele heldere platen. De grootste troef van deze kunststof is dat de stralen van de zon op een efficiënte manier worden gefilterd. Polycarbonaat is zondermeer heel stevig en onbreekbaar.

C. Goedkope serre: polythyleen folies

Wie minder geld wil uitgeven aan een serre, komt meteen uit bij de zogeheten tunnelserres. Die beschikken over polythyleen folies en worden vaak gespannen over een frame uit aluminium. De folies uit kunststof hebben een dikte van 0,2 millimeter en gaan ongeveer 3 tot 5 jaar mee. Pluspunten zijn de lage kostprijs van een serre en dat je de broeikas makkelijk kan verplaatsen. Heel veel tuinliefhebbers beginnen met een plastieken serre, om dan later over te schakelen naar een meer duurzamer model in polycarbonaat of glas.

 

Royal Well Silver Rocket D24

De Silver Rocket D24 bestaat uit een verzinkt stalen constructie van stalen buizen, de bogen hebben een diameter van Ø 32 mm. Het frame wordt overspannen met een frisgroene UV-bestendige en gewapende folie (PE 170gr/m2) dat diffuus groeilicht doorlaat. Ideaal voor de beplanting in de tunnelkas.De...
Toon prijs

De Silver Rocket D24 heeft een verzinkte stalen constructie van buizen. De voorziene bogen van het geraamte hebben een diameter van 32 millimeter. Het framework wordt volledig overspannen met een (gewapende) folie van polyetheen dat op een diffuse manier zonlicht doorlaat. De toegang naar de serre gebeurt dankzij een 2 meter hoge draaideur uit staal. Om een goede verluchting te garanderen, beschikt deze tunnelkas over afsluitbare horrengaas ramen aan de zijkanten en 1 vierkante raam in het achterste gedeelte van de serre.

De gewapende foliehoes wordt door middel van een klittenband ‘spanners’ aan het buizen framework vastgehecht. Het vastmaken van de Silver Rocket aan het grondoppervlak gebeurt door de folieflap aan de onderzijde van de de kas, in te graven. Stalen grondankers zijn optioneel verkrijgbaar om de kas nog beter te verstevigen.

Technische specificaties

 • Materiaal: folie – polyetheen
 • Afmeting: 4 meter breedte
 • Gewicht: 120 kilogram
 • Standaard geleverd in de doos: de verpakking bevat 4 dozen. Daarin zitten buizenframe, de foliehoes, de materialen om te monteren en een praktische handleiding
 • Materiaal frame: gegalvaniseerde stalen buizen
Pluspunten
 • Robuust en duurzaam materiaal
 • Heel gebruiksvriendelijk
 • De stahoogte van de kas is groot genoeg. Ook voor langere personen
Minpunten
 • De handleiding voor het opzetten van de kas mag een beetje duidelijker

Deuba Foliekas

Deuba Foliekas 600 x 300 x 200 cm

Toon prijs
De ideale broeikas / serre voor het zaaien, teelt van gezond fruit!De XXL-serre biedt volop ruimte voor de teelt van verschillende soorten groenten. Hun planten zijn beschermd tegen regen, wind, hagel, intens zonlicht en vogel schade....

De Deuba Foliekas is de ideale broeikas voor het telen en zaaien van gezond fruit en om groenten te kweken. De XXL-versie van de serre zorgt er immers voor dat je verschillende groentesoorten het hele jaar door kan telen. De buitenkant bestaat uit polyetheen kunststof. Regen, intens zonlicht, vogelschade, wind of hagel: deze kas kan letterlijk en figuurlijk tegen een stootje.

Bovendien is deze serre speciaal voorzien van een vorstproof raster folie bij vriestemperaturen. De zijramen – 8 in het totaal – zorgen voor de nodige verluchting en ventilatie. De bruikbare ruimte om te kweken beslaat 18 vierkante meter. De deur om binnen te komen bevat ritsen die je makkelijk afsluit.

Technische specificaties

 • Materiaal: kunststof – polyetheen
 • Afmeting breedte: 3 meter
 • Afmeting lengte: 6 meter
 • Afmeting hoogte: 2 meter
 • Materiaal frame: kunststof
Pluspunten
 • Robuust en duurzaam materiaal
 • Heel gebruiksvriendelijk om met 2 personen de serre op te bouwen
 • De stahoogte van de kas is groot genoeg. Ook voor langere personen
Minpunten
 • Bij hevig regenweer kan het heel beperkt binnen regenen

Relaxwonen : Broeikas serre met 2 verdiepingen

Broeikas serre met 2 verdiepingen

Toon prijs
Broeikas serre met 2 verdiepingen met 2 verdiepingen.Deze broeikas is 80 cm hoog, met een basis van ca. 45x50cm..De buizen (diameter 15mm), de verbindingsstukken en de roosters zijn van metaal.

Dit is een broeikas in pocketformaat en zoals de naam het aangeeft met 2 verdiepingen. Deze broeikas heeft een afmeting van 80 centimeter hoog en basisafmetingen van circa 45 x 50 centimeter. Ideaal voor mensen die op het balkon van een appartement kruiden, planten of groenten in beperkte mate willen kweken.

De roosters, de buizen van het framework met een diameter van 15 millimeter en verbindingstukken bestaan uit metaal. Zoals eerder aangegeven functioneert deze broeikas voortreffelijk op een balkon van een flatgebouw. Een ander pluspunt is dat de kleine broeikas makkelijk in elkaar te zetten is.

Technische specificaties

 • Materiaal: PVC
 • Afmeting: 68 centimeter breedte
 • Gewicht: 2,846 kilogram
 • Standaard geleverd in de doos: broeikas met 2 verdiepingen. Ook soms wel als balkonkas omschreven
 • Materiaal frame: metaal
Pluspunten
 • Duurzaam materiaal
 • Uitstekende prijs/kwaliteit
 • Fraai uitziend design
Minpunten
 • Niet altijd even makkelijk om het in gebruik te nemen