Wat zijn de beste groenten om in een moestuin te planten?

De vraag welke groente je in een tuin moet planten komt vaak voor. Voor sommige mensen is het antwoord eenvoudig: tomaten. Maar als je net begint, kan het overweldigend zijn om te weten wat je moet doen met al die zaden en zaailingen die al maanden in je koelkast liggen. Daarom hebben we een lijst samengesteld van de beste groenten voor beginners: vijf gemakkelijk te kweken groenten die zelfs op een klein terras of balkon goed groeien.

tomaten moestuin plantenTomaten

Tomaten zijn een geweldige groente om te kweken. Ze smaken heerlijk, zijn gemakkelijk te telen en voorzien uw gezin van gezonde vitaminen en mineralen. Tomaten zijn een uitstekende bron van vitamine C, kalium en vezels. Tomaten bevatten ook lycopeen, een antioxidant die prostaatkanker en andere ziekten zoals hart- en vaatziekten en sommige soorten kanker kan helpen voorkomen.

Als je de ruimte hebt in je tuin, probeer dan eens tomaten te planten! Je zult blij zijn met hoe makkelijk het is om ze zelf te kweken!

Sla of bladgroenten

Een van de populairste groenten om in een moestuin te kweken is sla of bladgroenten. Deze zijn gemakkelijk te kweken en ze smaken goed. Sla groeit goed op kleine plaatsen, zoals stadstuinen, maar kan ook worden gekweekt in grotere gebieden zoals achtertuinen.

Je kunt sla gebruiken voor salades, sandwiches en andere recepten met groenten zoals spinazie of rucola.

Bonen

Bedenk bij het planten hoeveel ruimte u aan elke groente wilt besteden. Factoren als klimaat en grondsoort zijn van invloed op wat er goed kan groeien in jouw gebied. Als je veel ruimte en veel zon hebt, kun je overwegen om van sommige groenten meer dan één gewas te planten, zodat de oogst langer meegaat. Plant bijvoorbeeld vier rijen sla in plaats van slechts één of twee – je zult er zeker meer sla uit halen! Bovendien, als er genoeg ruimte over is na het planten van al deze groenten voor een tweede (of derde) aanplant later in de zomer, wanneer ze het beste groeien.

radijzen groenten moestuinRadijzen

Radijsjes zijn een van de gemakkelijkste groenten om te kweken. Ze zijn ook een goede keuze voor beginnende tuiniers, omdat ze snel groeien en binnen een paar weken geoogst kunnen worden.

Radijzen houden van koel weer, dus plant ze in het vroege voorjaar of in de herfst. Plant radijzen in verhoogde bedden of bakken als je weinig ruimte hebt – ze nemen niet veel plaats in! Ze zijn ook heel erg makkelijk met een kleine spitsvork te oogsten!

Radijsjes smaken heerlijk op zichzelf, maar ze zijn ook lekker gekookt of ingemaakt. Je kunt radijsgroen zelfs gebruiken als eetbare garnering!

Wortelen

Wortelen groeien het best in de volle zon. Ze hebben veel water nodig, dus zorg ervoor dat ze het hele groeiseizoen goed water krijgen. Wortelen geven ook de voorkeur aan rijke grond met organisch materiaal, zoals compost of oude mest. Wortelen kunnen niet goed tegen warm weer, dus plant ze vroeg in het voorjaar en laat in de zomer om verzengende temperaturen tijdens hun groeipiek te vermijden.

Wortelen hebben veel ruimte nodig voor hun lange penwortels om zich te verspreiden, maar als je je zaailingen eenmaal hebt uitgedund, is het gemakkelijk genoeg om ze tussen rijen met andere groenten zoals sla of spinazie te planten om wat privacy te bieden tegen vervelend ongedierte!

Van alle bovenstaande planten en groenten zijn tomaten waarschijnlijk een van de beste planten om mee te beginnen. Ze zijn gemakkelijk te kweken en smaken heerlijk! Als je echter op zoek bent naar iets ongewoons of exotisch, kun je ook een paar van deze andere planten proberen.