De 5 beste spitvorken: voor jou uitgelicht!

Eigenlijk kan een echte tuinier niet zonder een spitvork. Dit gereedschap wordt voor veel klussen in de tuin gebruikt en is een alternatief voor de spade die meer schade aan het bodemleven en aan wortels veroorzaakt.

Toon prijs
Premium keuze
Polet
Toon prijs
Beste prijs-kwaliteit
Fiskars
Toon prijs

Wat is een spitvork?

Een spitvork bestaat uit een vork met doorgaans vier of vijf tanden, een steel (van ongeveer 1,5 meter lang) en een handvat. Een vork met vijf tanden heeft als voordeel dat de grond wat fijner bewerkt kan worden. Wel moet er meer kracht bij worden gebruikt dan bij een viertands vork. Voor kleigrond wordt meestal een vork met vier tanden verkozen. Vaak is de steel van Essenhout omdat dit hout niet snel breekt en toch ook buigzaam is.

Waarvoor kan je de beste spitvorken gebruiken?

De spitvork is erg handig voor de bewerking van zware grond, zoals kleigrond. Het wordt op dezelfde manier gebruikt als een conventionele spade. In tegenstelling tot een spade, die aan het uiteinde een breed en scherp mes heeft, veroorzaakt de spitvork minder schade aan de bodemfauna, vooral aan regenwormen die daarmee een kans hebben om te overleven.

Met deze vork kun je ook gemakkelijk wortelonkruid verwijderen. In een beweging maak je de diep wortelende planten met een wijdvertakt wortelstelsel los en kun je deze uit de aarde tillen. Je hoeft dan alleen nog even de grond rond de wortels los te schudden en het verwijderde onkruiden kan zo, hup, de kruiwagen of groenbak in of op de composthoop.

De spitvork is ook zeer geschikt voor het verspreiden van planten die in bosjes samen groeien, vooral bolgewassen zoals dahlia’s, daglelies en irissen. De vork hoeft alleen maar rond de randen van de plant te worden geplaatst om de bollen te verwijderen. Daarmee vermijd je dat de planten worden gesneden, zoals dat helaas vaak gebeurt bij het gebruik van een spade.

Ook voor het bewerken van de grond rondom bomen of struiken, is deze vork ideaal. De wortels zullen veel minder worden beschadigd, dan bij het gebruik van een conventionele schop die de wortels van bodem en struiken bruusk kunnen afsnijden.

In de moestuin of in bloemperken kan de spitvork worden gebruikt om de grond te beluchten en te verkruimelen zonder deze om te keren. Daarmee kan de grond op een vergelijkbare manier worden bewerkt als met de woelvork. Spitvorken zijn ook geschikter dan een spade voor het spitten van meer lichte en zanderige gronden.

De spitvork kan ook als een riek worden gebruikt om gemakkelijk hooi of stro te verplaatsen (en dit aan dieren te voeren). En net als een riek is de spitvork handig voor het uitmesten van stallen en dierenverblijven.

Bekijk hieronder de 5 beste spitvorken

Talen Tools Spitvork

Spitvork ergonomisch model. De steel is gemaakt van staal waardoor de steel sterk is. Het ergonomische tuingereedschap is ideaal voor oudere mensen. Kenmerken:Totaal Lengte: 120cmLengte steel: 90cmMateriaal: Gehard staalMet stalen steelKunststof D-handgreepIdeaal voor het recht omspitten van grond
Toon prijs

Met deze ergonomische spitvork woel je in een mum van tijd de grond los om zo alle diepwortelende planten los te maken en uit de aarde te tillen. Dit stuk gereedschap is zeker ook geschikt voor zwaardere gronden en dus het ideale materiaal om de moestuin voor te bereiden of de grond voor het aanleggen van een nieuwe bloemenborder fijn te maken. Een spitvork kan het hele jaar door gebruikt worden, behalve wanneer de aardkluiten te nat en te kleverig zijn of wanneer de grond bevroren is.

De steel van deze spitvork is gemaakt uit gehard staal: een staalsoort die werd behandeld om de hardheid en sterkte van het materiaal nog te verhogen. Het resultaat is een duurzaam, extreem sterk en slijtvast metaal. De lengte van de steel is met zijn 90 cm ideaal. De handgreep is D-vormig en vervaardigd uit een robuuste kunststof. De spitvork ligt goed in de hand. Dankzij het ergonomische design werk je met een betere lichaamshouding in de tuin, waardoor het zware werk veel lichter en dus ook heel wat aangenamer wordt.

Plus- en minpunten

 • Ergonomisch design
 • Robuust kunststof handvat
 • Sterke steel
 • Tamelijk zwaar
 • Geen telescopische steel


Fiskars 133430 Ergo Mestvork

Fiskars Ergonomic De Ergonomic serie van Fiskars staat voor comfortabel en ergonomisch tuingereedschap. De bedoeling van deze lijn is om tuinieren makkelijker, lichter en effici?nter te maken. Het Ergonomic gereedschap heeft dan
Toon prijs

Fiskars is een Fins bedrijf met bedrijfsgeschiedenis van meer dan 350 jaar. Deze eeuwenoude onderneming werd opgericht in 1649 en kan dus terugvallen op hopen ervaring en expertise in het vervaardigen van kwaliteitsvolle gereedschappen voor onder meer de land- en tuinbouwsector.

Deze Fiskars mestvork vergt bij gebruik slechts een minimale krachtinspanning en ontlast de rug en schouders door het vernuftige design met een lange, gebogen steel. Het ergonomisch ontwerp van het handvat zorgt daarnaast voor een natuurlijke werkhouding van de handen. Op de steel en het handvat werd bovendien een extra laag plastic coating aangebracht om de grip nog te verstevigen.

Extra troef van dit eenvoudige laagje plastic behuizing is het isolerend effect. Een handvat met een coating voelt best aangenaam wanneer je op een koude herfstdag in de tuin wil werken.

De tuintool is vervaardigd uit hoogwaardig boorstaal: staal waar boor aan wordt toegevoegd om de sterkte van het materiaal te verhogen. De toevoeging van boor zorgt er bovendien voor dat er veel minder kraken ontstaan en verkleint de kans op vervorming van de steel.

Het resultaat is een erg sterke en duurzame staalsoort. Daarnaast werd de kop telkens stevig vast gelast aan de handgreep, wat de duurzaamheid van het handvat ten goede komt.

De lange tanden van deze riek zijn ideaal voor het verzamelen, ophopen of verdelen van mest, hooi, gras of tuinafval.

Plus- en minpunten

 • Ergonomisch design
 • Meer grip en extra isolatie tegen kou door de kunststof coating op steel en handvat
 • Licht gewicht
 • Extra sterk door uitvoering in boorstaal
 • Geen telescopische steel


Spitvork Polet – 95 cm

Deze spitvork van het merk Polet is ideaal voor het omspitten van zware en lichte grond, zelfs voor kleigronden. VLD_MATERIAAL: - VLD_ESSENHOUT- VLD_STAALVLD_SPECS: afmeting vork: 28 x 18 cm
Toon prijs

Deze sterke spitvork is geschikt voor het omspitten en fijn maken van elk type grond. Ook zwaardere gronden kan dit stevige tuingereedschap met gemak aan. Zet de spitvork net naast het te verwijderen onkruid of plantje en duw met je voet de tanden in de aarde. Wanneer de spitvork voor het grootste stuk in de grond verdwenen is, trek je de steel van de vork rustig naar achter, als een hefboom.

De aarde tussen de tanden wordt losgemaakt terwijl de vork terug naar boven haalt. Werken met een spitvork is door het ergonomische ontwerp vele malen beter voor je rug en schouders dan het werken met een spade. Het is bovendien veel minder arbeidsintensief. Je laat een spitvork als het ware het zware tuinwerk voor jou uitvoeren.

De robuuste steel is gemaakt van duurzaam essenhout. Essenhout heeft de eigenschap van mee te buigen. Dit betekent dat je zonder problemen heel wat kracht op de steel kan zetten zonder dat die het risico loopt om te barsten of te kraken. Het ergonomische, T-vormige handvat biedt extra comfort om mee te werken.

De metalen tanden van deze spitvork zijn in een felrode kleur gelakt. Sommige tuiniers kiezen liever voor een variant van gegalvaniseerd staal, aangezien de rode lak al snel van de tanden slijt. Hou er wel rekening mee dat gegalvaniseerd staal roest wanneer het niet voldoende wordt onderhouden.

Plus- en minpunten

 • Ergonomisch
 • Buigbare steel
 • Geen telescopische steel


Talentools Spitvork 4-tands

Deze spitvork is geschikt voor het spitten en tegelijkertijd omwoelen van klei en zandgrond, voor het beluchten van de composthoop en tevens geschikt voor het verwijderen van groot onkruid. De steel van de spitvork is gemaakt van gewaxt essenhout. Door het waxen voelt de steel gladder aan en ligt...
Toon prijs

Deze spitvork uit het gamma van Talen Tools is met zijn vier platte tanden meer dan een waardig alternatief voor het omspitten van de moestuin met een spade. Maar ook voor het losmaken van de grond tussen struiken en in bloemborders komt dit handige gereedschap goed van pas. Je kan de grond op een makkelijke, rugbesparende manier losmaken en verluchten zonder daarbij de aarde te moeten omkeren en de wortels te beschadigen.

Ook voor het spitten in zwaardere grond, zoals klei bijvoorbeeld, is deze spitvork meer dan sterk genoeg. Bepaalde tuiniers gebruiken deze tuintool ook voor het verluchten en omkeren van de composthoop of het verwijderen van planten en onkruid met een dieper of breder wortelgestel.

De steel van de vork is gemaakt uit het buigzame, maar sterke essenhout. Het hout werd bovendien met een extra waslaag behandeld, waardoor het glad en zacht aanvoelt en comfortabel in de hand ligt tijdens het werken. Van blaren en een geïrriteerde huid is dus geen sprake, ook niet na langere tijd met deze tool aan het werk te zijn geweest.

Plus- en minpunten

 • Buigbare, sterke steel in essenhout
 • Waslaag voor extra comfort
 • Licht gewicht
 • Geen telescopische steel


Woelvork ergonomisch

Een nieuw ecologisch en ergonomisch gereedschap om de grond te bewerken zonder om te spitten, gebaseerd op een eeuwenoud prinipe. Met deze woelriek kun je de grond verluchten en verkruimelen zonder deze om te spitten, om zo het microbiologische leven te vrijwaren. Productafmetingen: ca. 76 cm x...
Toon prijs

Een woelvork – ook wel grelinette of woelriek genoemd – wordt voornamelijk gebruikt door ecologische tuiniers, waar spitten al langer dan vandaag vervangen is door het voorzichtig omwoelen van de grond met een woelvork. Door een woelriek te gebruiken om de grond te verluchten of fijner te maken, verstoor je het ondergrondse biologische evenwicht niet omdat je de grond niet omdraait zoals bij het spitten.

Door een woelvork te gebruiken om compost in de grond in te werken, in de moestuin bijvoorbeeld, werk je die ongeveer een vuistdiep in, wat precies goed is voor het nieuwe plant- en zaaigoed. Compost en mest onderspitten zorgt er vaak voor dat de voedingsstoffen veel te diep in de grond worden ondergewerkt en dus hun effect missen.

Maar het grootste voordeel van een woelvork is toch wel het ergonomische aspect. Een grelinette maakt het zwaardere tuinwerk ontzettend veel lichter. Zelfs mensen met rugklachten kunnen pijnloos met een woelvork in de tuin aan de slag. Het vele tuinwerk gaat bovendien veel sneller. Na een beetje oefening kan je gemiddeld tot 100 vierkante meter grond bewerken in een uurtje!

Er bestaan heel wat verschillende uitvoeringen en types van woelvorken. Dit type van grelinette heeft een verkruimelaar, die ervoor zorgt dat de aarde die je naar boven trekt onmiddellijk wordt verkruimeld. Dankzij deze verkruimelaar zijn ook de zwaardere en meer plakkerige gronden vlot te bewerken, op voorwaarde dat de grond niet te nat of bevroren is.

Het robuuste handvat is uitgevoerd in gegalvaniseerd staal en is extra sterk doordat het in een L-profiel aan de steel werd gelast. Ook de vijf haaivormige tanden van de vork zelf zijn uit gegalvaniseerd staal vervaardigd. Voor veel tuiniers een betere uitvoering omdat ze dan niet geconfronteerd worden met het afslijten van aangebrachte lak. Aan de andere kant is gegalvaniseerd staal dan weer gevoeliger voor roest.

De woelvork goed schoonmaken na gebruik is dus de boodschap, wil je dit stuk gereedschap zo lang mogelijk roestvrij houden.

De lengte van de vijf tanden –of pinnen – is verschillend. De langste pinnen meten 25 cm en hebben een scherpe punt om gemakkelijk in de aarde geduwd te kunnen worden. De pinnen staan bovendien niet allemaal op een rechte lijn. Door de pinnen met elkaar te schranken gaat het verkruimelen van de aarde nog beter.

Plus- en minpunten

 • Ergonomisch design
 • Sterke uitvoering
 • Gevoelig voor roest
 • Zwaar gereedschap

Beste spitvorken

Inhoudstafel

Laatste artikelen