De 3 beste reciprozagen

Een reciprozaag wordt ook tijgerzaag, universele zaag of elektrische vossenstaartzaag genoemd. Je leidt het met de hand zoals de klassieke vossenstaart, maar het toestel wordt elektrisch bediend. Zo kun je met minder moeite en tijd werken.

Je kunt een reciprozaag algemeen gebruiken voor de meest uiteenlopende zaagklussen. Het is belangrijk dat je voor elk materiaal het juiste zaagblad gebruikt. Veel reciprozagen worden geleverd met minstens een zaagblad voor hout en een zaagblad voor metaal.

Met een reciprozaag kun je zagen door hout, beton, metaal, keramiek en vele andere materialen. Je hebt de mogelijkheid om er zowel fijn als grof zaagwerk mee te doen. Zijn stevigheid, flexibiliteit en veerkracht zijn redenen waarom de reciprozaag ook wel de tijgerzaag wordt genoemd. De reciprozaag is zo flexibel dat je er ook mee kunt werken op moeilijk bereikbare plaatsen, zoals afvoerbuizen direct aan de muur.

Soorten reciprozagen

De drie meest voorkomende types van reciprozaag zijn: vossenstaart, elektrische vossenstaart en snoerloze reciprozaag.

A. Vossenstaart

De vossenstaart is de klassieke zaag. Je kunt het in verschillende lengtes kopen en het is veelzijdig. Je geleidt de zaag met de hand door hem door het hout te duwen en te trekken. De lengte van het zaagblad ligt meestal tussen 400 en 600 millimeter.

De vossenstaart verschilt van de fijne zaag door de vorm van het zaagblad dat over de hele breedte dun is. Hij is gemaakt van gereedschapsstaal en is robuust. Je hebt veel kracht en de juiste techniek nodig voor deze handbediende reciprozaag. Bovendien is het ook vrij tijdrovend om te werken. Daarom wordt de vossenstaart nu nog maar zelden gebruikt en alleen voor kleine klussen.

B. Elektrische vossenstaart

De elektrische vossenstaart is de op netstroom werkende evolutie van de eenvoudige vossenstaart en wordt verkocht door bekende fabrikanten, zoals Bosch of Makita. De elektrische vossenstaart heeft een motor en een stijf zaagblad. Net als de klassieke vossenstaart leid je hem met de hand, maar je hoeft er niet veel moeite voor te doen. Je bedient de elektrische vossenstaart altijd met twee handen. In tegenstelling tot de klassieke vossenstaart, kunt je met de reciprozaag verschillende zaagbladen voor verschillende materialen gebruiken. Er zijn zaagbladen voor hout, kunststof, steen, metaal of groenafval. Je kunt zelfs diamantzaagbladen gebruiken.

Enkele belangrijke voordelen:

 • Snel verticaal zagen
 • Nauwelijks enige inspanning
 • Zaagbladen voor verschillende materialen

C. Draadloze reciprozaag

De accuzaag werkt zoals de elektrische vossenstaart, met als enig verschil dat hij op een accu werkt. Dit geeft je meer bewegingsvrijheid bij het werken. Net als de elektrische vossenstaart is de accuzaag geschikt voor verticale zaagsneden van uiteenlopende aard met zijn stijve zaagblad.

Enkele belangrijke voordelen:

 • Laat veel bewegingsvrijheid toe
 • Geen stopcontact nodig
 • Minimale tijd en inspanning vereist

De 3 beste reciprozagen van 2021

1. Bosch PSA 700 E reciprozaag

Bosch PSA 700 E Reciprozaag - 710 Watt - Incl. 3 extra soorten zaagbladen

Met deze reciprozaag is snel, grof zagen een fluitje van een cent. Het compacte ontwerp, de ideale verhouding tussen formaat en gewicht en de fantastische wendbaarheid maken het hanteren van de machine eenvoudig. Pas het toerental eenvoudig aan het materiaal aan met Bosch Electronic voor betere...
Toon prijs

De Bosch PSA 700  heeft een motorvermogen van 710 watt. Dit is in het middelzware bereik, maar volstaat voor vele klussen op hout en metaal.

Met de reciprozaag van Bosch heb je de mogelijkheid om boomstammen met een dikte van vijftien centimeter te zagen. In metaal kun je tot tien millimeter diep zagen.

Je hebt geen gereedschap nodig om de zaagbladen te verwisselen. Druk op de klemschakelaar zodat het toestel het huidige zaagblad uitwerpt, en steek er dan gewoon het nieuwe zaagblad in

Met  zijn drie kilogram is de reciprozaag vrij zwaar, wat het werken boven het hoofd vermoeiend kan maken.

Met de handgreep in ergonomische beugelvorm kun je goed en veilig werken. Bedien de schakelaar met een hand terwijl je met de andere hand de reciprozaag achter de handbescherming op de zaagas ondersteunt. Dankzij de zachte gripzolen glijden je handen niet weg.

Technische kenmerken

 • Vermogen: 710 watt
 • Slagfrequentie bij stationair toerental: 0 tot 2700 omwentelingen per minuut
 • Ergonomisch tweehandgreepsysteem in handvatontwerp
 • Afmetingen: 57,5 × 24,8 × 11,3 centimeter

 

2. Makita DJR186z reciprozaag

Makita DJR186z 18V li-Ion reciprozaag - Losse Body (geleverd zonder accu en lader)

Let op! Dit artikel wordt geleverd als losse body (dus zonder accu en oplader). Mocht je nog niet beschikken over de accu en bijhorende oplader, dan dien je deze er dus nog los bij te kopen. Dit artikel is onderdeel van een accu platform waarbij één accu uitwisselbaar is op alle apparaten van het...
Toon prijs

Op het vlak van afwerking kan de zaag overtuigen, want dankzij de antislip en ergonomische vormgeving ligt de zaag goed in de hand. De 18-volt batterij levert voldoende vermogen en is ontworpen met het oog op duurzaamheid.

De Makita DJR 186 reciprozaag maakt indruk met zijn variabele snelheidsinstelling, waardoor hij geschikt is voor de meest uiteenlopende zaagklussen. Ook de snijprecisie laat bij dit product niets te wensen over. Met het juiste zaagblad is een zaagdiepte tot 255 mm mogelijk voor hout; voor metalen profielen of metalen buizen gaat de zaagdiepte tot 130 mm. Het apparaat heeft een slagfrequentie van 0 – 2.800 min-1; het gewicht is 3,8 kg.

Voordelen van deze zaag

 • variabele snelheidsaanpassing
 • wisselen van het zaagblad gaat gemakkelijk.

Technische eigenschappen

 • Deze zaag is geschikt voor hout, metaal, gips en roestvrij staal.
 • Deze zaag met een maximaal toerental van 280 toeren per minuut produceert een maximaal geluid van 95 dB.
 • De zaag weeg 3,585 kilogram.

 

3. Powerplus POWX0397 Reciprozaag

Powerplus POWX0397 Reciprozaag - 900 W - incl. 2 zaagbladen

Reciprozaag met een vermogen van 900 W kan alle grovere zaagklussen klaren. Snoeiwerk buiten met grote takken vormt geen probleem. Je zaagt er ook moeiteloos mee door dikke buizen en metaal.Waarvoor is hij geschikt?Deze reciprozaag is geschikt voor intensief gebruik bij het zagen van hout, ijzer,...
Toon prijs

Met een vermogen van 900 Watt kan deze zaag al het grove zaagwerk aan. Het snoeien van grote takken is  geen probleem. Ook dikke buizen en metalen worden zonder moeite gezaagd. Deze zaag is geschikt voor grootschalig gebruik bij het zagen van hout, ijzer, non-ferro metalen en kunststoffen.

Voordelen van deze zaag

 • Het ontwerp van de POWX0397 is geschikt voor gemakkelijk gebruik. Ook kun je de handgreep naar vijf verschillende standen draaien en instellen op de meest geschikte stand voor zaagwerkzaamheden.
 • Over de stabiliteit van het zagen hoef je je geen zorgen te maken, want de stelpootjes zorgen ervoor dat de apparatuur stevig staat. Het is ook draaibaar.
 • Door de vergrendelknop kun je continu knippen zonder op de knop te drukken, dit komt goed van pas als je lang blijft knippen.
 • Bij deze zaag krijg je direct een zaagblad voor hout en een zaagblad voor metaal. Zo kun je meteen beginnen.
 • In hout zaag je tot 115 mm diep, in staal tot Je ziet hout tot 115 mm en staal tot 8 mm.
 • Met de zaagbladklem met ontgrendeling verwissel je het zaagblad snel en eenvoudig.
 • De zaag heeft een snoer van drie meter lang.

Technische kenmerken

 • De slaglengte is twintig millimeter.
 • De zaag heeft een vermogen van 900 Watt en een maximaal toerental van 2600 toeren per minuut.
 • Het toestel weegt 3,2 kg.