De 3 beste Zaagtafels

De zaagtafel is een cirkelzaag waarbij het draaiende zaagblad vast in een tafel is ingebouwd. De zaag hoeft niet met de hand te worden geleid, zodat de concentratie volledig op het te bewerken werkstuk is gericht. Met het passende onderstel is de stationaire cirkelzaag, zoals veel fabrikanten zaagtafels ook wel noemen, op elk moment gebruiksklaar. Het zaagblad verwijdert spaan na spaan van het materiaal, waardoor een rechte en precieze snede wordt verkregen.

Een zaagtafel kan voor verschillende soorten werk worden gebruikt. Hoewel de machine eigenlijk bedoeld is voor houtbewerking, kan ze ook worden gebruikt om metaal of kunststof te zagen met het juiste zaagblad en een krachtige motor. Professionals en ambachtslieden gebruiken ook een zaagtafel om parket of laminaat te zagen. Het apparaat helpt vaak bij de productie van balken voor binnenhuisinrichting.

Andere toepassingen zijn het zagen van brandhout, het zagen van dunne platen aluminium en het vormgeven van houten meubelen. Tafelcirkelzagen worden ook gebruikt voor het op lengte zagen van houten platen en panelen.

Hoe werkt een zaagtafel?

De cirkelzaag heeft een elektrische motor die zijn stroom betrekt van het elektriciteitsnet. Alleen grote professionele apparaten vereisen een drijfkracht aansluiting met een spanning van 480 volt, voor bijna alle andere apparaten volstaat een gewoon stopcontact met een aansluiting van 230 volt. Wanneer de motor stroom krijgt, begint hij te draaien. Bij efficiënte elektrische zagen bevindt het zaagblad zich direct op de motor – er is dus geen energieverlies tijdens de overbrenging.

Een goede zaagtafel kopen: waarop letten?

Het vermogen en het stationair toerental

Het eerste en belangrijkste aspect bij de keuze van een tafelcirkelzaag is het vermogen van de machine. Je kunt alleen verschillende materialen zagen met een krachtige motor. Als het vermogen te laag is, zal de machine snel oververhit raken of niet door het materiaal komen. Het vermogen dat je nodig hebt, hangt af van de toepassing. Tafelcirkelzagen voor professioneel gebruik hebben een motor van 2000 watt. Voor particulier gebruik wordt echter ook een minimumvermogen van 1200 watt aanbevolen. Als je metaal of hardhout wilt zagen, moet je een machine kiezen met 1500 tot 2000 watt.

De snijdiepte en de tafelbreedte

De meeste mensen weten vooraf welke zaagsneden ze met de zaagtafel willen maken. Het is belangrijk te weten wat de afmetingen van het te bewerken materiaal zijn. Met deze gegevens kan een zaagtafel met de juiste zaagdiepte en tafelbreedte worden gekozenw

De zaagdiepte hangt o.a. af van het zaagblad. Hoe groter het blad, hoe dieper de sneden die kunnen worden gemaakt – althans voor zover het motorvermogen dat toelaat. Als je alleen dunne materialen bewerkt, kan het volstaan met een mini-versie met een maximale zaagdiepte van 30 millimeter. Als je daarentegen brandhout wilt verwerken, moet je kiezen voor een zaagdiepte van minstens 80 millimeter. Deskundigen bevelen doorgaans een zaagdiepte van 75 millimeter of meer aan, zodat de zaagtafel flexibel kan worden gebruikt.

De afmetingen van de tafel

Naast de snijdiepte is het de moeite waard te kijken naar de afmetingen van de tafel. Dit bepaalt hoe groot en hoe breed het materiaal is dat met de zaagtafel kan worden bewerkt. Sommige fabrikanten bieden tafelverlengstukken aan, zodat het werkoppervlak kan worden vergroot om het aan het materiaal aan te passen.

Beschermende maatregelen

Tafelcirkelzagen horen tot de gevaarlijkste gereedschappen op het gebied van hobby en woningverbetering. Daarom nemen alle fabrikanten bepaalde beschermende maatregelen. Hoewel ze geen vervanging zijn voor goede beschermingsmiddelen, maken ze het gebruik wel veel veiliger:

 • Zaagbladbescherming: achter een zaagblad bevindt zich het spouwmes dat na de zaagsnede het materiaal uit elkaar drukt en zo vastklemmen voorkomt. De zaagbladbeschermer is hierop gemonteerd, zodat geen lichaamsdelen per ongeluk in het zaagblad terechtkomen.
 • Motorrem: Nadat de cirkelzaag is uitgeschakeld, zorgt de motorrem ervoor dat het zaagblad niet meer ronddraait. Als het een paar seconden blijft lopen, neemt het risico op letsel toe. Veel fabrikanten noemen in hun productbeschrijvingen de motorrem ook wel een “snelstopfunctie”.
 • Overbelastingsbeveiliging: De overbelastingsbeveiliging geeft een lichtsignaal of schakelt de cirkelzaag automatisch uit zodra de zaag of het materiaal oververhit dreigen te raken.
 • Neerlaatbaar zaagblad: Als het zaagblad met de hand kan worden neergelaten, wordt het risico van onopzettelijk contact aanzienlijk verminderd. Tegelijkertijd zakt de zaagbladbeschermkap ook, zodat het hele zaagblad niet uit de tafel steekt bij het zagen van dunne materialen.

De 3 beste zaagtafels op een rijtje

FERM Bovenfreestafel

PRA1011 Bovenfreestafel - Universeel toepasbaar - Incl. verstelbare hoekgeleider en stofzuigeraansluiting

Toon prijs
FERM Bovenfreestafel, gemakkelijk en accuraat instelbaar voor precisiewerk. De bovenfreestafel is uitgerust met aansluiting voor een stofzuiger.

Het gaat hier eigenlijk over een freestafel waarvan de eigenschappen vergelijkbaar zijn met die van een zaagtafel. Deze machine kan eenvoudig worden afgesteld om nauwkeurig te kunnen werken. Deze tafel is veel handiger in gebruik dan een grote freesmachine. Vooral voor de hobbyist die ook wel eens dunner hout over zijn tafel wil schuiven.

Technische eigenschappen

 • Er worden geen zaagbladen meegeleverd
 • De zaagtafel heeft een vermogen van 1300 watt
 • De tafel heeft een breedte van 455 cm en een diepte van 330 cm
 • Met een gewicht van maar zes kilogram is ze gemakkelijk verplaatsbaar

FERM Zaagtafel 1800W

TSM1033 Zaagtafel Ø250mm (T40) - 1800W - Uitschuifbaar aluminium werkblad - In hoogte en hoek verstelbaar zaagblad -...

Toon prijs
De FERM TSM1033 is een krachtige zaagtafel, ideaal voor de veeleisende klusser die op zoek is naar een betrouwbare en veelzijdige machine. De machine is uitgerust met een sterke 1800 Watt motor, een aluminium uitschuifbaar werkblad en...

Deze krachtige tafelzaag is uitgerust met een motor van 1800 watt. Deze uitschuifbare aluminium tafel garandeert, samen met het hoogwaardig 4 TCT-zaagblad, de best mogelijke zaagprestaties. De zaagtafel is ook uitgerust met parallelle en afgeschuinde geleiders voor nauwkeurig werken.

De belangrijkste eigenschappen

 • Dankzij de uitschuifbare aluminium werkbank is het geen probleem om grotere houten werkstukken te zagen.
 • De breedte van de tafel zonder verlenging is 432 mm.
 • De breedte van het werkblad met de verlenging is 720 mm.
 • Door de universele stofzuigeraansluiting is de stofzuiger eenvoudig op de machine aan te sluiten. Hierdoor blijft het zicht op de zaaglijn zo goed mogelijk en blijft de werkplek schoon.
 • De zaagtafel is uitgerust met veiligheidsschakelaars en thermische beveiligingen.
 • Hij wordt standaard geleverd met een set oordopjes, een duwstang en een veiligheidsbril.
 • Daarnaast worden er ook expansiebouten meegeleverd, deze expansiebouten kun je gebruiken om de machine op de betonnen ondergrond te bevestigen. Dit alles verbetert je veiligheid als gebruiker nog verder.

Technische kenmerken

 • De elektrische motor heeft een vermogen van 1800 Watt
 • Bij 9° is de maximum zaagcapaciteit 74 mm, bij 45° is dat 63 mm.
 • De zaagtafel heeft een hoogte van 86,5 cm.

Powerplus POWX07590 Zaagtafel

Powerplus POWX07590

Toon prijs
Zoek je een gebruiksvriendelijke zaagtafel met handige snufjes, dan zit je goed met de Powerplus POWX07590. Je zaagt met deze Powerplus zaagtafel 70 millimeter diep. Schuin zijn je zaagsnedes 45 millimeter diep. Ga je dikke platen of...

Deze tafelzaag is 1700 W en het zaagblad is Ø210 mm. Met deze tafelzaag W maak je haakse zaagsneden in hout. Je kunt het gebruiken om massief hout en gelamineerd hout te splitsen en te penetreren, evenals vezelplaat en multiplex.

De voordelen van de tafelzaag

 • De Powerplus tafelcirkelzaag staat op een stevige voet, hierdoor zaag je op een comfortabele werkhoogte van 78 cm.
 • Je hoeft alleen de hoek en hoogte van het Ø210 mm zaagblad aan te passen en POWX07590 kan nauwkeurig zagen tot een maximale diepte van 70 mm.
 • De geleiders zorgen voor meer stabiliteit en veiligheid tijdens het zagen.
 • Er is een stofzuigeraansluiting om het stof weg te zuigen en zo nauwkeuriger te kunnen werken.

Technische kenmerken

 • Het  maximale toerental is 5500 toeren per minuut
 • De zaagbladen hebben een diameter van 210 mm en beschikken over 24 tanden.
 • De machine weegt 15,7 kg