Zo creëer je meer biodiversiteit in je eigen achtertuin

De laatste jaren wordt steeds vaker benadrukt hoe belangrijk het is om meer biodiversiteit te creëren in onze eigen leefomgeving. Alles in de natuur hangt met elkaar samen en wanneer de boel uit balans is, kan dat catastrofale gevolgen hebben. De mens heeft echter in de afgelopen eeuw steeds meer dingen naar zijn hand gezet.

Waar onze voorouders leefden met wat de natuur hen schonk, neigen we er tegenwoordig steeds meer naar om overal grip op te willen hebben. Maar juist daardoor dreigen we nu de grip definitief kwijt te raken. Door onze wereld meer biodiversiteit te geven, kunnen we het tij misschien nog keren. Dat begint in feite al in je eigen achtertuin.

Grote tuinen vragen om groot materieel

Wanneer je alleen over een balkon beschikt of je achtertuin niet veel meer dan twaalf vierkante meters telt, kun je niet zo heel veel doen om de biodiversiteit in jouw wijk te verbeteren. Want wat is dat eigenlijk, biodiversiteit? Het draait niet alleen om planten in je tuin en de vogels of insecten die daarvan profiteren.

Nee, het is veel meer dan dat. Biodiversiteit gaat over alle levende organismen en systemen in een gebied, plus de interactie die zij onderling hebben. Bomen werpen vruchten af, die door vogels worden gegeten. Zij scheiden ontlasting uit, die door insecten wordt gegeten, maar ook in de grond dringt en als meststof dient voor de bomen. De cirkel is rond. Maar wie bomen of grote struiken in zijn achtertuin plaatst, zal die ook moeten onderhouden.

Een grote tuin vraagt ook om groot materieel en de nodige discipline bij de beheerder. Dat materieel hoef je uiteraard niet allemaal zelf aan te schaffen. Vaak hoef je bepaalde handelingen slechts eens per jaar te verrichten. Je kunt daarom beter op zoek gaan naar een bedrijf dat in de verhuur van machines gespecialiseerd is. Het is slim om een jaarschema op te stellen, zodat je de tuinklussen goed kunnen inplannen en voorbereiden.

Je eigen compost maken

In de vrije natuur is er niemand die de gevallen bladeren in de herfst opruimt. De bladeren blijven liggen op de grond en worden door micro-organismen afgebroken.

Ook afgevallen takken van bomen worden op die manier uiteindelijk verwerkt tot compost. Om dit proces in eigen tuin te versnellen, kun je een hakselaar huren en de aldus verkregen houtsnippers gebruiken als basis voor compost.