Slimme hulpmiddelen bij het inrichten van een tuin

Slimme hulpmiddelen bij het inrichten van een tuin

Er zijn tegenwoordig tal van slimme oplossingen te vinden, die je helpen nog meer uit de tuin te halen. Om een voorbeeld te noemen: gebruik een tegeldeksel voor een ruimte onder je terras of bijvoorbeeld als ingang vanuit een schuur. Tegeldeksels zijn waterdicht en brandwerend, wat ze ideaal maakt als toegangspunt tot een opslagruimte. In plaats van een opslagruimte onder de tuin, zou je logischerwijs ook voor een tuinkast of klein schuurtje kunnen kiezen om er je tuingereedschap op te bergen. Bouw zo’n tuinkast zelf, met bijvoorbeeld wat oud steigerhout. Niet alleen leuk, maar ook duurzaam! Zo hergebruik je oude materialen, die elders niet meer gebruikt worden.

Voorkom waterproblemen in de tuin bij je huis

Een ander slim hulpmiddel bij het inrichten van de tuin: terrasdragers. Met deze terrasdragers is het mogelijk om tegels enigszins te laten zweven, als gevolg waarvan er ruimte onder het terras ontstaat voor de afvoer van water en bijvoorbeeld het leggen van kabels. De kabels kun je hier laten lopen om de verlichting aan te leggen in de tuin en rondom het terras. Het geeft een bijzonder sfeervol effect aan de tuin!

Het is niet vanzelfsprekend dat men in de tuin voldoende ruimte voor water biedt om weg te stromen. Steeds vaker krijgt men in tuinen te maken met wateroverlast na een intensieve bui. Mede doordat tuinen voor een steeds groter deel bestraat worden. Zonde, want het gaat ten koste van de charme van het groen en al het leven wat dat groen aantrekt! Houd het oppervlak van het terras in de tuin om deze reden beperkt.

Water opslaan in de grond met speciale blokken

Water wat via de borders of bijvoorbeeld het gazon in de aarde zakt kun je opvangen en lokaal opslaan met speciale regenwaterbuffers. Het zijn blokken die gemaakt zijn van steenwol. Dit materiaal heeft de fijne eigenschap dat het water opneemt en weer afgeeft aan de omgeving op het moment dat de aarde droog is. Het is een hele duurzame manier van het omgaan met water in de tuin. Zeker in het voorjaar en de zomerperiode heb je hier veel profijt van. Je kunt de blokken relatief makkelijk zelf ingraven.

Vergelijkbaar met het gebruik van deze regenwaterbuffers loont vanzelfsprekend ook het inzetten van een regenton in de tuin. Vang het water in de herfst en winter op, om het zomers te gebruiken voor het bewateren van borders.