De beste handzagen: Onze Top-3

Een handzaag is een belangrijk, bijna onmisbaar gereedschap in elke goed uitgeruste gereedschapskast. Het is nodig voor talrijke klussen in huis en tuin. De beste handzagen zagen door hout, metaal of kunststof. Het gereedschap is onmisbaar bij het bouwen van een dak of boomhut. Het zaagblad van het gereedschap is gewoonlijk van staal. Het handvat kan gemaakt zijn van nylon of kunststof. Het geeft de handzaag een bijzonder goede grip. Bovendien garanderen beide materialen de langst mogelijke levensduur.

Voor huis, tuin en werkplaats

Een handzaag is geschikt voor typische zaagwerkzaamheden in huis, tuin of werkplaats. In het ideale geval werkt het zowel op duwen als op duwen en trekken. Er zijn echter ook speciale zagen, zoals Japanse zagen, die uitsluitend op trek werken. De belangrijkste termen voor de hobbyist of de professionele timmerman zijn “afkorten” – de snede dwars op de nerfrichting – en “kanten” – het afkorten van de boomkant langs de nerfrichting. “Sleuven maken” is het in de lengterichting zagen van pennen voor houtverbindingen. Afhankelijk van de voorkeur en de eisen, verschillen de bladen van handzagen aanzienlijk. Voor zagen met de nerf mee wordt een kapzaagblad aanbevolen. Het heeft een grove vertanding. Een kleiner blad is geschikt om dwars op de nerf te zagen. Decoupeerzagen en fretzagen zijn zo ontworpen dat ze zowel dwars als langs de nerf kunnen worden gebruikt.

Hoek en druk

Om te voorkomen dat het zaagblad van een handzaag in het hout of materiaal blijft steken, moet de zaagsnede iets breder zijn dan het zaagblad. Daarom worden voor handzagen zogenaamde “gezette” zaagbladen gebruikt, waarvan de tanden afwisselend iets naar links en rechts zijn gebogen. De enige uitzonderingen zijn deuvelzagen en fineerzagen. Hoe langer en flexibeler het zaagblad van de zaag, hoe groter het risico dat het in het hout blijft steken. Het is daarom raadzaam zo vlak mogelijk en met zo weinig mogelijk druk te beginnen. De regel is: niet de man moet werken, maar de zaag! Als de druk te groot is, bestaat het gevaar dat de zaagsnede met de zaag onzuiver wordt. Als de zaag te steil is, bestaat het risico dat het hout uitscheurt. Ideaal zijn lange, gelijkmatige slagen waarbij zoveel mogelijk de volledige lengte van het zaagblad wordt gebruikt.

Om te voorkomen dat de zaag in het hout of materiaal vastloopt, wordt aanbevolen aan het begin van de zaagsnede een wig te plaatsen. Kaarsvet laat het zaagblad beter glijden. Vet of vaseline beschermen het blad van de zaag tegen roest. De zaag moet naar beneden hangend aan een haak worden opgeborgen.

Van de rugzaag tot de vossenstaart

Er zijn talrijke, verschillende soorten handzagen, waaronder rugzagen, takkenzagen, ijzerzagen, fineerzagen, decoupeerzagen en vossenstaarten. De handzaag is een zaag voor algemeen gebruik om het op te ruwen. Hij is te vinden op elke bouwplaats en in elke bouwwagen. Timmerlieden gebruiken het de hele tijd om timmerhout, zoals vierkante balken, op lengte te zagen. Het handvat is aan drie kanten gebogen. Het zaagblad wordt aan de onderkant vastgeklemd, zodat de natuurlijke spanning van het metaal strak blijft. Deze zagen hebben een snelspanhendel en instelbare bladspanning.

De vossenstaart is een zaagblad voor algemeen gebruik dat zowel professioneel als thuis wordt gebruikt. Hij verwerkt moeiteloos planken, platen of vierkant hout, maar ook gipsplaat.

Rugzagen of fijnzagen zijn geschikt voor bijzonder precieze en zuivere zaagsneden, zoals verstekzagen in schilderij- of profiellijsten. Het zaagblad wordt vastgehouden in een rail aan de achterkant, zodat het niet gemakkelijk buigt. Rugzagen werken op duw- en trekkracht.

De fijnste van de fijnste zijn fineerzagen of deuvelzagen. Ze zijn geschikt voor nauwkeurige zaagsneden. Ze kunnen worden gebruikt om dingen zoals fineer netjes en zonder scheuren te snijden. Een speciale versie met een afgerond zaagblad wordt vooral gebruikt door meubelreparateurs voor inlegwerk. Het zaagblad van deze zaag is bijzonder smal.

Decoupeerzagen of gatenzagen lijken op steekwapens zoals korte zwaarden. Het zaagblad loopt taps toe – ideaal voor het zagen van gaten of staartstukken. Universele decoupeerzagen zijn verkrijgbaar met verwisselbare bladen voor hout-, metaal- en kunststofbewerking.

Kopen en kiezen

Samenvattend: bij het werken met hout, en dus bij de keuze van een handzaag, is het belangrijk of je dwars of met de nerf van het hout zaagt. Dit bepaalt de keuze van het zaagblad. Materialen zoals kunststoffen of spaanplaat vereisen een gemeenschappelijke dwars- en rijtand. Ook belangrijk: de vorm, hoogte en lengte van het zaagblad.

Overzicht met de beste handzagen

STANLEY 2-15-599 JetCut Handzaag

Als je op zoek bent naar een handzaag die snel en glad zaagt, dan is de STANLEY JetCut Handzaag HP Fine een uitstekende keuze. Deze zaag heeft een antishoc kunststof handgreep met zacht elastomeer, wat zorgt voor een comfortabele en stevige grip tijdens het zagen. Dankzij de HardPoint vertanding hoef je de zaag niet regelmatig te slijpen, wat tijd bespaart en de levensduur van de zaag verlengt.

Met zijn agressieve vertanding met drie snijvlakken zaagt de STANLEY JetCut Handzaag HP Fine sneller en gladder dan andere handzagen. Het is geschikt voor zowel hard als zacht hout, en ook voor een ruime selectie uit geplastificeerd spaanplaat. De handgreep heeft aftekenhoeken voor 45° en 90°, wat het werk eenvoudiger en nauwkeuriger maakt.

Als je veel tijd besteedt aan het vervaardigen van houten projecten, of als je gewoon op zoek bent naar een betrouwbare en efficiënte handzaag, dan zal de STANLEY JetCut Handzaag HP Fine zeker aan je verwachtingen voldoen. De zaag is gemaakt van staal en is duurzaam en sterk.

Belangrijkste eigenschappen

  • Met de schokbestendige handgreep ligt deze handzaag prettig in de hand.
  • Het zaagblad is van staal en voorzien van 11 tanden per inch.
  • Het zaagblad is 50 cm lang.
  • Deze handzaag weegt 196 gram

STANLEY FatMax JetCut Handzaag II

De Stanley Handzaag is een unieke handzaag die zeker opvalt door zijn veelzijdigheid en bouwkwaliteit. Het is een handzaag die geschikt is voor het zagen van zowel hout als kunststof en dit maakt het tot een onmisbare tool in je gereedschapskist. Het zaagblad is 550 mm lang en heeft 7 tanden per inch, wat betekent dat je snel en efficiënt kunt zagen. Het lemmet is voorzien van een Appliflon-coating, wat ervoor zorgt dat het zaagblad beschermd is tegen roest en langer meegaat.

De handgreep van de Stanley Handzaag is schokbestendig en heeft gemarkeerde hoeken van 45 en 90 graden. Dit maakt het zagen nog makkelijker en preciezer. Het zaagblad heeft bovendien HardPoint-tanden, wat ervoor zorgt dat je sneller en scherper kunt zagen. De zaag is ook zeer licht van gewicht, wat betekent dat je het gemakkelijk kunt vasthouden en het niet vermoeiend is het een tijdlang te moeten hanteren.

Belangrijkste eigenschappen

  • Deze handzaag heeft een handgreep met gemarkeerde hoeken van 45 en 90°.
  • De tanden van het zaagblad hebben drie snijkanten voor sneller en scherper zagen.
  • Het lemmet is 550 mm lang en 1 mm breed en voorzien van zeven tanden per inch.
  • Deze handzaag weegt 723 gram

Merkloze handzaag met dubbele zaagtanden

Als je net zoals ik houd van thuis zelf wat klussen en op zoek bent naar een zaag die sterk en comfortabel is, dan is deze zeker oo keen aanrader. Ik was onder de indruk van het feit dat het gemaakt is van hoogwaardig Engels staal en de speciale hardpoint vertanding zorgt ervoor dat het zagen soepel verloopt. Het 2 componenten handvat voelt fijn aan en door de 3 schroefbevestigingen voel je je zeker dat de zaag op zijn plaats blijft, zelfs bij intensief gebruik.

De 45º en 90º aftekenhoeken zijn ook enorm handig, want hierdoor kun je uiterst nauwkeurig werken en krijg je het resultaat dat je voor ogen hebt. Het product wordt geleverd met een beschermstrip en ophanggat, wat betekent dat je het makkelijk kunt opbergen wanneer je klaar bent met zagen.

Belangrijkste eigenschappen

  • Deze zaag is geschikt voor hout
  • Ze heeft een gewicht van 557 gram