Wat zijn de voor- en nadelen van mulchen?

Mulchen is een veelgebruikte techniek in de tuinbouw en de landschapsarchitectuur, die wordt gebruikt om de grond te bedekken met een laag van organisch materiaal, zoals bladeren, houtkrullen, compost of gras. Deze laag wordt aangebracht om de grond te beschermen tegen erosie, te voorkomen dat onkruid groeit en om het vochtgehalte en de voedingsstoffen van de grond te behouden.

Mulchen kan worden gedaan met behulp van een machine of gewoon handmatig. In dit artikel zullen we de voor- en nadelen van mulchen bespreken om te helpen bepalen of het voor uw tuin of landschap geschikt is.

Waarmee kan je mulchen?

Mulchen is een techniek die wordt gebruikt om plantenresten en andere afvalstoffen terug te brengen in de grond, zodat ze kunnen dienen als voeding voor de bodem en de planten. Er zijn verschillende manieren om te mulchen, en in dit artikel zullen we enkele van de meest populaire opties bespreken.

 1. Bladeren mulchen: Als je in een gebied woont met bomen, heb je waarschijnlijk veel bladeren in de herfst. In plaats van ze te verwijderen, kun je ze mulchen en ze teruggeven aan de grond. Dit is een gemakkelijke manier om voeding aan je tuin toe te voegen en tegelijkertijd het werk te verminderen.
 2. Grassen mulchen: Als je de graszoden van je tuin maait, kun je de grassen mulchen in plaats van ze weg te gooien. Dit is een goede manier om de bodem te bemesten en tegelijkertijd het afval te verminderen.
 3. Kruiden mulchen: Als je kruiden kweekt in je tuin, kun je de stelen en bladeren mulchen wanneer ze uitdrogen. Dit is een goede manier om de bodem te bemesten en tegelijkertijd de planten te verwijderen die niet langer productief zijn.
 4. Tuinafval mulchen: Als je bij het tuinieren afval creëert, zoals takken, twijgen en bladeren, kun je dit ook mulchen. Dit is een goede manier om de bodem te bemesten en tegelijkertijd het afval te verminderen.
DCM MULCH 70L

Budgetvriendelijk afdekmateriaal, uitgezeefd op fractie 10-20 mm. Beschermt de bodem tegen uitdroging en vorst en voorkomt als fysische barrière ook onkruidgroei. Verteert vrij snel. Dosis: een laag van 5 - 8 cm dik Schors van DCM vormt een natuurlijke bodembedekker die op een...

Houtsnippers boomschors bodembedekking CHIPS wit 80 liter

Houtsnippers - Ideaal voor bodembedekking tussen planten en als valdempende ondergrond bij speelpleinen. Deze verpakking is geschikt voor ongeveer 0,75 m² (+- 5 cm dik strooien). De voordelen zijn dat het beschermt tegen vorst en veilig is als valdempende ondergrond op speelpleinen. Perfect...

Hazelnootdoppen - Bodembedekker - Alternatief cacaodoppen - Boomschors - Houtsnippers - Langere levensduur - CO2 neutraal

Hazelnootdoppen als bodembedekker voor in de tuin! De hazelnootdop is met name geschikt in plantenbakken, borders en strooigoed in de tuin. Ze zijn minder geschikt om langdurig over heen te lopen of te berijden met de auto. De hazelnoot heeft een heel...

MISCANTHUS BODEMSTROOISEL 70 L

Fijn strooisel van het siergras Miscanthus. Ideaal om tussen de planten te strooien.

Grondzeef 100 x 60 cm, Aardzeef, GeZu-Impex

Strainer surface from expanded metal with welded angle frame Variable support Mesh size ca. 30 x 15 mm Wire gauge: 2 mm Easy handling of separating soil or compost from stones, leaves and other rough parts If you don't need...

Voordelen van mulchen

 • Verbetering van de bodemstructuur: Mulchen kan helpen om de bodemstructuur te verbeteren, waardoor het gemakkelijker wordt voor wortels om zich te verplaatsen en voedingsstoffen op te nemen. Dit kan leiden tot een gezonder en productiever tuinbed of landschap.
 • Vochtbehoud: Een mulchlaag kan helpen om het vochtgehalte in de grond te behouden, wat vooral nuttig is in droge of hete omstandigheden. Dit kan ervoor zorgen dat u minder water hoeft te geven, wat ook kan helpen om waterkosten te besparen.
 • Onkruidbeheersing: Mulchen kan helpen om onkruid te voorkomen, omdat het licht en zuurstof blokkeert dat onkruid nodig heeft om te groeien. Dit kan ervoor zorgen dat u minder tijd hoeft te besteden aan het verwijderen van onkruid en dat uw tuin of landschap er netter en verzorgder uitziet.
 • Bescherming van de grond: Mulchen kan helpen om de grond te beschermen tegen erosie, vorst en andere schadelijke omstandigheden. Dit kan ervoor zorgen dat de grond langer in goede staat blijft en dat u minder tijd hoeft te besteden aan het onderhouden ervan

Nadelen van mulchen

 • Kosten: Mulchen kan een kostbare aangelegenheid zijn, vooral als u professionele hulp nodig heeft om het te doen. U moet ook rekening houden met de kosten van het materiaal dat u gebruikt, zoals compost of houtkrullen.
 • Tijd: Mulchen kan tijdrovend zijn, vooral als u het handmatig moet doen. Als u professionele hulp inschakelt, moet u ook rekening houden met de tijd die het zal kosten om het werk te laten doen.
 • Ongemak: Mulchen kan ook enig ongemak veroorzaken, zoals het opruimen van bladeren of het verwijderen van oude mulch voor het aanbrengen van een nieuwe laag. Het kan ook problemen veroorzaken als het materiaal dat wordt gebruikt niet goed is afgebroken, waardoor het na verloop van tijd kan gaan rotten of een onaangename geur kan geven.
 • Plantbeschadiging: Als de mulchlaag te dik is, kan het de groei van sommige planten belemmeren of zelfs leiden tot hun dood. Het is daarom belangrijk om ervoor te zorgen dat de mulchlaag op de juiste dikte wordt aangebracht en dat er voldoende lucht en licht bij de planten kan komen.

 

Mulchen kan een effectieve manier zijn om uw tuin of landschap te verzorgen en te beschermen, maar het is belangrijk om de voor- en nadelen te overwegen voordat u besluit om het te doen. Als u besluit om mulch te gebruiken, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat u het op de juiste manier doet om de meeste voordelen te behalen en om eventuele problemen te voorkomen.