Planten snoeien na de eerste bloeiperiode: 3 tips

We hebben de langste dag van het jaar gehad, tijd om de tuin van een eerste snoeibeurt te voorzien. Het weer in de afgelopen periode heeft ertoe geleid, dat veel planten en struiken fors gegroeid zijn. Ze hebben de eerste bloeiperiode veelal gehad en bloeien straks mogelijk een tweede keer, als je ze tijdig snoeit. Ook kan het planten snoeien noodzakelijk zijn, om kleinere scheuten de kans te geven zich te ontwikkelen. In dit artikel lees je meer over het snoeien van planten direct na de langste dag van het jaar. Heb jij de planten in de tuin al van een snoeibeurt voorzien?

Groei van planten neemt snel af na langste dag

planten snoeienNa de langste dag beginnen de dagen weer korter te worden, hoe gek dat ook klinkt zo vlak voor de zomermaanden. De periode waarin we tot laat op de avond van de tuin genieten moet immers nog beginnen. Daarnaast zullen de temperaturen verder oplopen richting juli en augustus.

Toch zal je aan de planten en struiken in de tuin merken, dat ze minder hard groeien dan ze tot nu toe gedaan hebben. Het is geen teken dat de planten het zwaar hebben of ze niet goed verzorgd worden; het is de natuur zelf die dit bepaalt! Mensen die hun struiken of een haag in het voorjaar al gesnoeid hebben, zullen zien dat deze zich in de afgelopen twee maanden behoorlijk ontwikkeld hebben.

Mogelijk is het zelfs noodzakelijk om de haag nu opnieuw onder handen te nemen.

Planten snoeien houdt ze gezond

Door een plant, struik of boom terug te snoeien na de langste dag van het jaar houd je deze gezond. Takken die het de afgelopen maanden, bijvoorbeeld in de winter, zwaar te verduren hebben gehad worden vervangen door jonge scheuten. In de komende maanden hebben deze jonge scheuten de tijd om zich te ontwikkelen.

Zo zijn ze sterk genoeg om de winter straks goed door te komen. Bij fruitstruiken zal op een oude tak geen jong fruit meer groeien. Het fruit groeit op de taken van één jaar oud. Oudere takken kun je snoeien, zodat je jezelf ervan verzekert ook volgend jaar vers fruit te hebben. Gebruik een scherpe snoeischaar die niet meer schade aanricht dan nodig!

Geschikt moment om planten te snoeien in de zomer

Zoek naar een geschikt moment om de planten, struiken en bomen in de tuin te snoeien. Het is verstandig om hiermee te wachten, tot het iets koeler is en er de komende dagen neerslag wordt verwacht. Snoei de planten nooit in de volle zon! Dit zou kunnen leiden tot brandwonden aan het blad. Daarbij kunnen ook de plekken waar de takken afgeknipt zijn aangetast worden door de felle zon. Mocht de regen uitblijven in de dagen na de snoeibeurt, dan is het verstandig om de planten en struiken zelf van water te voorzien. Wacht niet te lang met het snoeien van de planten in de tuin. Zo hebben de jonge scheuten nog voldoende tijd om te groeien.

snoeien met snoeischaar

Uitgebloeide planten een nieuwe kans geven

Niet alleen het snoeien van planten en struiken is een klus die kort na de langste dag moet worden uitgevoerd. Ook doe je er verstandig aan de dode, uitgebloeide bloemen van voorjaarsbloeiers weg te knippen. Op deze manier vloeit er geen energie meer naar deze bloemen, waardoor de plant de kans krijgt om opnieuw uit te lopen.

Mogelijk krijgt de plant later in het jaar nieuwe knoppen, zodat deze een tweede keer bloeit. Daarbij is het vaak geen fraai gezicht, wanneer uitgebloeide bloemen in de plant blijven hangen. Met name rozen doen het vaak op hun best, wanneer je deze na de bloeiperiode snoeit. De rozen mogen tot op de grond gesnoeid worden. Wellicht voelt het onprettig om de volledige roos terug te snoeien. Toch levert dit uiteindelijk het mooiste resultaat op!

Bemest de tuin om planten te stimuleren

Nadat je de verschillende planten en struiken gesnoeid hebt, kun je de tuin bemesten. Zo hebben de planten en struiken een frisse herstart en krijgen ze alle kans om zich in de komende maanden opnieuw te ontwikkelen. Kijk goed welke mest je gebruikt. Een moestuin vergt een ander soort mest, dan bijvoorbeeld het gazon.

Ook rozen hebben een specifiek type mest nodig om zich te ontwikkelen. Het verschil zit hierbij in de samenstelling van de mest. De ene plant heeft meer kalk nodig, terwijl een andere plant vraagt om kalium. Op internet lees je meer over de verschillende soorten mest die je bij planten kunt gebruiken.

Om de mest goed op te laten nemen door de planten, struiken en het gazon, is het verstandig deze met water te besproeien. Houd er rekening mee, dat bladeren kunnen verbranden wanneer je deze overdag water geeft. Wacht tot de zon onder is met het sproeien van de tuin. Mocht er de komende dagen regen worden verwacht, dan is het sproeien van de tuin niet nodig.