Kettingzaag veiligheid: 3 tips om veilig een kettingzaag te gebruiken

Kettingzagen kunnen zeer gevaarlijk zijn en ter bescherming van de consument bestaat de Europese richtlijn 2006/42/EG. Met de bepalingen in deze richtlijn worden machines gecertificeerd. Voor de consument is het belangrijk om alleen kettingzagen te gebruiken die van het CE-certificaat zijn voorzien.
veilheid tips kettingzaag

Veiligheidscheck kettingzagen uitvoeren

De razendsnel roterende beweging van de ketting kan serieus gevaar opleveren voor zowel gebruikers en omstanders. De ketting kan bij een ongekeurd of beschadigd apparaat namelijk losschieten. Daarbij zou de gebruiker of omstander geraakt kunnen worden door een losgeschoten metalen link. Tip 1 bij veilige omgang is daarom het keuren van de kettingzaag. Bekijk eerst goed of de links nog goed aan elkaar vastzitten en wees extra alert bij roestvorming op het metaal. Dit kan de links namelijk verzwakken en het gevaar op losschieten verhogen.

Training in omgang met het apparaat

Er worden trainingen aangeboden om veilig te werken met motorkettingzagen. Daarbij wordt er geoefend in een situatie waarin de kettingzaag op vol vermogen wordt gebruikt. In de training wordt de volledige veiligheidsuitrusting gebruikt. Denk aan een degelijke overal, werkschoenen, handschoenen en een beschermende kap. Tip 2 is om altijd deze veiligheidsuitrusting te dragen tijdens werkzaamheden met een motorzaag. Bovendien leer je in een training om de zaag op de juiste manier te hanteren. Tip 3 is om de zaag met twee handen zijwaarts te hanteren en met gelijkmatig tempo van je af te drukken. Door het tempo niet te snel op te voeren kan de gebruiker gevoel krijgen voor de dichtheid en resistentie van het materiaal. Dit voorkomt een situatie waarbij de gebruiker onverwacht snel door het materiaal snijd waarbij de beweging eindigt in een ongecontroleerde zwaai.

kettingzaag gebruikenZagen bij moeilijke omstandigheden

In aanvulling op de bovenstaande tips moet er ook rekening gehouden worden met de omstandigheden waaronder gewerkt wordt. Zelfs al gebruik je een goedgekeurde kettingzaag en heb je alle veiligheidsuitrusting en de juiste vaardigheden dan kunnen de omstandigheden nog steeds een gevaar vormen. Wees bijvoorbeeld extra voorzichtig als je op hoogte werkt. De trap of het platform van waar gewerkt wordt kan namelijk instabiel zijn en er bestaat risico op uitglijden. Bescherm jezelf en omstanders door middel van het inrichten van een veilige werkplek op hoogte. Zet het gebied waarboven gewerkt wordt bijvoorbeeld af met lint. Mocht de motorzaag naar beneden vallen dan is het risico dat omstanders geraakt worden aanzienlijk kleiner.

Bij slecht weer kan het werken met een kettingzaag ook gevaarlijk zijn. Als het hard regent of donker is dan zie je minder. Daardoor kan het eerder voorkomen dat de gebruiker niet goed weet waar het blad van de motorzaag zich bevindt. Weest dus extra voorzichtig en gebruik goede verlichting als het donker is in de werkomgeving. Harde wind kan ook een gevaar opleveren. Een flinke windstoot kan een ongecontroleerde beweging veroorzaken. Let er dus goed op dat je de motorzaag stevig vasthoudt.

Bovenstaande tips vormen een checklist voor werkers die een kettingzaag gebruiken. Door deze even te lezen voordat je gaat werken met een motorzaag weet je hoe je jezelf en anderen beter kunt beschermen.