Hoe kies je de beste schoffel en hak? 3 Praktische tips!

Hoe kies je de beste schoffel en hak? 3 Praktische tips!

Wanneer je je tuin gaat onderhouden is het natuurlijk handig als je goed tuingerei in je bezit hebt. Je wilt je tuin zo goed mogelijk verzorgen, en geen miskoop begaan. Een schoffel en een hak zijn hier ideale tuingereedschappen voor. Maar hoe maak je een goede keuze tussen de vele merken? Hoe koop je geen kat in de zak, en kun je langer genieten van je schoffel en hak? Deze vragen kunnen het moeilijk maken om tot de juiste keuze te komen. Daarom vindt je in dit artikel het belangrijkste verschil tussen een schoffel en een hak, inclusief 3 praktische tips om de beste schoffel en hak te kiezen voor je tuin.

Wat is het belangrijkste verschil tussen een schoffel en een hak?

Het belangrijkste verschil tussen een schoffel en een hak, is de beweging die je maakt. Je maakt bij beide tuingereedschappen de grond oppervlakkig los, en snijd het onkruid onder de wortel af. Bij een schoffel beweeg je in kleine bewegingen door lichte grondsoorten, terwijl je bij een hak juist bezig bent met zware grondsoorten. Hierdoor moet je als het ware ‘hakken’, om door de grond heen te komen. Of je een schoffel of een hak gebruikt, hangt dus af van de grondsoort. Wel is het handig om ze allebei in je bezit te hebben!

Tip 1 – Kijk naar het merk van de schoffel en hak

Ondanks dat er tegenwoordig veel verschillende soorten merken beschikbaar zijn, zijn er ook grote merken die bekend staan om hun kwaliteit en betrouwbaarheid. Denk bijvoorbeeld aan merken als Gardena of Wolf. Door te kiezen voor een merk wat betrouwbaar is en door veel mensen gekocht wordt, weet je in 9 van de 10 gevallen dat je een product met kwaliteit gebruikt. Koop je een schoffel en hak van een merk dat minder goed bekend is of juist niet goed bekend staat? Dan zal je misschien eerder met kapot gereedschap zitten dan anders.

Tip 2 – Vraag advies en kijk rond

Naast dat je zelf moet kiezen voor een goede schoffel en hak, zijn ervaringen van anderen ook handig om te weten! Misschien weet iemand in je familie of vriendenkring wel een goede schoffel en hak. Probeer bij diegene het gereedschap eens uit, om te kijken of je het zelf ook iets vindt. Mocht dit niet lukken, dan kun je nog altijd naar een tuincentrum gaan of bouwmarkt. De verkoopmedewerkers die daar bezig zijn, weten vaak de verschillende tussen tuingereedschappen goed te benoemen, waardoor je weet wat je koopt. Als je bepaalde artikelen van verschillende kanten hebt bekeken, kun je pas echt een goede keuze maken. De kans op een miskoop en dus een verkeerde keuze wordt een stuk kleiner.

Tip 3 – Kijk goed naar de verschillende kanten van de schoffel en hak

Als je een schoffel en hak wilt kopen, is het natuurlijk ook belangrijk om naar het materiaal te kijken. Wanneer het tuingereedschap bij alleen het vastpakken al van ellende uit elkaar valt, dan is het misschien handig om toch voor iets anders te gaan. Je kunt op verschillende kanten letten: Is het gereedschap netjes afgewerkt? Zitten de onderdelen stevig in elkaar? Ligt het lekker in de hand? Is de prijs-kwaliteit verhouding juist? Kun je er fatsoenlijk mee werken zonder dat er een probleem optreedt? Door deze vragen voor jezelf te beantwoorden, weet je ook echt zeker dat je waar voor je geld krijgt, en wel met gereedschap werkt wat lang meegaat. Daarnaast is het ook handig dat je een schoffel en hak hebt die lang meegaan, en die je niet na een jaar moet vervangen omdat ze totaal versleten zijn.

Met deze 3 praktische tips wordt het hopelijk handiger voor je om een goede schoffel en hak te kiezen voor je tuin. Ondanks dat de keuze voor iedereen anders, kun je met de juiste ervaring en kennis een goede keuze maken. Door de tips bij de hand te houden zal je minder snel een miskoop begaan, en kun je binnen de kortste keren lekker aan de slag in je tuin!