De Beste zitmaaiers: onze top 3!

Heb je een groot gazon dat gemaaid moet worden dan kan een zitmaaier een uitkomst zijn. Ben je slechter ter been dan kan een zitmaaier ook een uitkomst zijn. Er zijn zitmaaiers te koop van diverse merken en in nog meer uitvoeringen. Welke zitmaaier is dan geschikt voor jou en voor jouw tuin? Wat zijn voor jou de beste zitmaaiers? De keuze van een zitmaaier is afhankelijk van een aantal factoren maar vooral van het budget dat jij hebt om een zitmaaier te kopen.

Stel je vooraf eerst de vraag of jouw tuin wel geschikt is voor een zitmaaier. Het heeft totaal geen zin om een zitmaaier aan te schaffen als je tuin maar 300 m2 meter groot is. Dan koop je beter een normale grasmaaier op benzine of met een accu. Er zijn tegenwoordig ook heel wat kleinere zitmaaiers op de markt maar als je een zitmaaier koopt moet die ook bruikbaar zijn. Daarnaast moet er voor de zitmaaier ook een stalling zijn waar deze droog kan staan. Wanneer je een zitmaaier aanschaft zal die ook gecontroleerde en in onderhoud moeten.

Hoe kies je de beste zitmaaier?

Er zijn zoals gezegd meerdere soorten zitmaaiers. Bij de meeste zitmaaiers kan de maaihoogte wel worden ingesteld. Maar wil je het gras opvangen of terug in het gazon blazen(mulchen)? Door het gras te maaien wordt de grond bedekt met het afgesneden en versnipperde gras. Een mulchmaaier drukt dit versnipperde gras door lucht in de grond.

Wil je messen die onder de maaimachine liggen of messen aan de zij- of voorkant? Wanneer je voor een zitmaaier kiest met messen aan de voorkant kun je makkelijke de moeilijkste plekjes maaien. Wij snappen dat je niet zomaar een keuze kunt maken daarom hebben we team gevraagd om een aantal van de beste zitmaaiers van de bekendste merken te testen en daaruit is een top 3 samengesteld.

1. WOLF-Garten S 96.130T

— ziet er mooi uit en is goed wendbaar

Met de Mtd Wolf B-Rt-165-92 wordt het gazon maaien een prettige en eenvoudige opdracht! De krachtige zitmaaier Mtd Wolf B-Rt-165-92 is uitgerust met een onverslijtbare en oerdegelijke Briggs & Stratton motor. De hardtop opvangbak van 240 liter en de maaibreedte van 92 cm zorgen ervoor dat u...
Toon prijs

Het testteam vond vooral de wendbaarheid bij de Wolf Garten S96.130 T opvallend goed. Ook heeft de Wolf Garten S96.130T een mooi uiterlijk. Deze maaimachine kan ook mulchen maar de mulchplug hoort niet standaard bij de machine. Door de pendelende vooras is de Wolf Garten S96.130 T goed wendbaar. Hierdoor zijn ook bochten makkelijk te maaien. Bij de Wolf Garten S96.130 T kun je de maaihoogte instellen op 5 verschillende standen tussen de 30 en 95 mm. Het maaidek is zwevend waardoor het grasmaaien soepel en snel verloopt. Het gemaaide gras wordt naar de zijkanten uitgeworpen.

De Wolf Garten S96.130T heeft een Briggs & Stratton benzinemotor van 1 cilinder, met een vermogen van 6300 Watt en een transmatic aandrijving. Bij een transmatic transmissie kun je schakelen zonder te stoppen. Selecteer de rijrichting en stel de snelheid in door middel dan de hendel op het dashboard. Wanneer je wilt remmen druk je het rempedaal in. Wanneer je het rempedaal loslaat gaat de Wolf Garten S96.130T weer terug naar de eerder ingestelde snelheid. Dat maakt de Wolf Garten S96.130T geschikt voor het maaien van een groot gazon tot zeker 2000 m2.

De grote wielen 15” × 6” voor en 20” × 8” achter, van de Wolf Garten S96.130 T, zijn speciaal zo gemaakt om het gazon te beschermen. De maaibreedte is 100 cm en de draaicirkel is 46 cm waardoor je makkelijk kunt wenden. De Wolf Garten S96.130T is 107 cm breed, 100 cm hoog, 170 cm lang en weegt 150 kg.

Je zou zelfs in het donker het gras kunnen maaien want de Wolf Garen S96.130T is voorzien van koplampen. Het op- en afstappen is makkelijk gemaakt door de Wolf Garten S96.130T te voorzien van een doorstapframe. De geïntegreerde deflector zorgt ervoor dat het maaisel naar de zijkant wordt uitgeworpen en gelijkmatig over het gazon wordt verspreid.

Pluspunten

  • Ideale zitmaaier voor grote gazons
  • Door de maaihoogte-instelling kan je de zitmaaier op elk type terrein gebruiken
  • Korte draaicirkel geeft veel bewegingsvrijheid

 

 

2. Solo by Al-Ko Solo Premium XSOT23

— de krachtpatser van het drietal

Gemakkelijk grote stukken gazon maaien met de premium Solo zitmaaier. Een snijbreedte van maar liefst 105 cm zorgt voor efficiënt werken. 2 cilinders en een krachtige motor van 724 cc zorgen voor snel werken. De hoogteregeling kan versteld worden in maar liefst 7 posities (30-90 mm)....
Toon prijs

Volgens het testteam is de Solo by Al-Ko Solo Premium XSOT23 de zitmaaier met de meeste kracht, een zeer opvallend uiterlijk en een mooie afwerking. Wanneer je een gazon hebt van 2000m2 tot 10.000m2 heb je met deze krachtige Solo by Al-Ko Solo Premium XSOT23 met een snijbreedte van 125 cm het werk binnen no-time geklaard. De Solo by Al-Ko Solo Premium XSOT23 heeft een 2 cilinder, 14,4 Kw benzine motor. De maaihoogte is in te stellen op 7 verschillende hoogte standen tussen de 30 en 90 mm. De Solo by Al-Ko Solo Premium is voorzien van een elektronisch display waarop je alle functies én informatie in één oogopslag kunt zien. De cruise control zorgt ervoor dat je makkelijk lange stukken op dezelfde snelheid kunt maaien.

De Solo by Al-Ko Solo Premium heeft een elektromagnetische meskoppeling. De 2 gesynchroniseerde messen worden aangedreven door een tandriem. De snijbreedte van de 2 messen bedraagt 125 cm. Het gemaaide gras wordt opgevangen in een 310 liter grote opvangbak die is voorzien van een akoestisch vulpeil signaal en een geïntegreerde reflector. De Solo by Al-Ko Solo Premium is standaard voorzien van een mulchplug waarmee het gemaaide gras ook in het gazon kan worden geboord. In de winter kun je het maaidek eenvoudig (laten) verwijderen en ombouwen tot sneeuwruimer.

Het robuuste en torsie bestendige C-profielframe in combinatie met de stabiele voorwielas uit één stuk en een standaard gemonteerde bumper zorgen voor een lange levensduur. Daarbij zorgt het diepe loopvlak voor eenvoudig in- en uitstappen. De comfortabele stoel kan in fasen individueel worden aangepast. Het afgeplatte stuur doet het meest denken aan een sportstuur en geeft bijzonder goede grip op deze zitmaaier. De Solo by Al-Ko Solo Premium XSOT23 heeft side-by-side pedalen voor vooruit en achteruit zodat je intuïtief kunt rijden.

De vulopening voor de benzine zit aan de buitenkant van de maaier zodat je eenvoudig kunt tanken. De Solo by Al-Ko Solo Premium heeft gazon vriendelijke brede banden voor een optimale tractie op elk oppervlak en deze zorgen voor minder spoorvorming. Tip van het testteam; er is voor de Solo by Al-Ko Solo Premium XSOT23 een uitgebreid assortiment accessoires (zoals een sneeuwborstel) te verkrijgen waardoor je zomer en winter gebruik kunt maken van deze krachtpatser.

Pluspunten

  • Maaihoogte kan op 7 posities ingesteld worden
  • Zitmaaier heeft een cruise control functie
  • Efficiënte zitmaaier met een snijbreedte van 105cm

 

 

3. MTD 96

— de zitmaaier waarbij je de meest comfortabele zitpositie kunt instellen

De MTD 96 Zitmaaier heeft een maaibreedte van 92cm en is geschikt voor het maaien van gazons tot een oppervlakte van 2500m2. Deze zitmaaier is voorzien van een MTD 382 1 cilinder motor met een vermogen van 6,1kW, zes versnellingen en een benzinetank met een inhoud van 3,8 liter. De maaihoogte is...
Toon prijs

Volgens het testteam was het gemak en de snelheid waarmee de MTD 96 rijdt een groot pluspunt. Zij waren met name verrast door de kleine draaicirkel van 46 cm zodat bochten bij paden en bloemperken makkelijk genomen kunnen worden. Ook de in hoogte verstelbare zitting, het goed in de hand liggende stuur en de koplampen zorgen voor extra gemak tijdens het rijden. De MTD heeft een maaibreedte van 96 cm en is zeer geschikt voor het maaien van gazons tot een oppervlakte van 2500 m2. De MTD 96 heeft 6 versnellingen en een 1 cilinder benzinemotor met een vermogen van 7,8 kW. De benzinetank heeft een inhoud van 3,8 liter. Met andere woorden als je een MTD 96 zitmaaier koopt kun je jouw gazon met weinig moeite mooi houden.

De MTD 96 heeft een maaihoogte die instelbaar is in 5 hoogtestanden van 30 tot 95 cm. Standaard is de MTD 96 alleen uitgevoerd als maaier. De afstelling van het maaimechanisme en de maai koppeling bevinden zich aan de linkerkant en kunnen met de hand bediend worden. Tijdens het maaien wordt het gras naar de zijkant uitgewaaierd. Je kunt voor de MTD 96 een gras opvangzak, het zogeheten 2 zaksysteem (€ 495,-) en een mulch kit (59,-) aanschaffen. De MTD 96 heeft een instapframe zodat op- en afstappen aan beide zijden zeer eenvoudig gaat. Een verstelbare geveerde stoel en ergonomisch ontworpen bedieningselementen zorgen voor meer gemak en comfort. Omdat de MTD 96 ook voorzien is van koplampen kun je in het donker nog maaien.

De MTD 96 heeft aan de linkerkant een parkeerrem die met de hand bediend kan worden. Dit voorkomt wegrollen wanneer je op een helling staat. Daarnaast is de MTD 96 uitgevoerd met een licht en gepatenteerd Transmatic (traploos) besturingssysteem en een comfortabel stuurwiel. Het maaidek van de MTD 96 is bijzonder innovatief. Zodra er een oneffenheid in de grond is wordt het maaidek naar boven bewogen. Twee tastrollen duwen het maaidek omhoog zodra het met de grond in aanraking komt. Hierdoor wordt schade aan het maaidek én aan de zitmaaier voorkomen.

Er is standaard een trekinrichting ingebouwd. Hierdoor is het mogelijk om een tuinaanhanger te trekken zodat tuingereedschap of ander materiaal direct naar de plaats van gebruik kan worden gebracht. Een beweegbare stalen vooras zorgt voor een hoge mate van stabiliteit. Al met al biedt deze zitmaaier veel praktische functies voor het onbezorgd en snel tuinieren.

Pluspunten

  • Maaihoogte kan ingesteld worden op 5 standen
  • Deze zitmaaier zit zeer comfortabel
  • Kan uitgebreid worden met een mulchkit