De 3 beste kweektenten: de grote voordelen op een rijtje

Een bloemen- of moestuin tot in de puntjes verzorgen is niet zo gemakkelijk als het op het eerste gezicht lijkt. Het vergt enorm veel expertise en in de beginfase zal je wellicht foutjes maken die te voorkomen zijn. Al doende leert men, luidt immers het spreekwoord. Of je nu een door de wol geverfde kweker bent of een doorgewinterde hobbyist, het takenpakket om gewassen succesrijk te laten groeien is niet zo voor de hand liggend. Omdat je met verschillende parameters rekening moet houden zoals de klimaatomstandigheden, geuren, aandoeningen van parasieten en meer van dat fraais, kan je niet alles zelf regelen.

Gelukkig bestaat er een alternatief om deze problemen op te lossen: de kweektent. In deze blog ‘De 3 beste kweektenten: de grote voordelen op een rijtje’ lees je over de pluspunten van zo een kweektent, hoe je de plantengroei kunt stimuleren en waar je op moet letten bij aankoop.

Wat maakt een goede kweektent

Het is afhankelijk van verschillende factoren

Wanneer je in de buitenlucht groenten of planten kweekt, heb je vroeg of laat te maken met milieu en klimatologische omstandigheden. Dit kan nefaste gevolgen hebben voor bepaalde planten en groentesoorten. Spijtig genoeg regel je de klimatologische weersomstandigheden van buitenaf niet alleen en eigenhandig.

Gelukkig kan je wel door middel van een kweektent de nodige juiste omstandigheden creëren. Een kwalitatieve kweektent is licht- en/of luchtdicht. Merken als Homebox, Graden HighPro en ProBox spelen hier handig op in zodat je in de meest perfecte omstandigheden een kweek op touw zet.

Een kweektent en het voordeel van de ruimte

Wanneer je planten of groenten wil laten groeien, heb je wel wat ruimte nodig. Niet iedereen beschikt over deze luxe. Uiteraard kan je altijd plantenbakjes en verschillende potten gebruiken om je favoriete hobby te beoefenen, maar dit neemt ook heel wat plaats in beslag. Als je dan een kweektent aanschaft, heb je dat probleem van plaats en ruimte niet omdat je al kweektenten hebt met vrij kleine afmetingen. Stel dat je bijvoorbeeld een vrije hoek kunt benutten, bestaat immers de mogelijkheid om je eigen kweekruimte te installeren zonder dat het storend overkomt en plaats inneemt.

Het voorkomen van plagen

Wie begaan is met tuinieren beseft maar al te goed dat het niet even makkelijk is om te voorkomen dat insecten of ander klein ongedierte zich aan groenten, fruit en planten bijvoorbeeld hechten. Maar er zijn ook andere vormsoorten van besmettingen waar je rekening mee moet houden. Denk maar aan schimmels en bacteriën. Als je een goedkope kweektent koopt, zal je dergelijke infecties die van buitenaf komen, beter in de gaten moeten houden. Hou daar sowieso rekening mee.

Een verlichting speelt een cruciale rol

Wanneer je van plan bent om een kweektent aan te schaffen, doe je er best aan om een kit te kopen die ook over een verlichting beschikt. Dit is superbelangrijk omdat planten alleen maar kunnen groeien wanneer er voldoende licht aanwezig is. Het interieur van de kweektent, dat meestal reflecterend is, zal de lichtinval maximaal gebruiken. Dit is van vitaal belang omdat vaak het licht bij buitenkweek binnen een heldere omgeving verdwijnt. Sommige kweektenten zijn van een reflectiekap voorzien wat een bijkomend extra voordeel oplevert.

Hoe richt je nu zo een kweektent in?

Als je overweegt om groenten of planten te gaan kweken, zorgt de kweektent voor een ideale oplossing. Ze beschikken over twee troeven: kweektenten zijn in de meeste gevallen relatief goedkoop en zijn vrij eenvoudig om op te zetten. Kweektenten maken het voor tuinkwekers een heel stuk makkelijker om in de juiste omstandigheden hun beoogde oogst na te streven.

De voordelen van een kweektent

Met kweektenten kan je planten bijvoorbeeld onder kunstlicht kweken. De binnenwanden zijn in de meeste gevallen voorzien van een folie die reflecterend is. Alle openingen beschikken over een gebruiksvriendelijke sluiting en zijn helemaal op maat gemaakt volgens de persoonlijke behoeften. Een groot voordeel is dat een kweektent vaak heel discreet kan worden opgesteld. Of dat nu in openlucht is of binnenkamers, maakt nauwelijks of niets uit.

Waar op letten als je een kweektent kiest

Om te bepalen welke kweektent geschikt is voor je, zal je meteen eerst de vraag moeten stellen hoeveel planten je wil oogsten. Daarnaast zal je daar een goede verlichting bij moeten kiezen. Aan de hand van deze basisgegevens kan je de maat van de kweektent bepalen.

Hou rekening met de hoogte

Het belang van de hoogte van een kweektent mag je niet onderschatten omdat je dan ook de mogelijkheid hebt om hogere planten te kweken. Wanneer je uiteindelijk je keuze na het nodige wikken en wegen hebt gemaakt, kan je kijken welke randapparatuur er eventueel bij hoort om te bestellen, afhankelijk van de individuele situatie. Denk maar in eerste instantie aan een ventilatiefilter of een klok om te schakelen. Er zijn verschillende accessoires voor handen die je achteraf nog kunt uitbreiden.

De Beste Kweektenten

1. Kweektent Homebox Vista

Kweektent Homebox Vista Medium - 125 x 65 x 120 cm

Toon prijs
Het kweken van eigen groenten en kruiden is nog nooit zo populair geweest als vandaag de dag. Je kunt wel zeggen dat het eten van gezonde eigen gekweekte voedingsmiddelen een lifestyle is geworden voor velen.De Homebox Vista Medium is de opvolger van de populaire Clone Box View en biedt dezelfde...

Het kweken van eigen kruiden en groenten is de laatste jaren aan een gestage opmars bezig. De populariteit is nauwelijks nog te stoppen. Meer nog, het maakt deel uit van een nieuwe trend en levensstijl. Eigen voedingsmiddelen kweken is inderdaad hot en voor vele mensen een nieuwe ideale uitlaatklep om de zinnen te verzetten. Sindskort is er een nieuwe kweektent op de markt, die de opvolger moet voorstellen van de overbekende Clone Box View. Het nieuwe model – kweektent Homebox Vista Medium – heeft dezelfde polyvalente mogelijkheden als zijn voorganger, plus nog een tikkeltje meer.

Wat vooral opvalt is het modern ontworpen design door de heldere witte kleur. Op deze manier sluit de kweektent uitstekend aan bij elk modern interieur zonder op te vallen. Hierdoor kan je je hobby ook heel eenvoudig integreren in je eigen living of andere plekken.

Technische specificaties

MateriaalKunststof
Afmeting breedte65 cm
Afmeting hoogte125 cm
Afmeting lengte120 cm
MerkHomebox
Kweekkast doelstelling voorKweken groenten, kruiden en gewassen

2. Garden HighPro Kweektent

Garden HighPro Kweektent/Hobby-kweektent ProBox Basic100/ 100x100x200cm NYLON 420D

Toon prijs
Kweektent Garden High-Pro ProBox Basic 100 / 100x100x200cm.Product omschrijving Garden High-Pro Growbox Basic 100:De hobby kweektenten van GardenHighPro (GHP) staan bekend om hun prijs/kwaliteit verhouding. Een prima hobby kweektent voor een mooie prijs. De Garden HighPro hobby kweektent is er in...

De kweektenten van GardenHighPro hebben een goede reputatie opgebouwd wat betreft de prijs/kwaliteitsverhouding. Het is een uitstekende kweektent voor hobbyisten die groentenn plantjes of kruiden willen houden. De Garden HighProtent bestaat uit twee verschillende modeltypes: eentje die door het leven gaat als de Pro versie en een ander model dat de Pro versie wordt genoemd.

Het grote verschil tussen deze twee opties ligt onder andere in de doekdikte van de tent. Beide tenten beschikken over stevige gepatenteerde buizenframes, omrand met stevige kunststof hoeken. De tent wordt volledig geseald, in zwart folie geleverd.

Technische specificaties

MateriaalExtra sterk en stevig nylon
Afmeting breedte100 cm
Afmeting hoogte100 cm
Afmeting lengte200 cm
MerkGarden High Pro
Kweekkast doelstelling voorKweken groenten en gewassen

3. SORARA Tuinkas Kweektent

SORARA Tuinkas Kweektent - Wit / Doorzichtig - 200 x 250 cm

Toon prijs
Deze broeikas is voor de échte tuinliefhebbers! Door de hogere warmte en luchtvochtigheid zullen uw plantjes, fruit en groenten veel sneller groeien.Voordelen ✓ Ramen zijn voorzien van klamboe✓ Eenvoudig te monteren✓ Voldoende hoogte✓ Beschermt planten tegen kou, regen, hagel en...

Kwaliteit, multifunctionaliteit en modern design zijn de eigenschappen die het merk Sorara al bijna een kwarteeuw hoog in het vaandel draagt. Het nieuwste model Sorara Tuinkas Kweektent is een broeikas, die speciaal is ontworpen voor de echte tuinfanaat. Door de verhoogde warmte en daarmee gepaard gaande luchtvochtigheid zullen de planten, groeten en fruitsoorten vlugger groeien. De kweektent is heel gemakkelijk te monteren zonder dat je daar een handige Harry hoeft voor te zijn. De vensters bestaan uit klamboe.

De kweektent beschermt de planten in alle weersomstandigheden, zowel tegen regen, hagel, wind en kou. Ter info: Sorara heeft een breder assortiment dan alleen maar kweektenten. Ook beschermhoezen, hangmatten, partytenten, parasols en dies meer behoren tot hun polyvalent arsenaal.

Technische specificaties

MateriaalPolyetheen
Afmeting breedte244 cm
Afmeting hoogte183 cm
KleurWit – doorzichtig
MerkSorara Outdoor Living
Kweekkast doelstelling voorde (doorgewinterde) tuinliefhebber die groenten en planten wil kweken