De beste handgrasmaaiers: onze top 3!

Wanneer je een gazon hebt dan is een grasmaaier onmisbaar. Maar welke grasmaaier is er nu het meest geschikt voor het onderhoud aan jouw gazon? Je kunt het beste je zoektocht naar de beste handgrasmaaiers beginnen met het beantwoorden van een eenvoudige vraag: hoe groot is het gazon waarvoor jij de grasmaaier nodig hebt? Heb je een gazon met een oppervlakte van meer dan 600 m2 dan wordt aangeraden om hiervoor een benzine- of robotmaaier aan te schaffen.

Voor een gazon met een oppervlakte tussen de 200 en 600 m2 kun je het beste een grasmaaier met motor aanschaffen. Het maakt niet uit of dat een elektrisch aangedreven motor, een motor voorzien van een accu of een benzine motor is. Voor een gazon tot 250 m2 kies je het beste voor een handmaaier. Wij gingen op zoek naar de beste toestellen in deze categorie en ontwikkelden deze top-3 van de beste handgrasmaaiers.

Heb je gekozen voor een manuele grasmaaier dan nog wordt het kiezen niet makkelijk. Een handgrasmaaier wordt ook wel kooimesmaaier genoemd omdat het snijgedeelte ofwel de messen aan de voorkant zitten. Het voordeel van een handgrasmaaier is het feit dat deze niet zo groot is waardoor hij makkelijk kan worden opgeborgen en er komen geen ander kosten meer bij in de vorm van stroom of benzine.

Een kooimesmaaier snijdt of knipt nog echt het gras in tegenstelling tot de (meestal) elektrische cirkelmaaiers die het gras afslaan. Een goede grasmaaier moet ook als het gras hoger staat zijn werk doen. De randen van het gazon en de hoeken zijn vaak lastig te maaien. Welke grasmaaier is hier het beste in? Handgrasmaaiers heb je in verschillende prijsklassen omdat de prijs afhankelijk is van mogelijkheden en kwaliteit.

Ons testteam heeft meerdere handgrasmaaiers van gerenommeerde merken getest en hiervan een top 3 samengesteld. Het testteam heeft met name gekeken naar de kwaliteit van het materiaal, het gebruiksgemak, de maaiprestaties, de instelbare maaihoogte, de duwstang van de handmaaier én de prijs kwaliteitsverhouding.

Onze top-3 beste manuele grasmaaiers

Gardena Comfort 400 C

— uitgerust met een kunststof kap en fluisterstil

kooimesmaaier 400C - maaibreedte 40cm - gazons tot ca. 250 m²

Toon prijs
Wil je een uitstekend verzorgd gazon? Kies dan voor een GARDENA kooimesmaaier. Van alle grasmaaiers snijdt de kooimesmaaier het mooist je gras af door het speciale messensysteem. Daarnaast is deze grasmaaier fluisterstil en...

Het testteam vond de afwerking van de Gardena Comfort 400 C prima en was zeer te spreken over de kunststof kap en het feit dat de messen zeer scherp zijn en uitstekend hun werk verrichten. De kunststof kap én het feit dat de messen en de messenwals elkaar niet raken maakt dat de Gardena Comfort 400 C fluisterstil is.

De Gardena Comfort 400 C is een kooimesmaaier. Wanneer de Gardena Comfort 400 C wordt voortgeduwd bewegen de messenkooi en het geslepen ondermes zonder elkaar te raken. Zo wordt elk grassprietje min of meer opgetild en, net zoals je met een schaar knipt, afgeknipt. De messenwals en het ondermes raken elkaar niet en dat zorgt ervoor dat de Gardena Comfort 400 C zijn werk fluisterstil verricht.

Omdat er geen weerstand is kun je de Gardena Comfort 400 C eenvoudig voort duwen. De messenkooi van de Gardena Comfort 400 C is van kwaliteitsstaal en voorzien van een antikleefcoating. De Gardena Comfort 400 C is voorzien van grote wielen met een speciaal profiel waardoor je een goede grip hebt op het gazon en waarmee het sturen makkelijk gaat.

De ergonomische duwstang heeft een snelvergrendeling waarmee deze duwstang eenvoudig in te klappen is. Door de 2-greep posities kun je de handmaaier eenvoudig dragen. Mede door de inklapbare duwstang kun je de Gardena Comfort 400 C eenvoudig opbergen of transporteren als dat nodig is. Je kunt de maaistand van deze handmaaimachine eenvoudig instellen in 4 maaihoogtes.

Je kunt de maaihoogtes aflezen op een schaalverdeling die je aan beide zijden van de handmaaier aantreft. Het enige nadeel van deze handgrasmaaier is het feit dat je de maaihoogte wel aan beide zijden van de wielen handmatig moet instellen.

De Gardena Comfort 400 C is uitgevoerd met een deflector waarmee de achterwaartse grasuitworp wordt gecontroleerd. Omdat de Gardena Comfort 400 C een contactvrije maaitechniek heeft en de messenwals en het ondermes elkaar niet raken is de handgrasmaaimachine fluisterstil en kun je de maaier op een prettige en lichte manier vooruit duwen. Dankzij de ergonomisch gevormde handgrepen kun je het maaiwerk op een prettige en verantwoorde manier uitvoeren.

Wanneer je na het grasmaaien geen zin meer hebt om het gras weg te harken kun je ervoor kiezen om een opvangbak aan te schaffen voor de Gardena Comfort 400 C. Je kunt deze opvangbak eenvoudig en zonder gereedschap monteren én demonteren. De gras opvangbak heeft een inhoud van 49 liter en weegt 1,5 kg.


Fiskars StaySharp Max 

— een maaibreedte van 46 cm en een mulchfunctie

- StaySharp Max Reel Mower

Toon prijs
De Fiskars StaySharp Max Kooimaaier is de sportwagen onder de handmaaiers. Dankzij de 46 cm maaibreedte is de Momentum ook geschikt voor tuinen tot 250 m². Het contactloze snijmechanisme zorgt voor een zeer lichte, geluidsarme maar...

De Fiskars StaySharp Max is een degelijke manuele grasmaaier gemaakt van kwaliteitsmateriaal en vergt weinig onderhoud. Het testteam prijst het feit dat de Fiskars StaySharp Max een degelijke én aparte vorm heeft, licht duwt en zeer wendbaar is. Daarnaast vindt het testteam vooral de maaibreedte van 46 cm ideaal voor grotere gazons. Ook het feit dat er buiten de wielen wordt gemaaid en je daardoor goed langs randen en borders kunt maaien is een pluspunt.

De Fiskars StaySharp Max is een kooimaaier met een mulchfunctie. De handgrasmaaier werpt het gras aan de voorkant uit waardoor het uitgeworpen gras nogmaals door de messen wordt gesneden. Het zeer fijne afgesneden gras kan als meststof voor het gazon dienen. Omdat de Fiskars StaySharp Max naar binnen geplaatste wielen heeft, voor 2 kleine en achter 2 grote, kan de handmaaier dicht langs de randen van het gazon maaien. Met een maaibreedte van maar liefst 46 cm kan hij makkelijk gazons maaien tot een oppervlakte van 250 m2.

Door de speciale kettingaandrijving wordt hij echter ook aangekocht voor het maaien van gazons met een oppervlakte tot wel 900 m2. De Fiskars StaySharp Max is voorzien van een ergonomische duwstang die verstelbaar is in 4 verschillende hoogtes. Zo kan iedereen de juiste stahoogte instellen waardoor je altijd goed recht staat tijdens het maaien.

De maaihoogte van de Fiskars StaySharp Max is instelbaar tussen de 2,5 en 10 cm maar moet wel aan beide zijden van de wielen worden ingesteld. Het gras wordt door deze maaimachine geknipt en het snijmechanisme is contactloos waardoor de maaimachine licht in gebruik en fluisterstil is. De Fiskars StaySharp Max werpt het gras naar voren uit. Het uitgeworpen gras wordt door de messen zo nog een paar keer extra fijn geknipt. Dit wordt mulchen genoemd.

Met andere woorden de Fiskars StaySharp Max is een mooi en zeer aangenaam stuk tuingereedschap. Deze handgrasmaaier is milieuvriendelijk en zeer gebruiksvriendelijk omdat je maar heel licht hoeft te duwen. Daarnaast is bijna alles aan deze handmaaier instelbaar met name de duwstang en de maaihoogte. Er kan een opvangbak bij de Fiskars StaySharp Max worden aangekocht maar vanwege de uitstekende mulchfunctie is dat eigenlijk overbodig.

Omdat de Fiskars StaySharp Max 23,5 kg weegt is hij minder geschikt voor het maaien van gazons met een helling. Maar voor het maaien van recht toe recht aan gazons is de Fiskars StaySharp Max een ideale handgrasmaaier!


Stiga SCM 440 FS

— zorgt ervoor dat je met plezier het gras maait

- Grasmaaier - Duwmaaier - SCM 440 FS

Toon prijs
De Stiga SCM 440 FS is solide gebouwd en voorzien van 5 hardstalen messen. De cilindermaaier van het type vrijloper in combinatie met de achterrol geeft een perfect maaibeeld. Met een werkbreedte van 40 cm zal de klus snel geklaard...

Volgens het testteam rolt de Stiga SCM 440 FS heel stabiel over het gras waarbij je duidelijk het vliegwiel effect merkt waardoor de maaimachine soepel blijft doorrollen. De stabiliteit heeft de Stiga SCM 440 FS vanwege zijn gewicht van iets meer dan 19 kilo. Maar de Stiga SCM 440 FS heeft ook een maaidek van staal. Hierdoor is deze handmaaimachine ook bruikbaar voor wat meer oneffen gazons. Het testteam vond ook de mulchfunctie van deze handgrasmaaier ideaal.

De Stiga SCM 440 FS is voorzien van een zogeheten mulchfunctie. Hierbij werpt de handgrasmaaier het gemaaide gras aan de voorkant uit. Het gemaaide gras wordt opnieuw opgenomen en geknipt. Dit zorgt ervoor dat het gemaaide gras zeer fijn wordt geknipt en kan dienen als mest voor het gazon. Je hoeft na afloop het gazon niet van het grasafval te ontdoen, je hoeft je gazon niet extra te bemesten én je hebt geen afval dat je af moet voeren!

De Stiga SCM 440 FS heeft een maaibreedte van 40 cm en de maaihoogte is centraal in te stellen tussen de 25 en 76 mm. De contactloze snijtechniek waarbij de messen en de messenwals elkaar niet raken zorgt voor een geluidsarme maaimachine. Omdat er geen weerstand is vanwege deze contactloze snijtechniek hoef je ook niet zwaar te duwen.

De Stiga SCM 440 FS is gemaakt van sterk materiaal en voorzien van kogellagers en scherpe messen. De kogellagers zorgen voor een soort van vliegwieleffect zodat de grasmaaier moeiteloos blijft doorrollen. Omdat de Stiga SCM 440 FS niet buiten de wielen maait is kanten maaien wat lastiger. De duwstang is inklapbaar waardoor de Stiga SCM 440 FS weinig ruimte nodig heeft in de schuur.