De beste hakselaars van 2023: onze favorieten

Als je een tuin hebt kun je ook tuinafval composteren. Het maken van compost kun je versnellen door snoeihout en ander tuinafval fijn te malen. Dat doe je eenvoudig en snel met een hakselaar. Het fijngehakte tuinafval kun je gebruiken als bemesting voor je tuin. Een hakselaar wordt dan ook alleen gebruikt voor tuinafval. Huishoudelijk afval zoals kranten, plastic en dergelijke mogen niet in een hakselaar, zelfs al kocht je er één uit onze lijst van de beste hakselaars.

Gooi ook geen fruit en zeker geen houten meubilair in je hakselaar. De dikte van het snoeihout die een hakselaar aankan is voor elke machine anders. In de meeste gevallen is de dikte van het snoeihout dat de fabrikant opgeeft gebaseerd op vers snoeihout.

Hyundai

De Hyundai stille hakselaar 2800W is een innovatieve, krachtige hakselaar. De hakselaar is voorzien van messen van staal en draait op een snelheid van 60 tpm. De maximale snijdiameter is 45mm en de capaciteit van de opvangbox is 60 liter. De hakselaar is daarnaast voorzien van auto overload...

Bosch

De Bosch AXT 25 TC hakselaar is de krachtige, indrukwekkend stille tuinhakselaar om tuinafval in een mum van tijd te veranderen in voedingsrijke snippers. Een krachtige, borstelloze inductiemotor van 2500 watt en unieke Turbine Cut Technology zijn gecombineerd om takken tot...

Einhell

Einhell Elektrische Hakselaar GC-KS 2540 De Einhell GC-KS 2540 Meshakselaar is een betrouwbare machine voor het snel versnipperen van materiaal zoals snoeiafval rondom huis, in de tuin of park. Voor een effectieve werking heeft de hakselaar twee duurzame omkeerbare...

VONROC GARDEN

De 2800W stille hakselaar van VONROC… Jouw shredder in nood! Snel en simpel snoeiafval versnipperen, dat is wat deze machine het liefste doet. De krachtige – onderhoudsvrije - inductiemotor van 2800W is in staat om takken tot Ø45 mm te verwerken....

Makita

Makita hakselaar - UD2500 - 230 V Heb je een hoop snoeiafval waar je vanaf wilt? Dan is het handig om een hakselaar te gebruiken. Deze Makita hakselaar zorgt ervoor dat snoeiafval geleidelijk naar binnen word getrokken. Gebruikersvoordelen •...

Hoe kies je de beste hakselaar?

Hakselaars zijn te verkrijgen voor gewoon huis tuin en keuken gebruik én voor professionals die er dagelijks mee werken. Daardoor kun je kiezen uit heel veel soorten. Overweeg vooraf of je een hakselaar met, of zonder opvang reservoir wil aanschaffen? Daarbij moet gezegd worden dat een opvangbak handig is omdat dan niet al het haksel in het rond vliegt en zo op plaatsen komt waar je het niet wil hebben.

Daarnaast kun je kiezen uit een elektrisch aangedreven hakselaar maar er zijn ook hakselaars op benzine verkrijgbaar. Sommige mensen gebruiken hun grasmaaier als verhakselaar: dat is écht af te raden en kan erg gevaarlijk zijn. Wij kunnen je dan ook zeker aanraden om één van de toestellen uit onze lijst van beste verhakselaars te gebruiken!

Maar een hakselaar kiezen is best lastig omdat veel hakselaars ook nog eens met een verschillend systeem werken. De systemen die het meeste wordt toegepast zijn:

 •       Het mechanisme met messen op een horizontaal draaiende schijf.
 •       Een spiraal snijmechanisme. Het mes is dan spiraalvormig waardoor het aangeboden materiaal rustig naar binnen wordt getrokken.
 •       De freeswals waarbij ingevoerde takken worden versnipperd tegen een plaat. Een freeswals wordt toegepast bij fluisterhakselaars en maken minder lawaai maar zijn wel trager.

Je ziet er komt nogal wat bij kijken om de juiste hakselaar te kopen. Dit komt omdat de keuze bij hakselaars enorm is. Daarom heeft een testteam hakselaars van de meest bekende merken met elkaar vergeleken. Uit deze test is onderaan een top 3 voor je samengesteld.

Soorten hakselaars

Er zijn verschillende soorten hakselaars op de markt, elk met hun eigen specifieke eigenschappen en toepassingsmogelijkheden. Hieronder bespreek ik de meest voorkomende soorten hakselaars:

Benzinehakselaars

Benzinehakselaars zijn zeer krachtig en daardoor geschikt voor het verwerken van grotere hoeveelheden takken en twijgen. Het grootste voordeel van deze hakselaars is dat ze overal kunnen worden ingezet, omdat ze niet afhankelijk zijn van een stroomvoorziening. Echter, benzinehakselaars zijn wel iets lawaaieriger en hebben een hoger brandstofverbruik dan andere soorten hakselaars.

Elektrische hakselaars

Elektrische hakselaars zijn een stuk stiller en zuiniger in gebruik dan benzinehakselaars. Bovendien zijn ze ook nog eens veel milieuvriendelijker. Het nadeel van elektrische hakselaars is echter dat ze afhankelijk zijn van een stroomvoorziening. Dit betekent dat je ze niet overal kunt inzetten.

Accu-hakselaars

Accu-hakselaars zijn een compromis tussen benzinehakselaars en elektrische hakselaars. Ze zijn stiller en zuiniger dan benzinehakselaars, en minder afhankelijk van een stroomvoorziening dan elektrische hakselaars. Het nadeel van accu-hakselaars is echter dat de accu relatief snel leeg raakt en niet altijd even krachtig is als andere soorten hakselaars.

Bosch AXT 25 TC – De beste hakselaar

— versnippert takken tot 45 mm dikte die worden opgevangen in een opvangbak van 53 liter!

Het testteam prijst de Bosch AXT 25 TX om zijn snelle materiaal doorvoer en het geluid dat daarbij wordt geproduceerd. Of eigenlijk het geluid dat daarbij niét wordt geproduceerd want de Bosch AXT 25 TX is een fluisterhakselaar dat houdt in dat bij het hakselen het geluid op loopt tot een niveau van ongeveer 88 dB. Het team was ook uitermate te spreken over de afneembare trechter waardoor de Bosch AXT 25 TX een handig formaat krijgt om op te bergen. De Bosch AXT 25 TC is geschikt voor alle soorten tuinafval. Met een treksterkte van 230 km per uur en een Turbine-cut systeem kan de Bosch AXT 25 TC takken fijn hakken tot wel 45 mm rond.

Het Turbine-cut systeem maakt van de Bosch AXT 25 TC een fluisterhakselaar. Dit betekent dat de hakselaar weinig geluid produceert zelfs als je er dikker tuinmateriaal in gooit. Wanneer je de takken, die je net hebt gesnoeid, direct hakselt bereik je het beste resultaat omdat het materiaal dan niet is uitgedroogd. Wanneer je zacht tuinafval zoals bladeren wilt hakselen zorg er dan voor dat je niet te veel in één keer in de hakselaar gooit en dat het tuinafval niet nat is.

De Bosch AXT 25 TC hakselaar weegt 30,5 kg en heeft een vermogen van 2500 Watt en de hakselaar is voorzien van een plaat en freeswals waarbij het tuinafval met een maximale doorsnee van 45 mm naar binnen wordt getrokken. Dat naar binnen trekken gaat langzaam en zonder stoten zodat je niet wordt geraakt door zwiepende takken. Bij takken van 45 mm moeten wel de zijscheuten worden verwijderd omdat de takken anders niet door de toevoeropening gaan. Het tuinafval wordt geplet tot dunne schijfjes in plaats van versnipperd. De Bosch AXT 25 TC werkt alleen als je de opvangbak van 53 liter hebt geplaatst.

Deze opvangbak zit onder het apparaat en wanneer je de opvangbak niet of niet goed hebt geplaatst werk de hakselaar niet! Het grote voordeel hiervan is dat je altijd het snijwerk hebt afgeschermd. De Bosch AXT 25 TC trekt het tuinafval naar binnen met een treksnelheid van 230 kg per uur. De hakselaar kan ook zacht tuinafval versnipperen zonder direct te blokkeren. Bij de Bosch AXT 25 TC wordt een duwboom geleverd voor veiliger werken. Let er wel op dat de hakselaar nog even doorloopt nadat je deze hebt afgezet. Dus grijp niet meteen in de hakselaar om resten te verwijderen.

Pluspunten

 • Gemakkelijk takken versnipperen tot 45mm dikte
 • Versnipperd tuinafval kan in de meegeleverde opvangzak
 • Zeer efficiënte hakselaar (230kg/uur)

Makita UD2500

— heeft een maalmolen die in twee richtingen kan draaien bij verstopping

Het testteam vindt het zeer handig dat het frame van de Makita UD2500 is voorzien van 2 handgrepen. Dat geeft de machine een goede houvast en je kunt de hakselaar daardoor makkelijker verplaatsen. Ook het feit dat de Makita UD2500 is voorzien van een schakelaar waarmee je de maalmolen bij verstopping in tegengestelde richting kunt laten draaien is een pluspunt. De Makita UD2500 heeft een 2500 Watt motor en is voorzien van een messenwals waarmee het snoeiafval geleidelijk naar binnen wordt getrokken. Op de Makita UD2500 vind je een eenvoudig bedieningspaneel dat is voorzien van een automatisch anti blokkerings systeem en de terugloop schakelaar. De grote wielen zorgen ervoor dat je de hakselaar makkelijk kunt transporteren. Je kunt de trechter demonteren waardoor de Makita UD2500 makkelijk op te bergen is.

De Makita UD2500 heeft een gewicht van 27,6 kg. Met de motor van 2500 Watt kunnen takken van 45 mm Ø worden gehakseld. Daardoor is deze hakselaar geschikt voor middelgrote tuinen. Het geluidsniveau is laag en bedraagt 89,6 Db. Dit komt omdat de Makita UD2500 voorzien is van scherpe messen die over elkaar walsen de zogeheten walstechniek. Je kunt door deze walssysteem techniek steeds takken toevoeren die dan ook weer direct worden versnipperd. De Makita UD2500 heeft een stevig onderstel dat is voorzien van twee grote wielen. Hierdoor staat het onderstel stevig op zijn poten. Je kunt de Makita UD2500 pas inschakelen als de opvangbak correct is aangebracht. Deze opvangbak heeft een inhoud van 67 liter.

Helaas is de opening van de invoer van het snoeihout wat klein. Bovendien is de invoeropening niet voorzien van een trechter en is er geen duwboom aanwezig. Dat laatste kan voor onveilige situaties zorgen. Net zoals alle fluisterhakselaars werk ook deze wat langzamer. Het snoer dat aan de hakselaar zit is 0.35 cm lang. De Makita UD2500 is 65 cm lang, 50 cm breed en 88 cm hoog. Meer dan terecht dus, de opname van deze Makita in onze lijst van de beste hakselaars.

Pluspunten

 • Werkt met een plaat en messenwals
 • Opvangbak van 67l inhoud is meegeleverd
 • Veilige hakselaar met automatisch antiblokkeringssyteem

Wolf Garten SDL 2800 EVO

— deze krachtige hakselaar levert buitengewoon sterk hakselwerk

De Wolf Garten SDL 2800 EVO is voorzien van een 2800 Watt motor en dan ook terecht door het testteam verkozen tot de krachtigste hakselaar. Een ander voordeel is volgens het testteam, dat je de omkeerbare messen zelf makkelijk kunt vervangen. De Wolf Garten SDL 2800 EVO werkt met een plaat en messenwals. Hiermee wordt het tuinafval geplet en verdwijnt het in de 53 liter grote opvangbak. De Wolf Garten SDL 2800 EVO is een zogeheten fluisterhakselaar. Een fluisterhakselaar trekt het hakselgoed naar de langzaam draaiende wals waarmee de ontstane spaanders onder druk worden geplet.

Het oppervlak van het hakselgoed wordt hiermee vergroot waardoor het rottingsproces wordt versneld.  Het geluidsniveau bedraagt 102 dB. Je kunt de hakselaar in 2 standen zetten te weten kneuzen en hakselen in kleine blokjes. De maten van de Wolf Garten SDL 2800 ECO zijn 60 x 45 x 109cm.

De Wolf Garten SDL 2800 EVO kan zonder probleem snel en effectief takken en ander tuinafval tot kleine stukjes vermalen. De Wolf Garten SDL 2800 EVO heeft een grote trechtermond en wordt geleverd met een duwboom. Al het tuinafval tot een diameter van 45 mm wordt langzaam in de hakselaar getrokken. Het robuuste chassis is voorzien van een transportgreep waardoor je de hakselaar makkelijk verrijdt. De Wolf Garten SDL 2800 EVO kan zowel links als rechts roteren. Daarnaast is deze hakselaar voorzien van een herstart zekering, een veiligheidsschakelaar en een overbelasting schakelaar. De Wolf Garten SDL 28 EVO is uitermate geschikt voor hardere houtsoorten en oud snoeihout zonder blad.

De Wolf Garten SDL 2800 ECO heeft niet voor niets de naam fluisterhakselaar. Zelf met een motor van 2800 Watt maakt hij bij het hakselen vrij weinig geluid. Dit komt omdat de Wolf Garten SDL 2800 in plaats van een messensysteem een messenwals heeft. De messenwals kneust het snoeiafval met hoge druk. Hierdoor wordt het hakselgoed geplet en naar de opvangbak getransporteerd. Omdat het haksel plat gaat het rottingsproces sneller en kun je dit goed gebruiken als compost in je tuin. De opvang box is 53 liter en hier kan heel wat van dat fijngemalen hakselgoed in worden opgevangen.

Pluspunten

 • Geschikt voor het verwerken van takken tot 45mm dik
 • Opvangbak van 45l is meegeleverd
 • Redelijk stille hakselaar met 92dB