De Beste Grastrimmers: Onze Top 3

Een opgeruimde tuin is een paradijsje voor elke tuinier. Grote grasmaaiers bereiken echter snel hun grenzen voor gazonranden, muren en stoepranden. Dit kan een reden zijn om te kiezen voor een trimmer. Met een schone snede verwijderen deze scharen de vervelende planten die je gazon verpesten: weerbarstig gras, stengels en houtachtige uitlopers.

1. Black+Decker ST182320-QW grastrimmer

BLACK+DECKER ST182320-QW Grastrimmer – 18V - 25cm – automatische draadtoevoer

Toon prijs
Accu Platform: Dit artikel is onderdeel van een accu platform. Dit is voordelig, duurzaam en gebruiksvriendelijk omdat de meegeleverde accu(s) uitwisselbaar is op alle apparaten van het desbetreffende platform. Van trimmen tot kanten snijden, klaar voor de perfecte afwerking. Trim volledig...

Ontwerp en afwerking

Black+Decker ST182320-QW is zowel als het gaat om grootte als gewicht een goed gemiddelde. Het geheel is gemaakt van hard plastic. Het ziet er goed gemaakt uit en heeft geen bramen en geen injectiepunten. Zoals het typisch is voor Black & Decker, werd het hele model bewaard in zwart en oranje. Aan de kant van de handgreep wordt de 18 V Black en Decker accu naar binnen geschoven en vastgeklikt. Het handvat is ergonomisch gevormd, maar het is niet met rubber bekleed. Het heeft alleen maar een geribbeld oppervlak.

De bediening is verstandig gepositioneerd en goed gemaakt.

Trigger en ontgrendeling zijn absoluut goed gefabriceerd.

Ook de positionering en de vorm is aangenaam. Het tweede handvat is ook gemaakt van kunststof. De as is niet gebogen, maar heeft een roterende verbinding. De motorbehuizing is ook gemaakt van hard plastic. De gewasbescherming is een metalen beugel, die kan worden aangepast. Het model werkt met een nylon draad in plaats van messen. De beschermingsinrichting is een harde kunststof afscherming, die op de kop van de bekleding is gemonteerd.

Kenmerken van de Black+Decker ST182320

Naast het tuingereedschap zelf bevat het pakket de benodigde accu en de bijbehorende oplader. De gazontrimmer heeft een draaiend scharnier en een slim opgeloste telescopische functie. Er werd een plantenbescherming geïnstalleerd in de vorm van een uitklapbare metalen beugel. De in de handgreep ingebouwde trekker wordt gebruikt om het apparaat te starten. Het tweede handvat is stijf en kan niet worden aangepast.

In plaats van een mes werkt de Black+Decker ST 1823 met een nylon draad. Deze schroefdraad wordt wanneer nodig automatisch verlengd tijdens het gebruik. Het wordt op de juiste lengte getrimd door een mes dat aan de beschermer wordt bevestigd. De snijcirkel is dan 25 cm.

De Black+Decker ST 1823 in de praktijk: waarom één van de beste grastrimmers?

De trekker van de Black+Decker ST 1823 wordt losgelaten via de ontgrendeling die aan de zijkant van de handgreep is geïnstalleerd. De trekker, die ook op de handgreep is gemonteerd, start het apparaat. Het comfortabele gewicht (ca. 2 kg) kan dankzij de positie van de handgrepen gemakkelijk worden geleid. Helaas trilt de behuizing relatief sterk tijdens het gebruik. De gazontrimmer biedt een roterend scharnier om het model om te zetten in rand afsnijding en een goed bevrijdde telescopische functie. De ontgrendeling en de trigger zijn goed gemaakt. Black+Decker heeft ook een plantenbescherming geïnstalleerd in de vorm van een uitklapbare metalen beugel. Het beschermingsapparaat is onberispelijk en vangt alle stekken op.

Besluit

Deze trimmers is duidelijk een van de meest betaalbare grastrimmers met een hoge kwaliteit. In plaats van een mes gebruikt het apparaat een nylondraad als snijgereedschap dat automatisch wordt verlengd en bijgesneden. Met een ontwerp dat past bij het gereedschapsassortiment van de fabrikant, heeft het model niets te verbergen voor de concurrentie. De leveringsomvang bestaat uit de gazontrimmer zelf, de benodigde 18 V-accu en de bijbehorende lader. De kracht, de plaatsing van de handgrepen, de gewasbescherming, het telescopische apparaat en de aanpasbaarheid voor het snoeien van de randen maken de gazontrimmer tot een succesvol tuingereedschap.

Technische kenmerken

Vermogen18V
Gewicht2 kg
Volume89 dB
Snijcirkel25 cm
Afmetingen107 x 28 x 13 cm

2. Makita DUR181Z grastrimmer

Makita draadloze grastrimmer (18 V, zonder batterij, zonder lader)

Toon prijs
Compacte en handige grastrimmer voor huis en tuin. Telescopische steel, 180 mm in de hoogte verstelbaar. Snijkop in 5 posities kantelbaar. Tik de spoel tegen de grond als er een nieuw stuk maaidraad nodig is (Tap & Go). Snijkop 180 graden draaibaar om kanten af te steken.

Onder het trefwoord trimmers biedt de Japanse fabrikant Makita verschillende apparaten aan, onderverdeeld in de productcategorieën “trimmers” en “bosmaaiers”. Hieronder beschrijven we de snoerloze grasmaaier Makita DUR181Z.

De batterij en de lader

De accu en de lader zijn niet inbegrepen in de trimmer, en met reden: veel klanten hebben al een heggenschaar of kettingzaag met de bijbehorende accu’s van Makita en hebben daarom geen extra accu of lader nodig.

Vooral de uitwisselbaarheid van de accu’s tussen de verschillende Makita tuinproducten is een niet te onderschatten pluspunt voor deze apparaten. Dus als je al een 18 V Makita-batterij hebt, kunt je deze met een gerust hart in je nieuwe grasmaaier gebruiken.

Wie toch een nieuwe batterij nodig heeft voor deze grasmaaier kan kiezen tussen drie verschillende types.

  • de Li-Ion batterij BL1815, (1,3 Ah, laadtijd 15 m, looptijd 26 m)
  • de Li-Ion batterij BL1830, (3,0 Ah, laadtijd 22 m, looptijd 45 m)
  • de Li-Ion batterij BL1840 , (4,0 Ah, laadtijd 36 m, looptijd 60 m)

De hier aangegeven oplaadtijden hebben betrekking op de aanbevolen DC18RC-snellader en een lege accu. De looptijden dienen maar als aanwijzing te worden genomen, omdat deze sterk afhankelijk zijn van de specifieke toepassing.

Controle en bedieningssysteem van de grastrimmer

De trimmer wordt ingeschakeld met de aan/uit-schakelaar aan de binnenzijde van de handgreep. Om te voorkomen dat de trimmer per ongeluk wordt ingeschakeld, heeft deze ook een vergrendelknop aan de bovenkant direct onder het accu-indicatielampje. Eerst wordt deze vergrendelknop naar voren gedrukt en vervolgens wordt de aan/uit-schakelaar geactiveerd.

Tijdens de normale werking hoef je alleen maar op de aan/uit-knop te drukken en als je deze loslaat, komt het apparaat onmiddellijk tot stilstand.

De machine heeft een tweede vergrendelknop op de as van de trimmer, maar deze heeft een ander doel: wanneer de machine wordt losgelaten, kan de hoek van de trimmerkop vergeleken met het handvat in vijf stappen worden ingesteld. Met andere woorden, de hoek tussen het snijvlak en de grond kan worden veranderd, zodat de gebruiker de meest comfortabele werkhouding voor zichzelf kan vinden.

Gewicht en volume van deze grastrimmer

De Makita DUR181Z grasmaaier weegt in totaal 2,9 kg (inclusief accu) en heeft een geluidsdrukniveau van 82 dB) (ter vergelijking: een hoofdweg op tien meter afstand leidt tot een geluidsdrukniveau tussen tachtig en negentig dB. Een gehoorbescherming is aan te bevelen.

Besluit

Al met al biedt deze grastrimmer een flexibele besturing in combinatie met een krachtige motor. Houd er rekening mee dat de batterij en de lader niet bij de levering inbegrepen zijn en apart moeten worden aangeschaft, maar niet als je al een uitwisselbare batterij van de fabrikant hebt.

3. Bosch UniversalGrassCut 18 grastrimmer

Bosch - Accutrimmer UniversalGrassCut 18-260 1x18 accu

Toon prijs
Altijd al een strak gazon willen hebben? Met de UniversalGrassCut Accugrastrimmer van Bosch heb je dit zo voor elkaar! Door zijn uitstekende en snelle oplaadbare Li-ion accu is de trimmer binnen een uur weer opgeladen, zodat je snel aan de slag kan!

Met zijn stabiele 26 cm brede Durablade maaisysteem trimt de Bosch UniversalGrassCut 18 tuinen en groenstroken nauwkeurig en ook krachtig. Voor een snelle voortgang van het werk en een zo goed mogelijke energieopbrengst heeft het accugereedschap een snelheidsregelaar met snijsnelheden tussen 7000 en 8000 omwentelingen per minuut. Een gewicht van ongeveer 2,5 kilogram, inclusief de accu, en een geluidsdrukniveau van maar 67 decibel (dB) maken van deze trimmer een licht en stil tuingereedschap. Een verstelbare telescopische handgreep en een verstelbare tweede handgreep dragen ook bij aan de uitgebreide ergonomie van de Bosch trimmers. De hoek van de trimmerkop kan met het voetpedaal worden aangepast om moeilijk bereikbare plaatsen te bereiken. De Bosch 18 Volt accu trimmer is ook eenvoudig om te schakelen tussen de functies trimmen en kantensnijden.

Bosch biedt verschillende lithium-ion-accu’s met capaciteiten tussen 1,5 en 6,0 ampère-uren (Ah) voor 18-volt tuingereedschap. De installatie van een 2.0 Ah accu maakt bijvoorbeeld een continue werking van iets meer dan een half uur mogelijk. De Bosch oplossing haalde bijna de maximale score in een 18 Volt accugazontrimmertest en was met 9,8 van de 10 punten de testwinnaar onder de 18 Volt gazontrimmers. Het apparaat overtuigde ons vooral door zijn uitgekiende ergonomie, hoge prestaties en een zeer goede prijs-prestatieverhouding.

Met een snijbreedte van 26 cm brengt de trimmer ook moeilijk bereikbare groengebieden in vorm.

Ergonomie en toepassing

Door het lage gewicht van slechts 2,1 kg (inclusief accu’s: ca. 2,5 kg) kan de Bosch eenvoudig en nauwkeurig worden geleid. De accu-aangedreven tuingereedschap heeft een telescopische handgreep die met een druk op de knop in hoogte kan worden versteld. Hierdoor kan de gebruiker de hoogte van de gazontrimmer aanpassen aan zijn behoeften. Bovendien heeft de Bosch accutrimmer een eenvoudig te verstellen tweede handgreep met een softgrip oppervlak. Het handvat geeft de gebruiker een veilige grip en bevordert zo het trillingsarme trimmen.

Accutechnologie

Energiezuinige lithium-ion-accu’s uit de Power4All-familie van Bosch staan garant voor zo goed mogelijk afgestemde motor- en accu prestaties. De accu’s zijn robuust en net zo duurzaam dankzij de beschermende elektronica en hoogwaardige componenten. Bij continu gebruik bereikt de 1,5 Ah-batterij een looptijd van bijna 25 minuten. Als je een 2.0 Ah batterij gebruikt, kun je iets meer dan een half uurtje vooruit. Met de 2,5 Ah accu kun jezelfs 40 minuten trimmen met het 18 Volt apparaat. De looptijd van de grotere accu’s is navenant langer.

Besluit

Deze trimmer is een van de beste voor prestaties en gebruik.. Met de Bosch-trimmer krijg je een goed, door accu’s aangedreven tuingereedschap voor een aangenaam lage prijs.