Wanneer je een tuin met een gazon hebt wil je ook dat dit gazon er mooi bij ligt. Dat houdt in dat je dat gazon ook moet maaien. En dan moet je in de zomer vaker achter de grasmaaier. Maar wat is nu de juiste grasmaaier voor jou en voor een mooi gazon? Tegenwoordig kun je kiezen uit heel veel modellen en heel veel merken. Elke grasmaaier heeft wel zijn voor- en nadelen. Zo kun je kiezen voor een handgrasmaaier. Dit doe je in de regel als je een klein gazon hebt. Dan heb je nog accu grasmaaiers, elektrische grasmaaiers en benzinemaaiers. Voor een heel groot gazon kun je zelfs gaan voor een zitmaaier. Maar de tekst hieronder gaat over de beste elektrische grasmaaiers.

Je wilt een nieuwe elektrische grasmaaier kopen maar waar moet je vóór je die aanschaft dan op letten Bij elektrische grasmaaiers heb je de keuze uit vele soorten maten en merken! Daarom is het handig om vooraf jouw budget voor een elektrische grasmaaier vast te stellen. Zo maak je de keuze al wat makkelijker. De grootte van het gazon is ook belangrijk bij de aanschaf van een elektrische grasmaaier. Let op de hoogte van de handgreep dit is belangrijk omdat je ook rekening moet houden met je rug.

Je kunt bij een grasmaaier het beste kiezen voor een in hoogte verstelbare handgreep. Om de grasmaaier makkelijker op te kunnen bergen is het handig als de handgreep ook inklapbaar is. Het gewicht van de grasmaaier, het motorvermogen en de maaihoogte instelling zijn allemaal dingen waar je rekening mee moet houden. Wanneer je kiest voor een opvangbak of opvangzak hoef je naderhand niet meer het afgemaaide gras weg te harken. Maar je kunt ook kiezen voor een mulch functie. Hierbij wordt het gras zo fijn gemaaid dat het als meststof voor het gazon kan dienen. Er zijn elektrisch aangedreven grasmaaiers die het gemaaide gras de grond in blazen.

Let ook op de wielen, lopen die licht? Maait de machine ook buiten de wielen zodat de graskanten ook worden gemaaid? De maaibreedte is ook van belang. De grasmachine moet niet te breed zijn maar wanneer je kiest voor een smalle grasmaaier ben je weer veel meer tijd kwijt met grasmaaien. Voor een gazon tussen de 100 en 400 m2 is een maaibreedte van 33 cm aan te bevelen. Heeft je gazon een oppervlakte tussen de 200 en 500 m2 dan kun je een maaibreedte van 37 cm kiezen. Dus hoe groter de oppervlakte van je gazon hoe breder de maaibreedte van je grasmaaier kan zijn.

Je ziet dat er nogal wat komt kijken bij de aankoop van een elektrische grasmaaier. Om de juiste keuze voor een elektrische grasmaaier wat makkelijker te maken hebben wij een testteam gevraagd om een aantal elektrische grasmaaiers met elkaar te vergelijken. Hiervoor hebben zij meerdere elektrische grasmaaiers van bekende merken met elkaar vergeleken en daaruit hebben zij een top 3 samengesteld.

Onze top 3 beste elektrische grasmaaiers

Bij de Black+Decker LM2000-QS kies je voor het zijdelings uitwerpen, mulchen of opvangen van het gras

Volgens het testteam hoort de Black+Decker LM2000-QS in de top 3 vanwege zijn grote motorvermogen, het 3-in 1 maaisysteem en het Edge-Max systeem waardoor grasmaaien een fluitje van een cent wordt. De Black+Decker LM2000-QS heeft een vermogen van 2000 Watt weegt 25,5 kg en heeft een maaibreedte van 48 cm. Dit maakt dat de Black+Decker LM2000-QS uitermate geschikt is voor het maaien van grote gazons tot een oppervlakte van 700 m2. De maaistand kan centraal worden ingesteld in 7 standen tussen de 38 en 100 mm. De Black+Decker LM2000-QS is voorzien van een 50 liter grote opvangbak die ervoor zorgt dat het gemaaide gras wordt opgevangen zodat je naderhand niet meer hoeft te harken. Bovendien is de Black+Decker LM2000-QS voorzien van een mulchfunctie en een EdgeMax functie.

De mulchfunctie zorgt ervoor dat het gras zeer fijn wordt versnipperd en het fijngesnipperde gras is dan een prima voeding voor je gras. Bij de mulchfunctie wordt het gemaaide gras in de grond terug geblazen. Daarnaast kun je ervoor kiezen om het gras zijdelings uit te laten werpen of om het gras op te vangen in de 50 liter grote opvangbak. De Black+Decker LM2000-QS heeft een EdgeMax functie waardoor grassprieten aan de rand van het gazon mee in het maaiblad worden geleid. Zo kun je ook de randen van je gazon makkelijk mee maaien.

De duwboom en de handgreep van de Black+Decker LM2000-QS zijn gemakkelijk in te vouwen waardoor de elektrische grasmaaier een compact formaat krijgt en zo minder ruimte inneemt in de schuur. Daarnaast is de Black+Decker LM2000-QS voorzien van een geïntegreerde draaggreep waarmee je de grasmaaier kunt optillen en verplaatsen. Grote voordelen van de Black+Decker LM2000-QS zijn de 48 cm maaibreedte en de Edge-Max, het 3 in 1 maaisysteem (zijdelings uitwerpen, mulchen of gras opvangen in opvangbak) en de sterke motor van 2000 Watt. Grasmaaien met de Black+Decker LM2000-QS wordt zo een fluitje van een cent.

Makita ELM4121 is licht en voorzien van een dubbele veiligheidsschakelaar

Met name het gewicht en de dubbele veiligheidsschakelaar zorgen er volgens het testteam voor dat de Makita ELM 4121 tot de top 3 van elektrisch aangedreven grasmaaiers hoort. De Makita Elm4121 heeft een motorvermogen van 1600 Watt, weegt 19.1 kg en heeft een maaibreedte van 41 cm. Met de Makita Elm4121 kun je een middelgrote gazons met een oppervlakte tot 525 m2 maaien. De maaihoogte is in 7 standen centraal in te stellen tussen de 20 en 75 mm. Je kunt het gemaaide gras opvangen in een 50 liter grote opvangzak. Deze is voorzien van een indicatie zodat je makkelijk kunt zien wanneer de zak vol is.

De Makita Elm4121 is uitgerust met een slagvast stalen maaidek en heeft een maaibreedte van 41 cm. De grasmaaier maait niet buiten de wielen waardoor grasranden niet worden mee gemaaid. Wel is de Makita Elm4121 voorzien van een mulchfunctie. Hiervoor moet je de bijgeleverde mulchplug installeren. Wanneer je de mulchplug installeert wordt het gras versnipperd en terug geblazen in het gazon. Wanneer je maait zonder mulchfunctie én zonder opvangbak dan wordt het gras naar achter uitgeworpen.

De Makita Elm4121is voorzien van een dubbele veiligheidsschakelaar zodat de grasmaaier niet zomaar aan kan gaan. De duwboom is eenvoudig inklapbaar waardoor je de grasmaaier makkelijker kunt opbergen in schuur of garage.

De goed wendbare Powerplus Pro Power POWPG10240 vergt weinig duwkracht

Volgens het testteam kun je de Powerplus Pro Power POWG10240 makkelijk zonder veel kracht uit te oefenen vooruit duwen en is de machine goed wendbaar door de kogelgelagerde wielen. De Powerplus Pro Power POWG10240 heeft een motorvermogen van 1800 Watt, weegt 29,8 kg en heeft een maaibreedte van 46 cm. Dit maakt dat de Powerplus Pro Power POWG10240 geschikt is om gazons tot een oppervlakte van 650 m2 te maaien. De robuuste en stalen behuizing staat garant voor goede kwaliteit. De Powerplus Pro Power POWG10240 is voorzien van kogelgelagerde wielen waardoor de machine soepel loopt en makkelijk wendbaar is.

Bij het maaien van het gras kun je ervoor kiezen om het gras op te vangen in de 60 liter grote hard plastic opvangbak. Je kunt het gras ook naar achter uit te laten werpen of het gras fijn hakken (mulchen) en dit als mest te gebruiken voor je gazon. Voor het mulchen wordt een mulchmes meegeleverd. De maaihoogte is in 7 standen centraal instelbaar tussen de 30 en 90 mm. De hoogte van het handvat is in te stellen en het handvat is inklapbaar zodat je de grasmaaier gemakkelijk kunt opbergen.

De Powerplus Pro Power POWG10240 is een robuuste en degelijk elektrische grasmaaier met een goede maaikracht. Dankzij de kogel gelagerde wielen en zijn gewicht is de Powerplus Pro Power POWG10240 stabiel en hoef je niet veel duwkracht te gebruiken. Het dikke en zachte handvat zorgt voor een stevig en prettige houvast. Het handvat in hoogte aan te passen zodat je niet krom achter de grasmaaier hoeft te lopen. Met de Powerplus Pro Power POWG10240 haal je een elektrische grasmaaier van hoge kwaliteit in huis.