De 3 beste worteldoeken: waarom gebruiken in de moestuin

De anti worteldoek in een moestuin zorgt vaak voor verhitte polariserende discussies tussen voor- en tegenstanders. Esthetisch gezien wordt vaak gezegd om het niet te doen omwille van de plastiek, de praktische tuinders anderzijds houden wel een pleidooi om het te doen. In deze blog ‘De 3 beste worteldoeken: waarom gebruiken in de moestuin’ lees je de voordelen van een anti worteldoek en waarom het zo praktisch is om onkruid te voorkomen.

Wat valt onder de noemer anti worteldoek?

De anti worteldoek is niets minder dan een geweven doek van zwarte plastieken bandjes dat gemaakt is van polypropyleen. Het vocht sijpelt er heel langzaam doorheen. De bedoeling van het doek is om de plantgroei (van onderaan) tegen te gaan. Het gebruik van een anti worteldoek wordt voor veel doeleinden toegepast. Steeds meer en meer duikt het op in de wereld van volkstuinen en moestuinen. Paden kunnen bijvoorbeeld onkruidvrij hierdoor worden gemaakt in het najaar.

De voordelen van een anti worteldoek op een rijtje

 • De worteldoek laat water door
 • Het gaat de groei van wortels tegen
 • Er wordt hierdoor stabiliteit aan de grond geboden
 • Het is heel makkelijk vast te maken met grondpennen

Wanneer en waarom gebruik je het beste een worteldoek?

Een worteldoek leg je o.a. onder houtsnippers, bestrating of de tegels in de buurt van je oprit. Na een tijdje zou anders het onkruid als kool schieten wanneer je het gebruik van een worteldoek niet zou inzetten. Voor je het goed en wel in de gaten hebt, staat er tussen de tegels mos en onkruid. Om die reden kan een worteldoek heel wat onheil voorkomen. Het spreekt voor zich dat zo een worteldoek niet een honderd procent garantie geeft dat het onkruid helemaal wordt verwijderd, maar in elk geval is het sowieso al een heel stuk minder. Worteldoek bestaat uit zwart polyester dat lichtinvallen tegenhoudt, maar is niet helemaal waterbestendig. Het is enkel een manier om je territorium te beschermen tegen verschillende onkruidsoorten.

Worteldoek kopen per strekkende meter

Worteldoek is gebruiksvriendelijk en heel eenvoudig om in de tuin te leggen. Het grote pluspunt is dat je een worteldoek koopt per strekkende meter. Dit betekent dat je exact kan opmeten hoeveel je precies moet kopen. Hou wel voor ogen dat wanneer je planten op een bepaalde plaats wil voorzien, dat je een stuk van de worteldoek zal moeten uitsnijden. Je kan het trouwens overal in je moes- of bloementuin leggen en het doek bestaat uit duurzaam materiaal wat betekent dat het tegen een stootje kan en dat het jarenlang dienst doet.

Waar wordt worteldoek toegepast?

Er zijn uiteenlopende situaties om een worteldoek toe te passen. In het verleden werden deze worteldoeken gebruikt voor professionele doelstellingen. Denk maar aan de tuinondernemingen. Maar door de jaren heen heeft ook de particulier het nut van een worteldoek ontdekt. Zo kan je taluds bekleden om achteraf alles te beplanten met heesters of andere zogenaamde bodembedekkers. Met een worteldoek vermijd je eveneens bodemerosie. Het beperken van onkruidgroei is uiteraard de belangrijkste reden waarom een worteldoek wordt aangekocht. Tegenwoordig zie je ook meer en meer dat het onder zonnepanelen wordt toegepast. Andere troefkaarten van een worteldoek zijn:

 • Het bevat geen afvalstoffen die schadelijk zijn
 • Milieuvriendelijkheid staat hoog in het vaandel
 • De bestrijding van onkruid gebeurt zonder kunstmatige chemische middelen
 • Het bespaart onvoorziene onkosten tegen onkruidbestrijding

Hoe leg je het doek: werkwijze

Het eerste wat je moet doen is uiteraard het leggen van de worteldoek zelf. Bekijk op voorhand dat de grond, waar je de worteldoek wil plaatsen, zorgvuldig. Maak dat er geen hobbels of kuilen aanwezig zijn. Het is noodzakelijk dat de bodemoppervlakte egaal is. Vervolgens is het superbelangrijk dat je de worteldoek zo neerlegt dat de vouwen van het doek verdwenen zijn. Vrij vertaald: de worteldoek moet je strak en zonder kreuken leggen. De grootte van het doek speelt nauwelijks een rol, maar tracht wel zoveel mogelijk alles in één geheel te leggen zonder dat je teveel moet (uit) snijden of wegknippen. Een overlap van verschillende stukken naast elkaar van enkele centimeters, geeft het beste resultaat.

De 3 Beste Worteldoeken

Hendrik Jan anti-worteldoek

Dit Hendrik Jan anti worteldoek heeft als doelstelling om het te plaatsen onder verscheidene grondtypen. De afmetingen zijn 4 x 5 meter. Je kan het gebruiken onder houtsnippers, bestrating of grind. Het materiaal zelf bestaat uit polypropyleen. Het bespaart je heel wat moeite met onkruidverdelger na het aanleggen van de bovenlaag. Je zal er zorg voor moeten dragen bij het aanleggen van het zeil dat de zijkanten in de grond niet zichtbaar zijn.

Om het losgaan van draden tegen te gaan is het bijzonder nuttig om de randen (dubbel) te vouwen en eventueel vast te maken door te nieten. Hendrik Jan is een gerenommeerd bedrijf dat sinds 1965 bekend staat als een betrouwbare onderneming en oerdegelijke tuinmaterialen. Deze beschreven worteldoek is slechts maar een onderdeel van het hele gamma dat het merk Jan Hendrik aanbiedt.

 • Deze worteldoek is makkelijk te plaatsen
 • Het merk Hendrik Jan staat voor kwaliteit
 • Makkelijk vast te nieten zodat de worteldoek niet los gaat
 • Niet de goedkoopste prijs

Technische specificaties

MerkHendrik Jan
CategorieWorteldoeken
Inhoud doos1 stuk
Gewicht1639 gram
Breedte product4 meter
Hoogte product30 centimeter
Lengte product5 meter

Hermic Anti-worteldoek haken

Gronddoek pen / Anti-Worteldoek Haken 20 x 5 x 20 cm ZINK / 50 STUKS ! /

Toon prijs
Anti worteldoekhaken / Grondpennen / gronddoek pennenDeze gronddoek / kunstgras pennen zijn uitstekend geschikt om anti worteldoek, kunstgras ,landbouwplastic , grondzeilen, slikranden, binnententen en ander doek / vlies vast te...

Deze kunstgras – gronddoek pennen lenen zich uitstekend om onder meer landbouw plastiek, grondzeilen en anti worteldoeken vast te zetten. Gronddoekpennen maken dat een worteldoek niet meer om één of andere reden naar boven kan komen of los geraken.

Deze pennen, die uit metalen materiaal bestaat, hebben een scherpe punt aan het uiteinde en kunnen makkelijk in de grond worden geplaatst. Een raad voor de doe-het-zelvers. Deze gronddoekpennen moeten volledig in de grond worden geslagen, zodat bij een stormachtige wind het materiaal geen vrij spel krijgt. De pennen zijn bruikbaar voor zowel een zacht als hard bodemoppervlak.

 • De pennen kunnen makkelijk in de grond kunnen worden geslagen
 • De prijs/kwaliteitsverhouding is perfect
 • Robuust materiaal
 • Geen

Technische specificaties

MerkHermic
CategorieWorteldoeken – anti worteldoekhaken – gronddoek pennen
Inhoud doos50 gronddoek pennen 20 x 5 x 20 centimeter
Gewicht5 kilogram
Breedte product3 centimeter
Hoogte product20 centimeter
Lengte product5 centimeter

Joosten Anti-worteldoek

Anti-worteldoek op rol - 210 cm breed - per strekkende meter

Toon prijs
Zeer stevig anti-worteldoek voor professionele toepassing. De geweven kunststof vezels houden de groei van onkruid en wortels tegen. Hoe te bestellen Het aantal dat u invult is het aantal meter dat u besteld. Stel u wilt 5 meter...

Deze robuuste anti worteldoek per strekkende meter wordt vaak gebruikt voor professionele doeleinden. De anti worteldoek, die bestaat uit kunststof vezels, houdt de wildgroei van wortels en ongewenst onkruid tegen. Daarnaast kan het worteldoek ook voor andere multifunctionele taken dienst doen. Denk maar onder terrassen, klinkers of paden met tegels.

Vaak wordt de anti worteldoek eveneens gebruikt bij het aanleggen van een grasperk of grind in combinatie met platen om te stabiliseren of grindmatten. Het voordeel van een anti worteldoek is dat het je terras, oprit of tuin haast helemaal van onderhoud vrij houdt. Het materiaal is sowieso vochtbestendig en duurzaam. Opwaaiende bloesem en zaadjes zijn makkelijk te verwijderen omdat de wortels zich geen weg kunnen banen doorheen het worteldoek.

 • Vochtbestendig en water doorlatend
 • Multifunctioneel te gebruiken: onder terrassen, tegels, houtsnippers, grind en dies meer
 • Heel makkelijk in gebruik
 • Duurzaam en stevig materiaal
 • Prijzig per strekkende meter wanneer je een grote hoeveelheid nodig hebt

Technische specificaties

MerkJoosten kunststoffen
CategorieWorteldoeken
Inhoud doosPer strekkende meter, afhankelijk hoeveel je bestelling is
Gewicht100 gram
Breedte product210 centimeter
Hoogte product5 millimeter
Lengte product100 centimeter