De 3 beste stekpotjes: hoe kies je de juiste potten?

Voor het overgrote deel van de mensen zijn potten voor planten gewone wegwerpartikelen. Flinterdunne stukken plastiek verpakking die in een doe-het-zelf zaak of tuincentrum zijn gekocht. Voor moestuinfanaten maken stekpotjes of kweekpotjes echter een belangrijk onderdeel uit om planten te kweken. Het uitkiezen van stekpotjes is misschien iets waar je niet zoveel aandacht aan besteed, maar toch zijn er een aantal opties die het grote verschil kunnen maken voor het succes bij het kweken van jonge planten.

In deze blog ‘De 3 beste stekpotjes: hoe kies je de juiste potten?’ verneem je meer over de verschillende soorten. Hieronder bespreken we eveneens de 3 beste stekpotjes die momenteel in de handel verkrijgbaar zijn: Kokos potjes vierkant 5 cm – biologisch afbreekbaar en turfvrij – 4 sets, Kweektray 6 cellen – set van 60 stuks en Vierkante pot 9 x 9 x 10 cm – set van 50 stuks.

Optie 1: Plantenpotten of zaadbakken

We kennen allemaal de zaadbakken, de traditionele wijze om kamerplanten te kweken en die slechts een beperkte ruimte innemen. De diepte is slechts een paar centimeter hoog. Een alternatief is om meerdere zaadjes in elke pot van plus minus 7,5 centimeter te zaaien. Wanneer de planten een paar centimeter hoog zijn, heb je de volgende keuze:

 • Als het zaadje goedkoop is, kan je heel gemakkelijk de sterkste zaailing kiezen om op te groeien en de andere verwijderen
 • Voor duurder zaad zoals bijvoorbeeld bij paprika’s, kunnen de andere zaaiplanten in andere potjes worden geprikt als uit zaadbakken
 • Bepaalde kruidensoorten kunnen samen met verschillende andere planten worden gekweekt

Optie 2: Het proces van oppotten

Heel veel planten zullen de kleinere potten waarin ze tijdens de opstartfase beginnen te leven, ontgroeien. Het ‘oppotten’ is het proces waarbij ze naar grotere stekpotten worden overgeheveld om de wortels genoeg en voldoende ruimte te geven om verder ‘uit’ te groeien. Het overgrote deel van de planten moeten minstens één keer worden opgepot. Kies hiervoor de juiste maat van pot, voeg potgrond toe en plaats de plant op zo een manier dat het bovenste gedeelte van de kluit nog steeds op gelijke hoogte staat met het bovenste deel van de pot. Duw vervolgens de grond stevig aan langs de zijkanten totdat die goed wordt ondersteund.

Behalve de ruimte geven aan de wortels om op te groeien, mag je niet uit het oog verliezen dat de beste potgrond stelselmatig aan voedingsstoffen verliest. Aangezien de gezaaide plantjes dag na dag met water worden besprenkeld. Door planten om de paar weken op te potten, ontvangen ze een vers ‘proviand’ aan nieuwe compost met heel veel voedingsstoffen om de groei te ruggensteunen. Een praktische tip: wanneer de plantjes tekenen van een tekort aan voedingsstoffen vertonen zoals lichtere plekjes op de bladeren, dan is de tijd aangebroken om verse nieuwe potgrond te voorzien.

Optie 3: Wortels naar beneden laten groeien

Plantjes naar beneden laten groeien is bijna even belangrijk als de groei boven de grond. Het wortelsysteem van deze planten zoekt voedingstoffen en vocht op diep in de grond, waardoor ze uitstekend kunnen groeien. Potten met meer diepte zijn de beste keuze voor deze plantensoorten. Bonen en erwten behoren bijvoorbeeld tot deze categorie.

Optie 4: Biologisch afbreekbare potten

Voor plantjes die er niet van houden dat hun wortels worden verstoord, bestaan er biologisch afbreekbare potten. Die planten kunnen rechtstreeks in de grond worden geplant en het grote voordeel is dat de wortels er doorheen groeien. Er zijn op dat vlak verschillende soorten beschikbaar in dit marktsegment. Vermijd turf omwille van de impact op het milieu. Het grote probleem bij biologisch afbreekbare potjes is dat je ze niet kan oppotten met verse compost. Het is vooral geschikt voor snelgroeiende planten zoals pompoen.

Optie 5: Het hergebruik van plastieken potjes

Je kan makkelijk plastieken stekpotjes meerdere keren hergebruiken in plaats van ze naar het containerpark te brengen. Haast elke plastieken bak kan een stekpot worden, zolang je maar voldoende gaten in de bodem prikt om een goede afvoer toe te laten. Dit is van vitaal belang omdat wortels, die doorweekt zijn, anders niet de nodige zuurstof kunnen krijgen wat de groei alleen maar kan belemmeren.

Welke potjes passen nu bij welke plant?

Als je ervoor kiest om kruiden, groenten of fruit te kweken in potten, moet je maken dat je een pot kiest die voldoende ruimte biedt. Voor alle duidelijkheid: je kan alles in potten kweken op je plat dak, terras of balkon. Een pot moet de grond, voedingstoffen en het nodige vocht bevatten die nodig is om een vrucht, bloem of blad te produceren. Voorkom sowieso dat er te weinig ‘bewegingsruimte’ voor de plant is voorzien. Sommige planten zijn voldoende klein om verschillende planten in één pot te zaaien, andere plantjes zijn echter te groot. Ook de diepte van een pot speelt een cruciale rol bij diverse plantensoorten.

Romberg Kokos potjes

Kokos potjes vierkant 5 cm - biologisch afbreekbaar en turfvrij - set van 144 stuks

Toon prijs
Biologisch afbreekbare vierkante plantpotjes gemaakt uit kokosvezels. De potjes zijn 100% vrij van turf en bevatten geen enkle chemisch additief. Aantal stuks in het pakket: 144Materiaal: kokos

Deze vierkante afbreekbare biologische plantpotjes bestaan uit vezel van kokos. De potjes zijn turfvrij voor 100 procent en niet voorzien van chemische toevoegingen. Als plant- en zaaipotje bewijzen ze uitstekend hun dienst. Wanneer de stek of zaailing helemaal is doorworteld, kan je alles in de grond steken. De kokospotjes van 5 centimeter groot, zijn heel eenvoudig en gemakkelijk uit de tray los te maken. Het is uitermate ecologisch geschikt voor een natuurlijke tuin.

Pluspunten Kokos potjes

 • Heel mooi design en past in elk interieur
 • Uitstekende kwaliteit

Technische specificaties

MerkRomberg
CategorieStekpotje
Afmeting5 cm
Gewicht0,15 kg
Aantal stuks in de verpakking144 stuks

Kweektray 6 cellen

Kweektray 6 cellen - set van 60 stuks

Toon prijs
Een handig set van 10 kweektrays met telkens 6 kweekcellen. Elke tray heeft kweekcellen van 5,5 x 5,5 cm. In de kweekcellen kun je rechtstreeks zaaien, stekken of er jonge plantjes in verspenen zodat ze zich verder kunnen ontwikkelen...

Deze in totaal van 10 kweektrays met elk 6 kweekcellen, kan multifunctioneel worden gebruikt. De afmeting van elke kweekcel bedraagt 5,5 centimeter op 5,5 centimeter. Je kan de kweekcellen laten functioneren om direct te zaaien, jonge planten in verspenen of stekken. Met andere woorden kunnen ze zich helemaal ontwikkelen voor dat je de plantjes in de bloembak of in de tuin verpot.

Pluspunten Kweektray

 • Grootte van 5 centimeter is een voordeel
 • Uitmuntende kwaliteit
 • Onmisbaar voor in je moestuin

Technische specificaties

MerkJ.I.P
CategorieStekpotje
Afmeting5 cm
Gewicht0,183 kg
Aantal stuks in de verpakking60

Merkloos – Vierkante pot

Vierkante pot 9 x 9 x 10 cm - set van 50 stuks

Toon prijs
Kwalitatieve kunststof kweekpot die verscheidene keren kan worden hergebruikt. Voorzien van afwateringsopeningen zodat het overtollige water kan afvloeien. Productafmetingen: ca. 9 cm x 9 cm x 10 cm (L x B x H)Materiaal:...

Deze hoogwaardige kweekpot, die bestaat uit kunststof, heeft het grote voordeel dat die verschillende keren na elkaar kan worden herbruikt. De pot beschikt over verschillende afwateringopeningen zodat het (overtollige) water kan afvloeien. De potjes voldoen uitstekend als opkweekpotten. Het zijn ideale bloempotten om planten te laten groeien en kweken.

Pluspunten Vierkante pot

 • De maat van de pot is erg populair bij tuinliefhebbers (P9)
 • Hoge kwaliteitsnorm en stevig
 • Goede kwaliteit/prijs verhouding

Technische specificaties

CategorieStekpotje
MateriaalPolyethyleen
Afmeting9 cm
Gewicht0,006 kg
Aantal stuks in de verpakking50