Beste appelboom voor in de tuin: hoe kies en plant je die?

Heb jij altijd al gedroomd van een eigen appelboom in je tuin waar je heerlijke, vers geplukte appels van kunt eten? Maar welke appelboom is nou eigenlijk de beste voor in jouw tuin? Hieronder vind je alles wat je moet weten om de perfecte appelboom te kiezen.

Hoe kies je een geschikte appelboom?

Een appelboom is een geweldige toevoeging aan elke tuin, aangezien het niet alleen esthetisch aantrekkelijk is, maar ook lekkere appels oplevert. Bij het kiezen van een geschikte appelboom voor jouw tuin is het belangrijk om een aantal factoren in overweging te nemen.

Ten eerste is het belangrijk om te overwegen wat voor soort appels je wilt oogsten. Er zijn veel verschillende soorten appelbomen, elk met hun eigen unieke smaak en textuur. Sommige bomen zijn beter geschikt voor bakken en andere voor rauw consumeren.

Ten tweede moet je overwegen hoeveel ruimte je beschikbaar hebt. Sommige appelbomen groeien groot en breed, dus je moet ervoor zorgen dat je genoeg ruimte hebt om ze te laten groeien. Andere soorten zijn kleiner en beter geschikt voor kleinere tuinen.

Ten derde is het belangrijk om te weten wanneer de appels rijpen. Sommige soorten rijpen vroeg in het seizoen, terwijl andere later rijpen. Dit is belangrijk om te overwegen, aangezien je de appels op de juiste tijd wilt oogsten en verwerken.

Tot slot moet je rekening houden met de weersomstandigheden in jouw omgeving. Sommige appelbomen zijn beter bestand tegen extreme weersomstandigheden zoals harde vorst of extreme hitte, terwijl andere gevoeliger zijn voor deze omstandigheden.

Elstar Appelboom -Fruitboom- 150 cm hoog- Laagstam- Potgekweekt- professioneel telersras

Zoete, zacht-zure, stevige appel. De bekende Elstar bloeit in het april/mei met een licht-roze bloesem. De Elstar is ontstaan rond 1955 in Wageningen en is een kruising tussen de Golden Delicious en de Ingrid Marie. De Elstar is de meest gekweekte appel in Nederland, heerlijk uit het vuistje...

Appelboom - Malus domestica Elstar - Najaarsappel - 150 cm

Malus domestica ‘Elstar’ (rode appel) Roodgele appel. Sappige, vaste, friszure tot zoete vruchten die vanaf eind september afrijpen. Lekkere handappel, maar ook zeer geschikt voor uw appeltaart. De boom is enigszins zelfbestuivend, maar is beter af door bestuiving door Malus Cox’s Orange,...

Malus domestica ‘Baya Marisa’® rode appel met rood vruchtvlees, met plantensteun, 5 liter pot

Zet een mooie plant in je tuin of huis voor een fris en rustgevende omgeving. Dit is wat je moet weten over deze plant.Een nieuwe appel gelanceerd in 2011, de appel Baya® Marisa is een verbluffende variëteit met heerlijk sappig rood vruchtvlees...

Garden Select - Mix van 4 pilaar fruitboompjes - Kers, pruim, peer en appel - Pot ⌀9cm - Hoogte 60cm - Winterharde fruitbomen - Pilaarvorm - Kolom fruitbomen

Productbeschrijving Mix van 4 fruitboompjes, die uitgroeien in 4 grote pilaar-fruitbomen. De prachtige bloesems alleen zijn al reden genoeg om deze fruitbomen op uw balkon of in uw tuin te willen. En geen fruit smaakt beter dan fruit uit eigen tuin! Een unieke eigenschap...

Appelboom - Goudreinet - Malus domestica Rode Boskoop - zure moesappel - laagstam

Malus domestica Rode Boskoop (Goudreinet) Rode moesappel Een stevige en zure moesappel, zeer geschikt voor het bakken van taarten. Bestuiving: de Rode Boskoop heeft kruisbestuiving nodig met Benoni, Discovery of James Grieve. Snoeien: in de winter of rond 1 juli....

Plant in a Box - Mix van 4 zuilvormige fruitbomen - Prunus - Pyrus - Malus - Pot 9cm - Hoogte 60-70cm

Productinformatie De prachtige bloesems alleen al zijn reden genoeg om de fruitbomen op uw balkon of in uw tuin te willen. Een unieke eigenschap van deze bomen is dat ze al na het eerste jaar vruchten beginnen te vormen. Dit betekent dat u niet jaren hoeft te wachten tot uw...

Voedselbos pakket - Voor kleine tuin! - 12 Fruitplanten - Op 12m2 Wildplukken - Permacultuur moestuin

Deze planten maken een perfect begin voor een voedselbos voor in een kleine tuin! Dit is wat je moet weten over dit Voedselbos pakket. De fruitbomen worden in dit pakket geleverd als wortelgoed, de fruitplanten komen in pot. De volgende fruitbomen en fruitplanten...

Voedselbos pakket - 20 Fruitplanten - Op 25m2 Wildplukken! - Permacultuur - moestuin - Voordeelpakket

Deze planten maken een perfect begin voor een groot voedselbos! Dit is wat je moet weten over dit Voedselbos pakket. De fruitbomen worden in dit pakket geleverd als wortelgoed, de fruitplanten komen in pot. De volgende fruitbomen en fruitplanten zitten in deze Mix:...

Wat is een goede appelboom voor een kleine tuin?

Er zijn een aantal appelbomen die goed geschikt zijn voor een kleine tuin, afhankelijk van de beschikbare ruimte en persoonlijke voorkeur. Hier zijn enkele aanbevelingen:

 • Dwergappelbomen: Dwergappelbomen zijn kleiner van formaat en kunnen worden gekweekt in containers, waardoor ze perfect zijn voor kleine tuinen. Ze produceren kleinere appels, maar deze zijn nog steeds smakelijk. Bovendien hebben ze minder onderhoud nodig dan grotere appelbomen en kunnen ze gemakkelijk worden beschermd tegen plagen en ziekten.
 • Kolomappelbomen: Kolomappelbomen zijn een andere goede keuze voor kleine tuinen. Ze worden opgekweekt met een smalle, rechtopstaande stam en een beperkte kroon, waardoor ze weinig ruimte in beslag nemen. Ze produceren meestal kleine tot middelgrote appels en zijn gemakkelijk te onderhouden.
 • Espalier-appelbomen: Espalier-appelbomen kunnen op een muur of een schutting worden opgekweekt en nemen daardoor weinig grondoppervlakte in beslag. Ze produceren middelgrote tot grote appels en kunnen gemakkelijk worden beschermd tegen plagen en ziekten.

Het is belangrijk om te onthouden dat appelbomen in kleine tuinen vaak minder appels produceren dan grotere bomen. Het is ook belangrijk om te overwegen hoe vaak je de appelbomen wilt oogsten en hoe groot je de appels wilt hebben voordat je een beslissing maakt over welke soort boom het beste bij je tuin past.

Wat is een goede appelboom voor een grote tuin?

Er zijn verschillende soorten appelbomen die geschikt zijn voor een grote tuin, elk met hun eigen unieke eigenschappen en voordelen. Hieronder beschrijf ik enkele populaire soorten appelbomen die je in overweging kunt nemen:

 • Bramley-appelboom: De Bramley-appelboom is een Engelse soort die bekend staat om zijn grote, groene appels met een zure smaak. Deze appelboom is geschikt voor koudere klimaten en is een populaire keuze voor tuinders die op zoek zijn naar appels voor culinaire doeleinden, zoals appeltaart of appelmoes.
 • Golden Delicious-appelboom: De Golden Delicious-appelboom is een Amerikaanse soort die bekend staat om zijn zoete, gele appels met een delicate smaak. Deze appelboom is geschikt voor een breed scala aan klimaten en is een populaire keuze voor tuinders die op zoek zijn naar appels voor directe consumptie of voor het maken van appelsap.
 • Granny Smith-appelboom: De Granny Smith-appelboom is een Australische soort die bekend staat om zijn groene appels met een zure smaak. Deze appelboom is geschikt voor warme klimaten en is een populaire keuze voor tuinders die op zoek zijn naar appels voor culinaire doeleinden, zoals appeltaart of appelmoes.
 • Cox’s Orange Pippin-appelboom: De Cox’s Orange Pippin-appelboom is een Engelse soort die bekend staat om zijn zoete, oranje appels met een delicate smaak. Deze appelboom is geschikt voor koudere klimaten en is een populaire keuze voor tuinders die op zoek zijn naar appels voor directe consumptie of voor het maken van appelsap.
 • Braeburn-appelboom: De Braeburn-appelboom is een Nieuw-Zeelandse soort die bekend staat om zijn zoete, rode appels met een delicate smaak. Deze appelboom is geschikt voor warme klimaten en is een populaire keuze voor tuinders die op zoek zijn naar appels voor directe consumptie of voor het maken van appelsap.

Deze zijn slechts enkele van de vele soorten appelbomen die beschikbaar zijn. Het is belangrijk om te overwegen wat je precies zoekt in een appelboom, zoals de smaak van de appels, de groeivoorwaarden, en hoe je de appels wilt gebruiken, voordat je een beslissing maakt over welke soort appelboom het beste bij jouw tuin en wensen past. Het is ook aan te raden om te overleggen met een lokale tuincentrum of een expert in fruitbomen om te bepalen welke soort appelboom het beste zal groeien in jouw specifieke klimaat en bodemomstandigheden. Door de juiste appelboom te kiezen, kun je jarenlang genieten van de oogst uit jouw eigen tuin!

Hoe plant je nu die appelboom het best in jouw tuin?

Het planten van een appelboom in jouw tuin is een leuke en bevredigende activiteit die je zelf kunt uitvoeren. Hier zijn enkele stappen die je kunt volgen om te zorgen dat je appelboom gezond groeit en lekkere appels oplevert:

 • Kies de juiste locatie: Kies een locatie die vol zon is en beschermd is tegen sterk wind. Appelbomen groeien het beste in een vruchtbare bodem die voldoende water opneemt.
 • Maak een gat: Maak een gat dat groot genoeg is om de wortels van de boom vrij te laten bewegen. Het gat moet ongeveer twee keer zo groot zijn als de wortelbal van de boom.
 • Verrijk de bodem: Voeg compost of mest toe aan de bodem in het gat om de grond te verrijken. Dit zorgt ervoor dat de boom de nodige voedingsstoffen heeft om gezond te groeien.
 • Plant de boom: Plaats de boom in het gat en verdeel de wortels voorzichtig over de bodem. Vul het gat vervolgens aan met grond en stamp het aan om luchtbellen te verwijderen.
 • Geef de boom water: Geef de boom direct na het planten voldoende water. Houd de grond vochtig, maar niet te nat.
 • Steun de boom: Als de boom nog jong is, is het belangrijk om een stok of steun te gebruiken om te voorkomen dat hij omvalt tijdens harde wind of andere weersomstandigheden.
 • Snoei de boom: Snoei de boom elk jaar in het vroege voorjaar om de vorm en groei te bevorderen.

Door deze stappen te volgen, kun je een gezonde en productieve appelboom planten in jouw tuin. Geniet van de groei en de oogst van je eigen appels!

Wat is de beste tijd om een appelboom te planten?

De beste tijd om een appelboom te planten is in het najaar of vroege voorjaar. Tijdens deze periode is de boom niet actief in groei en is de grond nog vochtig van de regen, wat helpt bij de opname van water en voedingsstoffen door de wortels. Het najaar is ook een goede tijd omdat de boom de kans heeft om te wennen aan zijn nieuwe omgeving voordat de warmte van de zomer begint.

Echter, als je in een gebied woont waar de grond in de winter bevriest, is het beter om te wachten tot het vroege voorjaar om te planten. Dit zorgt ervoor dat de wortels zich kunnen ontwikkelen voordat de grond bevriest. Als je in een warme klimaatzone woont, kun je een appelboom het hele jaar door planten.

Bij het planten is het belangrijk om ervoor te zorgen dat de grond voldoende vochtig is en dat de boom voldoende water krijgt om te groeien. Het is ook belangrijk om te controleren of de boom geen tekenen van stress vertoont, zoals verwelking of bladverlies.

In het algemeen is de beste tijd om een appelboom te planten in het najaar of vroege voorjaar, maar dit is afhankelijk van de weersomstandigheden en de specifieke eisen van de boom. Door de juiste zorg en aandacht te geven, kun je een gezonde en productieve appelboom planten die jarenlang plezier zal opleveren.