7 tips om een growshop op te starten in België

Een growshop – letterlijk vertaald een groeiwinkel – is een handelszaak met verschillende benodigdheden om uiteenlopende planten en gewassen te kweken. Dit kan binnenskamers of in een kas plaatsvinden. Om maar meteen met de deur in huis te vallen: deze shops worden niet altijd gelinkt aan het kweken van marihuana en hennep. Een growshop verkoopt ook andere benodigdheden om bananen, tomaten en dergelijke te kweken. Ondanks alles wordt een growshop vaak vereenzelvigd met wiet. Technisch juridisch gezien is immers het bezit van cannabis in België nog steeds verboden terrein. Volgens de wetgeving op dit ogenblik is het legaal om één plant in je eigen huis te telen.

Enkele weetjes wat je op voorhand moet weten qua Belgische wetgeving

Wanneer je in België woont, is het praktisch om volgende feiten in het achterhoofd te houden wanneer je een growshop wil gaan runnen:

Cannabis wordt het vaakst in beslag genomen

Van alle verschillende soorten drugs wordt in België cannabis het meest in beslag genomen. En dit ondanks de versoepelde wetgeving van de laatste jaren hieromtrent, wanneer het over persoonlijk gebruik gaat. Ook de hoeveelheid van (illegale) plantages die door de politie wordt ontdekt, neemt zienderogen toe.

Het aantal jonge cannabis gebruikers in stijgende lijn

Uit de cijfers van een recent politierapport blijkt dat 1 op 6 jongeren van de leeftijdsgroep 15-16 jaar, cannabis al eens heeft gebruikt. Dat aantal ligt vrij hoog. In het Franstalige landsgedeelte ligt dit aantal nog hoger met 1 op de 5 jongeren. Daarnaast blijkt cannabis de meest populaire drug in de leeftijdscategorie tussen 15 en 34 jaar met 10,2 procent.

Kopen en verkopen van cannabis nog steeds verboden

Hoewel cannabis in België wijdverspreid is, mag je niet vergeten dat het bezit en verkoop van cannabis nog steeds in dit land ten strengste verboden is.

Welke medicinale cannabis wordt toegelaten in België?

Op dit ogenblik is slechts 1 medicinaal product, gebaseerd op cannabis, verkrijgbaar. Het zogenaamde Sativex. Dit is een mondspray, bestemd om multiple sclerose patiënten te behandelen en de pijn te verlichten. De laatste maanden is er een duidelijke lokroep van verschillende Belgische organisaties om meer medicinale producten, op basis van cannabis, te legaliseren. Kwestie om voor veel patiënten de pijnlijdensweg te verlichten. Voorlopig komt de smeekbede nog steeds in (politieke) dovenmansoren terecht.

7 tips om een growshop op te starten: hoe begin je eraan?

Tot zover de wettelijke kant bij het openen van een growshop. Zoals alle andere vormen van tuinieren, is het kweken van wietplanten een ervaring die je al doende leert. Het is eigenlijk vrij simpel. Je maakt het zo goedkoop of duur zoals je zelf gaat bepalen. Wanneer je de grondbeginselen om wiet te kweken in de groene vingers hebt, ben je al een heel stuk gevorderd. Wanneer je het volgende 7 stappenplan volgt, beschik je over alle stielkennis die je nodig hebt om een growshop te beginnen.

Stap 1: De basiskennis over wiet en keuze bepalen

Het hele gamma van wietzaadjes is erg groot. Ruderalis, verschillende hybriden, indica of sativa. Noem het maar op. Het is slechts met 1 muisklik van je verwijderd. Je zal je zelf enkele cruciale vragen moeten stellen: welke wiet had een ontspanningseffect? Van welke wiet kan je het meeste genieten? Waar wil je je in specialiseren: CDB of niet? Deze individuele vraagstelling, bepaalt welk pad je later gaat bewandelen. Ga je kleinschalig kweken? Of beschik je over een grote tuin en bestaat de mogelijkheid om monsterplanten in ruime hoeveelheden te kweken?

Stap 2: De basisbehoeften van wietplanten

Om een zo goed mogelijk resultaat te bereiken, hou je rekening met volgende basisprincipes:

Voldoende daglicht

Voor een gezonde kweek van de wietplant heeft wiet dagelijks meer dan 12 uren daglicht nodig. Binnenskamers valt dit te regelen met speciale voorziene timers. Buiten kan je niet eerder het ontkiemingsproces van start laten gaan als de planten niet meer dan 8 uur direct zonlicht krijgen op dagelijkse basis.

Bewegende lucht een noodzaak

Wiet heeft bewegende frisse lucht nodig. In openlucht vormt dat geen enkel probleem omdat er altijd wel een wind of briesje door de tuin waait. Voor binnen heb je wel een inlaatventilator nodig om verse lucht aan te maken. Wanneer dit niet gebeurt, kunnen wietplanten last krijgen van schimmels en andere ongewenste plagen.

Water nodig om te groeien

Zoals alle andere zaailingen hebben wietplanten water nodig om te bloeien en te voldoen aan alle biologische functies die de natuur meebrengt. Regen kan genoeg water meebrengen om wietplanten te laten groeien. Grote planten hebben weliswaar meer water nodig en zal je tussen de plensbuien door nog water moeten geven. Binnenskamers is water een bron van voedingsstoffen. Belangrijke opmerking: de pH-waarde van het water is voor wietplanten uiterst belangrijk. Een pH-meter is voor een growshop kweker een onmisbaar hulpmiddel.

De temperatuur als overlevingsmodus

Wiet kan zowel in de hitte als in de kou overleven. Maar de planten leveren niet het gewenste resultaat bij extreme weersomstandigheden. Bij oververhitting kunnen de planten afsterven. Dit geldt ook bij vrieskou. Ook bestaat de kans dat de plant een groeistilstand kent in zware weersomstandigheden. De meest ideale temperatuur is 27 graden Celsius. Wanneer je buiten plantjes kweekt, zal je vooral rekening moeten houden met de seizoenen. Een aanrader is om een app te gebruiken die de exacte zonnecyclus aangeeft.

Voedingsstoffen als brandstof

Om te groeien heeft wiet brandstof nodig zoals dat het geval is bij andere levende organismen. Met een perfecte mix van mineralen, vitamines en vrij veel compost ontvangen de planten voldoende voedingsstoffen voor de hele levenscyclus. Een ander alternatief is als je gebruik maakt van een hydrocultuur waarbij je in de vorm van voedingsmengsels, de wietplanten geeft wat ze nodig hebben.

De beheersing van de luchtvochtigheid

Buiten ben je enigszins afhankelijk van het klimaat en heb je het zelf niet in de hand. Het grote voordeel hierbij is dat de plant zich gaat aanpassen aan de verschillen in luchtvochtigheid. Het zorgt vaak dat je sterke wiet oogst. Als je binnen kweekt, is de beheersing van de luchtvochtigheid van vitaal belang. Wanneer de luchtvochtigheid voldoende gebalanceerd is, wordt het risico van schimmels en allerhande plagen verkleind.

Stap 3: Verlichting voor de binnenkweek

Met het legaliseren heeft het binnen kweken van cannabis een ongekende boost gekregen van producten die het groeiproces van de wiet helpen. Speciale stekjeskasten, ventilatoren, aangepaste lampen, hulpmiddelen voor de vegetatieve- en bloeifase, koolstoffilters, timers en dergelijke meer. Je hebt een heel spectrum aan keuzes, afhankelijk van je eigen persoonlijke budget. Zo bestaan er bijvoorbeeld kant- en klare kweekkasten die worden geproduceerd door mensen die al heel lang de stiel onder de knie hebben. Uiteindelijk is dit een optie als je niet naar een bepaald budget hoeft te kijken.

Stap 4: Het kweekavontuur begint bij het ontkiemen

Het avontuur om te kweken start pas bij de ontkieming van de wietzaadjes. Zaden beginnen pas te ontkiemen wanneer er aan 3 specifieke basisbehoeften wordt voldaan: water, temperatuur en een goede plaats waar je kweekt. Voor het kweken van wiet gelden geen strakke afgelijnde regels. Het is niet iets wat je uit je hoofd moet leren. Het is eerder een vorm van kunst die je na verloop van tijd helemaal onder de knie krijgt. Na een poos kom je er zelf wel achter wat precies het beste voor je eigen persoonlijke behoeften werkt.

Stap 5: De vegetatieve fase zowel binnen als buiten

Op het ogenblik dat de groene bladen in aanraking komen met het licht, spreekt men in het vakjargon over de fotosynthese. Je planten doen de rest van het werk en de vegetatieve fase wordt automatisch opgestart.

Binnen kweken

Je moet de lampen instellen op 18 lichturen per dag. Zes uren dus niet. Tip: gebruik de elektrische apparaten in de daluren. Dat bespaart je heel veel geld. Door de ventilatorsystemen de hele tijd te laten draaien, kan je hierdoor de juiste temperatuur onder controle houden. Een verfrissende bries maken plantjes sterker.

Buiten kweken

Wiet groeit sneller als de hoeveelheid zonlichturen gaat toenemen in de lente- en in de zomermaanden. Wanneer de wortels zich vrij kunnen uitleven, kan een plant 3 tot 4 meter groeien in deze vegetatieve bewuste fase. Wiet blijft in deze fase groeien als er meer dan 12 uren daglicht is.

Stap 6: De bloei van de marihuanaplant

De groeifase van de marihuanaplant bestaat uit bloesemen, bloeien en topvorming. Cannabis reageert op hormonale veranderingen – afhankelijk van de plantensoort – waardoor het gewas na de groeifase in volle bloei komt.

Stap 7: De beste toppen oogsten, drogen en laten uitharden

In de laatste weken moet je geen voedingsstoffen meer geven. Het enige wat je moet doen, is dat je de planten spoelt met proper water. Dit staat garant voor een pure authentieke smaak zonder dat je de nasmaak van zouten proeft.